HIV/AIDS: Tα λιγότερα κρούσματα της εντεκαετίας καταγράφηκαν το 2022 – Έρχονται self test
Ποια νεότερα δεδομένα αναμένεται να παρουσιάσουν οι ειδικοί στο πλαίσιο του 34ου Πανελλήνιου Συνεδρίου AIDS που θα πραγματοποιηθεί από τις 25 έως τις 27 Νοεμβρίου στην Αθήνα
- 22 Νοεμβρίου 2022 17:18
Την ικανοποίησή τους εκφράζουν οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι και επιδημιολόγοι για τη μείωση των νέων διαγνώσεων της λοίμωξης HIV/AIDS στη χώρα μας, καθώς τους πρώτους δέκα μήνες του έτους, καταγράφηκαν τα λιγότερα κρούσματα των τελευταίων 11 ετών.
«Πλέον, τα περιστατικά διαγιγνώσκονται έγκαιρα, ξεκινούν τη θεραπεία και καθώς με τα φάρμακα έχουν πολύ χαμηλό ιικό φορτίο, δεν μεταδίδουν τον ιό», εξηγεί ο Μάριος Λαζανάς, λοιμωξιολόγος και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του 34ου Πανελληνίου Συνεδρίου AIDS, το οποίο θα διεξαχθεί από τις 25 έως και τις 27 Νοεμβρίου στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, στη χώρα μας από τις αρχές του έτους μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου 2022, δηλώθηκαν 430 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης (4 ανά 100.000 πληθυσμού), ποσοστό χαμηλότερο από αυτό που δηλώθηκε το αντίστοιχο χρονικό διάστημα τα τελευταία 11 χρόνια. Διαχρονικά οι περισσότερες μεταδόσεις του ιού αποδίδονται σε απροφύλακτη σεξουαλική επαφή.
Στη χώρα μας από την εμφάνιση του ιού, έχουν καταγραφεί 19.731 περιστατικά HIV λοίμωξης. Από αυτά, τα 4.587 έχουν εκδηλώσει AIDS και 11.908 βρίσκονται υπό αντιρετροϊκή αγωγή. Την ίδια στιγμή, έχουν χάσει τη ζωή τους 3.309 συνάνθρωποί μας.
Η κατάσταση αναμένεται να παρουσιάσει ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση τα επόμενα χρόνια, καθώς τους επόμενους μήνες αναμένεται να ξεκινήσει η χορήγηση προφυλακτικής αγωγής (Prep) σε υγιή πληθυσμό υψηλού κινδύνου (ομοφυλόφιλοι, χρήστες ναρκωτικών ουσιών κ.λπ.). «Εκτιμούμε ότι με την Prep, τα επόμενα χρόνια θα μειωθεί αρκετά η μετάδοση και θα έχουμε λιγότερα κρούσματα», λέει ο κ. Λαζανάς.
Το πώς ακριβώς θα χορηγείται η Prep, είναι κάτι που το εξετάζει ειδική επιτροπή, σύμφωνα με τον Χαράλαμπο Γώγο, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας.
Οι ειδικοί αναφέρθηκαν και στα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι οροθετικοί τα χρόνια της πανδημίας και δεσμεύτηκαν ότι σύντομα όλα τα επιστρέψουν στη φυσιολογική τους ροή.
«Βγαίνουμε σιγά σιγά από την πανδημία, η οποία επηρέασε αρνητικά και τη λειτουργία των μονάδων διαχείρισης ατόμων με HIV στη χώρα μας, κάτι που θα συμβάλει ακόμη περισσότερο στη διαχείριση αυτής της επιδημίας. Πολλοί γιατροί που έβλεπαν ασθενείς με HIV είχαν μετακινηθεί προς τις μονάδες Covid, ενώ και οι ασθενείς από την πλευρά τους δεν πήγαιναν στα νοσοκομεία να κάνουν τις εξετάσεις τους για να μην κολλήσουν κορονοϊό. Αυτό το μείγμα έχει προκαλέσει προβλήματα, τα οποία όμως αντιμετωπίστηκαν και συνεχίσουμε πλέον φυσιολογικά», αναφέρει ο κ. Γώγος.
Έρχεται self test για το HIV/AIDS
Σε πολλές χώρες διατίθενται και σε αρκετές περιπτώσεις δωρεάν, self test για τη διάγνωση του HIV. Ωστόσο, «στη χώρα μας υπάρχει νομικό πλαίσιο που απαγορεύει να γίνεται τεστ στο σπίτι. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει. Είχε νομοθετηθεί παλαιότερα, διότι οι άνθρωποι που θα είχαν θετικό τεστ στο σπίτι, δεν ήξεραν πώς να αντιδράσουν. Πλέον, υπάρχει ενημέρωση, υπάρχουν δομές και ειδικοί που μπορούν να απευθυνθούν άμεσα», εξηγεί η Γιώτα Τουλούμη, καθηγήτρια Βιοστατιστικής και Επιδημιολογίας στο Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).
Μάλιστα, η διαδικασία για τη διάθεση των self tests του HIV στη χώρα μας, μπορεί να γίνει απλώς μία μία υπογραφή του προέδρου του ΕΟΦ και δεν απαιτείται να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο, όπως εξηγούν οι ειδικοί.
Το στίγμα στο επίκεντρο του 34ου Πανελληνίου Συνεδρίου AIDS
To 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS , που η διοργανώνει Ελληνική Εταιρεία Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS (ΕΕΜΑΑ), έχει ως στόχο την ενημέρωση των επαγγελματιών υγείας για τα τρέχοντα δεδομένα για την επιδημιολογία, την πρόληψη και την αντιμετώπιση του HIV/AIDS.
Όπως κάθε χρόνο, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα ενωθούν όλες οι φωνές, των γιατρών, των νοσηλευτών, των ψυχολόγων, των κοινωνικών λειτουργών και των μη κυβερνητικών οργανώσεων για την καταπολέμηση της νόσου αλλά και του στίγματος.
Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου θα καταγραφούν η επίδραση της COVID-19 λοίμωξης στους ασθενείς με HIV, οι νεότερες θεραπείες και ο ρόλος των εμβολίων για την αντιμετώπιση της HIV λοίμωξης, τα νεότερα ερευνητικά δεδομένα, ο ρόλος των συννοσηροτήτων, ο ρόλος της πολιτείας και της κοινωνίας για την πρόληψη κ.λπ.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην προσπάθεια αναβάθμισης των Μονάδων Λοιμώξεων στα νοσοκομεία, με στόχο την προτυποποίηση της φροντίδας των ασθενών με HIV/AIDS, ενώ, όπως κάθε χρόνο, θα συμπεριληφθούν και θέματα που άπτονται της κοινωνικής διάστασης της νόσου με ιδιαίτερη έμφαση στο στίγμα και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Παράλληλα θα υπάρξουν εκπαιδευτικές συνεδρίες για φοιτητές, νοσηλευτικό προσωπικό, οδοντιάτρους και σώματα ασφαλείας.
Στην τελετή έναρξης του συνεδρίου θα υπάρξει στρογγυλό τραπέζι το οποίο θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας και στο οποίο θα συμμετέχουν η καθηγήτρια Ψυχιατρικής Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη, ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Βαλλιανάτος, ο ηθοποιός Γιώργος Καπουτζίδης, ο πρόεδρος της ΕΕΜΑΑ Μάριος Λαζανάς και ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής Χαράλαμπος Γώγος.
Θέμα του στρογγυλού τραπεζιού θα είναι το «Στίγμα» και στόχος η συζήτηση πάνω σε όλες της μορφές του στίγματος που ταλανίζει την κοινωνία και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
Παράλληλα με τις εργασίες του συνεδρίου, έχει προγραμματιστεί για την 22 Νοέμβρη σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ιωάννινα, Λάρισα, Ηράκλειο και Αλεξανδρούπολη, σε συνεργασία με τους φοιτητές ιατρικής των Ιατρικών Τμημάτων των Πανεπιστημίων της χώρας, τους δήμους και τον ΕΟΔΥ, με στόχο την ενημέρωση του κοινού για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νόσου. Επιπροσθέτως, ανάλογες εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για την 1η Δεκέμβρη, παγκόσμια ημέρα του AIDS.
Το 34ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS, σε μια εποχή που οι εξελίξεις που αφορούν στην HIV λοίμωξη είναι ραγδαίες, αποκτά ιδιαίτερη σημασία, και το ΔΣ και η οργανωτική επιτροπή απευθύνουν πρόσκληση σε επαγγελματίες υγείας, φορείς και οργανώσεις που ασχολούνται με την HIV λοίμωξη και την υποστήριξη ευάλωτων πληθυσμών, φοιτητές επιστημών υγείας, πολίτες με ευαισθησία και ενδιαφέρον για την HIV λοίμωξη και τις κοινωνικές προεκτάσεις της να συμβάλουν με την παρουσία τους στην ανταλλαγή απόψεων για τη σφαιρική αντιμετώπιση της νόσου και του κοινωνικού στίγματος.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις