ΠΟΣΟΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΠΛΟΥΣΙΟΙ
Δεν είναι όλοι οι μονάρχες ίδιοι αλλά δεν είναι και λίγες οι χώρες που περιλαμβάνουν τη βασιλεία στο πολίτευμά τους.
O Kωνσταντίνος υπήρξε ο έκτος του oίκου του Γλύξμπουργκ που αναδείχθηκε βασιλιάς στην Ελλάδα. Ήταν και ο τελευταίος του είδους, στη χώρα μας, που αν δεν έχεις πρόχειρη την πληροφορία, μέσω δημοψηφίσματος αποφάσισε να καταργηθεί η μοναρχία το 1974.
Της είδησης του θανάτου του, ακολούθησε το πολιτικό δίλημμα, για το αν έπρεπε να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους (δημοσία δαπάνη) ή ως ιδιώτης.
Δεδομένα η κηδεία θα γινόταν στο Τατόι όπου έχει ταφεί και ο πατέρας του, Παύλος και η μητέρα του, Φρειδερίκη. Κατόπιν διυπουργικής σύσκεψης (εν μέσω έντονων αντιδράσεων των πολιτών) αποφασίστηκε να ταφεί ως ιδιώτης.
Μετά, μάθαμε πως η κηδεία θα καθυστερούσε λίγο, καθώς οι περισσότεροι συγγενείς του ανήκουν σε βασιλικούς οίκους της Ευρώπης και είναι αρχηγοί κρατών. Για παράδειγμα, ο Φίλιππος της Ισπανίας είναι γιος της αδελφής του Κωνσταντίνου, Σοφίας που βρέθηκε στην Ελλάδα νωρίτερα από όλους.
Το δεύτερο μεγαλύτερο ερώτημα
Η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας ήταν η πρώτη που ενημέρωσε πως θα εκπροσωπηθεί στην κηδεία, από τη βασίλισσα Λετίθια και το βασιλιά Φίλιππο.
Αμέσως τα φώτα ‘στράφηκαν’ στον πρώην βασιλιά της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος, ο οποίος ζούσε στο Άμπου Ντάμπι από το καλοκαίρι του 2020 έως το Μάιο του 2022. Ως εξόριστος.
Μετά 40 χρόνια βασιλείας παρέδωσε το θρόνο στον Φίλιππο το 2014. Έξι χρόνια αργότερα, διέφυγε στο εμιράτο, μαζί με την επί χρόνια ερωμένη του, εν μέσω της αποκάλυψης για εμπλοκή του σε τρία σκάνδαλα.
Μεταξύ τους ήταν χρέος 5.000.000 ευρώ σε φόρους. Έδωσε τα 4 τον Μάρτιο του 2021, σε κίνηση που είχε ως στόχο να γλιτώσει τις ποινικές διώξεις.
Το κύριο σκάνδαλο ήταν η φερόμενη εμπλοκή του σε σύμβαση μεταξύ κοινοπραξίας ισπανικών εταιριών και της Σαουδικής Αραβίας, στην κατασκευή της σιδηροδρομικής γραμμής από τη Μέκκα στη Μεδίνα. Πρώην ερωμένη του είχε καταθέσει ότι ο Χουάν Κάρλος είχε λάβει προμήθεια.
Η υπόθεση για “διαφθορά και κατάχρηση δημοσίου χρήματος” είναι από το καλοκαίρι του 2022 στο αρχείο. Τα στοιχεία της 18μηνης έρευνας δεν ήταν επαρκή για να του ασκηθούν ποινικές διώξεις, με τους εισαγγελείς να λένε πως οι λόγοι ήταν διάφοροι.
Όπως “η έλλειψη ενοχοποιητικών αποδεικτικών στοιχείων, η παραγραφή, το απαραβίαστο του αρχηγού του κράτους και η φορολογική νομιμοποίηση” των πληρωμών που έκανε μετά τα σκάνδαλα.
Αν και επιβεβαιώθηκε απάτη μεταξύ 2008 και 2012, οι φορολογικές αρχές κατάφεραν να ανακτήσουν περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ευρώ “ποσό που αντιστοιχεί στις οφειλόμενες φορολογικές οφειλές”.
Ο εξόριστος γύρισε στην πατρίδα του για πρώτη φορά έπειτα από δυο χρόνια, για να πάρει μέρος σε ρεγκάτα στην οποία μετείχε το γιο του “Bribon” (ελληνικά ‘κατεργάρης’). Διατήρησε τη μόνιμη κατοικία του στο Άμπου Ντάμπι.
Παρ’ όλα αυτά, οι αποκαλύψεις για την ‘σκοτεινή’ προέλευση της περιουσίας του προκάλεσαν ανεπανόρθωτη ζημιά στον άνθρωπο που έως τότε “ουσιαστικά ανέλαβε τη μετάβαση της Ισπανίας από τις δεκαετίες της δικτατορίας στη δημοκρατία”, όπως είπε και η υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νάντια Καλβίνο, στο ραδιοφωνικό σταθμό Cadena Ser της Μαδρίτης.
Πρόσθεσε και ότι “όσα ακούσαμε τα τελευταία χρόνια είναι ανησυχητικά, σχετικά με το θεσμό του αρχηγού του κράτους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι χρειαζόμαστε κάποιες εξηγήσεις”.
Τον περασμένο Σεπτέμβρηο Χουάν Κάρλος εθεάθη στο Λονδίνο, για την κηδεία της -εξαδέλφης του- Ελισάβετ, μολονότι η ισπανική κυβέρνηση του είχε συστήσει να αποφύγει το ταξίδι -καθώς δεν τον ήθελε για εκπρόσωπο της.
Παρεμπιπτόντως, έτρεχε δικαστική υπόθεση που τον αφορούσε και στη Μεγάλη Βρετανία. Αντιμετώπιζε την κατηγορία της σκόπιμης παρενόχλησης πρώην συντρόφου (κατά σχεδόν 30 χρόνια μικρότερη του επιχειρηματία από τη Δανία). Επειδή δεν ήταν μονάρχης εν ενεργεία, δεν είχε ασυλία.
Όσα έκανε, οδήγησαν τον διάδοχο του να τερματίσει το ετήσιο εισόδημα του πατέρα του (200.000 ευρώ), να αποκηρύξει αξιώσεις για όσα κληρονόμησε από εκείνον και να αυξήσει τη διαφάνεια της μοναρχίας με τη δημοσίευση ενός διατάγματος που απαιτούσε από το παλάτι να δημοσιεύει τον προϋπολογισμό και τους διαγωνισμούς.
Έκτοτε οι βασιλικοί λογαριασμοί μπορούν να ελεγχθούν και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του παλατιού πρέπει να δηλώσουν την προσωπική τους περιουσία, κατά την ανάληψη και την αποχώρηση από μια θέση. Επίσης, πρέπει να καταγράφουν τα δώρα που λαμβάνουν.
Πόσοι βασιλικοί ηγέτες υπάρχουν στη Γη -και ποιοι είναι οι πιο πλούσιοι
Στο άκουσμα του “οι περισσότεροι συγγενείς του Κωνσταντίνου είναι αρχηγοί κρατών” το πιθανότερο είναι να αναρωτηθείς πόσοι βασιλείς υπάρχουν, πια στην Ευρώπη -και τον κόσμο. Και τι κάνουν;
Κάποιους θα τους δεις στην κηδεία.
Ήλθε η ώρα για όλες τις άλλες απαντήσεις.
Oι βασιλικοί ηγέτες κυκλοφορούν ως Βασιλείς, Βασίλισσες, Αυτοκράτορες, Σουλτάνους, Προέδρους, Πάπας, Μέγας Δούκας, Ηγεμόνας Πρίγκιπας και Εμίρης.
Εννοώ πως όλοι αυτοί είναι τίτλοι που υπάρχουν για επικεφαλής κρατών.
Πόσοι είναι στον κόσμο;
Ενδεχομένως περισσότεροι από όσους περιμένεις: σαράντα τρεις (43).
Οι περισσότεροι κληρονομούν τη θέση τους από την ημέρα που γεννιούνται.
- Μια εξαίρεση του κανόνα είναι ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν ο οποίος τεχνικά είναι εκ των πριγκίπων της Ανδόρας.
- Μια άλλη είναι ο Πάπας που προκύπτει ως ηγέτης του Βατικανού, από το παπικό κονκλάβιο.
Η πιο ισχυρή δυναστεία (η ‘γραμμή’ κληρονομιάς ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 2.600 χρόνια) είναι αυτή της Ιαπωνίας.
Η πιο πλούσια βασιλική ηγεμονία είναι αυτή της Σαουδικής Αραβίας (1.4 τρισεκατομμύρια).
Ο πιο πλούσιος βασιλιάς είναι αυτός της Ταϊλάνδης, με αξία που εκτιμάται στα 43.000.000.000. Ακολουθεί του Μπρουνέι με 28 δισεκατομμύρια.
Ο πρώτος Ευρωπαίος εμφανίζεται στο Νο6 και είναι ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου (4.000.000.000). Στο Νο7 είναι ο μονάρχης του Λιχτενστάιν (3.500.000.000).
Τώρα ας δούμε τι υπάρχει στην Ευρώπη -αφού πρώτα δούμε σε βίντεο πώς τελικά, είναι μια μεγάλη οικογένεια.
Ο απόλυτος βασιλιάς
Κάρολος (Μεγάλη Βρετανία, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Τζαμάικα, Μπαχάμες, Γρενάδα, Παπούα Νέα Γουινέα, Νήσοι Σολομώντα, Τουβαλού, Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Μπελίζ και Άγιος Χριστόφορος)
Οι υπόλοιποι βασιλείς της Ευρώπης
Οι μονάρχες του υπόλοιπου κόσμου
Δεν είναι όλοι οι μονάρχες ίδιοι
Τώρα που διευκρινίσαμε τον αριθμό των μοναρχών, να περάσουμε και στους τύπους μοναρχίας που εξυπηρετούν. Είναι τέσσερα.
Συνταγματική μοναρχία
Είναι η πιο δημοφιλής έκδοση βασιλικής ηγεμονίας και αντιπροσωπεύει το 70% των περιπτώσεων. Αφορά δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις που κυβερνούν τη χώρα, με τον μονάρχη να εκτελεί τελετουργικά καθήκοντα.
Διαιρεί την εξουσία με μια συνταγματικά θεμελιωμένη κυβέρνηση. Σε αυτήν τη συνθήκη έχει τελετουργικά καθήκοντα και ορισμένες ευθύνες, αλλά όχι πολιτικές εξουσίες.
Παράδειγμα: ο Κάρολος υπογράφει όλους τους νόμους για να τους κάνει επίσημους, αλλά δεν μπορεί τους αλλάξει ή να τους απορρίψει. Τουλάχιστον, τυπικά, αφού η Ελισάβετ και ο Κάρολος έχουν μπλοκάρει δεκάδες νόμους που πλήττουν το προσωπικό τους συμφέρον -δηλαδή, της μοναρχίας.
Οι χώρες που την έχουν είναι η Μεγάλη Βρετανία, η Ανδόρα, η Αυστραλία, το Βέλγιο, το Μπελίσε, το Μπουτάν, η Καμπότζη, ο Καναδάς, η Δανία, η Γρανάδα, η Τζαμάικα, η Ιαπωνία, το Λεσότο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Νορβηγία, η Αγία Λουκία, Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, η Αντίγκουα, τα Νησιά του Σολομώντα, η Ισπανία, η Ταϊλάνδη, οι Μπαχάμες, η Τόνγκα, το Τουβάλου.
Απόλυτη μοναρχία
Ο μονάρχης έχει πλήρη και απόλυτη πολιτική εξουσία. Μπορεί να τροποποιήσει, να απορρίψει και να φτιάξει νόμους, ενώ εκπροσωπεί τα συμφέροντα της χώρας στο εξωτερικό, διορίζει πολιτικούς ηγέτες και αποφασίζει για ό,τι πρέπει να αποφασίσει ένας απόλυτος ηγέτης. Σε τέτοια καθεστώτα ζουν στη Σουαζιλάνδη, το Βατικανό, η Σουαζιλάνδη, το Μπρουνέι και το Ομάν.
Ομοσπονδιακή μοναρχία
Ο μονάρχης είναι η απόλυτη ηγεμονική φιγούρα ομοσπονδίας κρατών που έχουν τις δικές τους κυβερνήσεις, ή ακόμα και μοναρχίες. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι μια τέτοια περίπτωση. Μια άλλη είναι η Μαλαισία, όπου παίζουν 'Game of thrones': κάθε πέντε χρόνια οι βασιλικοί ηγέτες επιλέγουν έναν από τους 9 της... παρέας των μοναρχών. Σε αυτήν τη χώρα, η μοναρχία είναι επίσης συνταγματική, επιτρέποντας σε ένα δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα να κυβερνά.
Μικτή μοναρχία
Ο απόλυτος μονάρχης μπορεί να διαιρεί τις εξουσίες, κατά περίσταση σε κάθε χώρα. Το Μαρόκο ζει μια τέτοια κατάσταση, όπως και οι Μονακό, Κατάρ, Ιορδανία, Μπαχρέιν, Κουβέιτ και το εκ των πιο πλούσιων κρατών του κόσμου -μολονότι είναι και μεταξύ των μικρότερων- που λέγεται Λιχτενστάιν.
Είναι η μόνη ευρωπαϊκή μοναρχία που εξακολουθεί να ασκεί αυστηρή αγνατική (συγγόνων) πρωτογονία: ο βαθμός συγγένειας καθορίζεται, με τον εντοπισμό της καταγωγής από τον πλησιέστερο κοινό πρόγονο μέσω των αρσενικών προγόνων.
Τώρα που λύσαμε τις απορίες σας, ας συνεχίσουμε να απορούμε όλοι μαζί γιατί υπάρχει μοναρχία και ας συνεχίσουμε με τη ζωή μας.