Ο άγνωστος υφυπουργός και τα 10 μικρά νομοσχέδια

Πόσοι γνωριζουν άραγε το όνομα του υφυπουργού Μεταφορών που έμεινε "στο πόδι" του Κωνσταντίνου Καραμανλή και πόσοι ξέρουν τι θα περιέχουν τα νομοσχέδια που θα ψηφίζει η κυβέρνηση για τον επόμενο 1,5 μήνα;

Οι συντετριμμένοι

Αν πιστέψουμε τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης, εν συνόλω, συμβαίνει το εξής: Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είναι πραγματικά συντετριμμένοι από την τραγωδία στα Τέμπη και αναζητούν λύσεις. Φάνηκε άλλωστε και στις φωτογραφίες του υπουργικού.

Αντιθέτως οι καλλιτέχνες βγάζουν φωτογραφίες χαμογελαστοί στις πορείες. Τα σωματεία του ΟΣΕ προσπαθούν να καλύψουν τις ευθύνες τους για το χάλι του σιδηρόδρομου. Όσο για τους νέους της χώρας βρήκαν την ευκαιρία να ξεσπάσουν και βγάζουν τον χειρότερο εαυτό τους.

Πράγμα που σημαίνει ότι ο μόνος φορέας που διαθέτει και ενσυναίσθηση αλλά και υπευθυνότητα είναι η κυβέρνηση. Με εξαίρεση βέβαια ότι κατά την διάρκεια της δικής της θητείας (και μάλιστα στο τέλος) έγινε το δυστύχημα.

Τα 10 νομοσχέδια

Καλό είναι να την αναλύσουμε λίγο κοινοβουλευτικά την φερόμενη δήλωση του πρωθυπουργού στο υπουργικό ότι η κυβέρνηση θα ψηφίσει 10 επιπλέον νομοσχέδια . Ιδίως αφού υποτίθεται πως είχε τελειώσει το νομοθετικό της εργό.

Με έναν γρήγορο ρυθμό, της τάξης των δύο νομοσχεδίων την εβδομάδα και επιπλέον την διακοπή των κοινοβουλευτικών εργασιών το Πάσχα, μιλάμε για 1,5 με 2 μήνες ανοιχτή Βουλή. Πράγμα που «κουμπώνει» με την φημολογία περί εκλογών μετά τα μέσα Μαϊου. (Αν και ολο και περισσότερο ακούγεται η εναλλακτική των πρώτων εκλογών στις 2 Ιουλίου).

Εξίσου ενδιαφέρον είναι το τι θα …περιέχουν αυτά τα 10 νομοσχέδια. Να υποθέσουμε την θεσμική έκφραση της προσπάθειας της κυβέρνησης να αναστρέψει το αρνητικό εναντίον της κλιμα; Αυτό είναι το πιο πιθανό. Συνδυάζεται άλλωστε με τα όσα ακούγονται περί του ότι θα προτείνει κατώτερο μισθό στα 800 ευρώ, προκειμένου να καλύψει την εξαγγελία που από το 2021 έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Δημοσκοπικές διαφωνίες

Η αλήθεια πάντως είναι πως πρώτη φορά το είδαμε αυτό: Ένα κανάλι να μεταδίδει αποτελέσματα δημοσκόπησης και ο κεντρικός παρουσιαστής του δελτίου ειδήσεων να εκφράζει την διαφωνία του με το γεγονός. Ο λόγος για τον «AΝΤΕΝΝΑ» που παρουσίασε την έρευνα της Marc και τον Νίκο Χατζηνικολάου που εξέφρασε την εκτίμηση ότι δεν πρέπει να μεταδίδονται δημοσκοπήσεις ενώ γίνονται κηδείες, όπως και την διαφωνία του με την διεύθυνση του καναλιού.

Πάντως όπως επισήμανε ο κεντρικός παρουσιαστής «εγώ έχω τον ρόλο του αναγνώστη στο δελτίο» προξενώντας μάλλον ερωτήματα στους τηλεθεατές. Σε κάθε περίπτωση όλοι και όλα κρίνονται.

Τι δουλειά είχε ο Πολάκης;

Ένα από τα εντυπωσιακά στοιχεία πάντως της δημοσκόπησης της Marc ήταν η συμπερίληψη της «υπόθεση Πολάκη», σε ερώτηση σχετικά με τις ανησυχίες των πολιτών. Εκεί όπου εύλογα την πρώτη θέση έλαβε το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη και την δεύτερη το φλέγον πρόβλημα της ακρίβειας που συνεχίζεται.

Πραγματικά είναι να απορεί κανείς για σκεπτικό με το οποίο το αν ο Παύλος Πολάκης θα είναι υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ ή οι σχέσεις του με τον κομματικό του φορέα θα μπορούσε να αποτελεί αντικείμενο «ανησυχίας των πολιτών».

Ο άγνωστος υφυπουργός

Αν ρωτήσει κανείς τον μέσο πολίτη ποια είναι η θέση στην κυβέρνηση του Μιχάλη Παπαδόπουλου, μάλλον ελάχιστοι θα γνωρίζουν ότι είναι υφυπουργός Μεταφορών. Αυτό σε γενικές γραμμές είναι κακό πράγμα για έναν πολιτικό. Στην περίπτωση όμως του συγκεκριμένου υφυπουργού αποδείχθηκε μάλλον θετικό.

Ελάχιστοι βλέπετε συνδέουν το όνομά του με την τραγωδία των Τεμπών, μάλλον για λόγους άγνοιας. Όμως όπως ήδη έχει αναφερθεί σε πολλά δημοσιεύματα είχε τις ίδιες απόψεις με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και συχνά στην Βουλή επέπληττε την αντιπολίτευση επειδή υιοθετούσε τις θέσεις των συνδικάτων του σιδηροδρόμου.

Σήμερα πάντως παραμένει στην θέση του. Γιατί όπως λέει ο Γιώργος Γεραπετρίτης κάποιος πρέπει «να τρέχει» την πολιτική του υπουργείου. Μια και ο ίδιος ανέλαβε υπουργός μόνο για την διερεύνηση του δυστυχήματος.

Η οικονομική εξόντωση των πολιτευτών

Σε βάθος διμήνου και πλέον πάνε οι εκλογές και αυτό που μετρούν οι πολιτευτές της Ν.Δ. που έχουν σπεύσει να νοικιάσουν γραφεία και να ξεκινήσουν αγώνα εδώ και καιρό είναι εάν φτάνουν τα διαθέσιμά τους για τα ενοίκια και τα λοιπά έξοδα. Όπως φαίνεται, με το κατακαλόκαιρο να είναι ο πλέον πιθανός ορίζοντας εκλογών, θα χρειαστεί γερό πορτοφόλι για να αντέξουν.

Πόσοι άραγε θα συνεχίσουν να τρέχουν εάν μάλιστα επαληθευθεί το σενάριο που θέλει τον Πρωθυπουργό να κάνει εκλογές μέχρι να κερδίσει κυβερνητική πλειοψηφία. Προφανώς το προσκλητήριο, λοιπόν, που απηύθυνε στο υπουργικό συμβούλιο δεν ήταν μόνο για κάποιους απόντες υπουργούς αλλά και για τα χαμηλότερα στελέχη. Να δούμε όμως ποιοι θα φανούν συνεπείς…

Από Μουσεία σε Νοσοκομεία

Την ώρα που η κυβέρνηση προωθεί την ιδιωτικοποίηση του ογκολογικής κλινικής του νοσοκομείου Αγία Σοφία ψάχνει ταυτόχρονα να βρει Διοικητικό Συμβούλιο για το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, που πλέον είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. Πρέπει, δε, να βρεθεί μέχρι τα μέσα του μήνα. Ωστόσο, μεσολαβεί η έγκριση για το σχετικό κονδύλι για αμοιβές, όσων επιλεγούν. Όπως φαίνεται κι ακούγεται, θα είναι της απολύτου επιλογής του Πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Άλλωστε, το πρώτο μουσείο της χώρας θα είναι ιδανικό “σκηνικό” για πασαρέλες όπως αυτές που πρόσφατα είδαμε στην Ακρόπολη…

Ως προς το νέο οργανόγραμμα, έχει δουλειά, όπως και το νέο παζλ των εργασιακών σχέσεων. Η, δε, διεθυύντρια Αννα – Βασιλική Καραπαναγιώτου φαίνεται να παραμένει στη θέση της, ως Γενική πλέον Διευθύντρια.

Bonus

H ανάπτυξη και η επιβράβευση των ανθρώπων αποτελούν καταλύτης του στρατηγικού μετασχηματισμού του Public Group και για το 2022, αναφέρει ο όμιλος, επιβραβεύοντας εργαζομένους με bonus που άγγιξαν συνολικά τα 2,5 εκατ. ευρώ και με προαγωγές για πάνω από το 10% του δυναμικού το 2022.

To Public Group προχώρησε το 2022 σε προαγωγές στο 10% του δυναμικού του, πρόσφερε επίσης περισσότερες από 15.000 ώρες εξατομικευμένων εκπαιδεύσεων, ενώ είναι η πρώτη επιχείρηση στην Ελλάδα που, σε συνεργασία με το LinkedIn, δίνει πρόσβαση σε πάνω από 13.000 μαθήματα σε καινοτόμα εργαλεία εκπαίδευσης και εκμάθησης. Αντίστοιχα, μέσω του Public Digital Academy, η εταιρεία διοργάνωσε στο 50% των ανθρώπων του διατμηματικά μηνιαία εξειδικευμένα sessions σχετικά με τις νέες ψηφιακές τεχνολογίες, με τη συμβολή κορυφαίων εισηγητών της αγοράς.

Επιτυχημένη χρονιά

Μια ακόμη επιτυχημένη χρονιά με ισχυρές επιδόσεις αποδείχτηκε το 2022 για τα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ, όπως ανακοινώθηκε στο ετήσιο συνέδριο συνεργατών του Δικτύου. Περίπου 1.000 συνεργάτες και εργαζόμενοι των καταστημάτων ΓΕΡΜΑΝΟΣ από όλη την Ελλάδα, ενημερώθηκαν για τα σημαντικότερα επιτεύγματα της χρονιάς που πέρασε και για τους στόχους του 2023, με επίκεντρο την άριστη εμπειρία του πελάτη. Στο συνέδριο παρουσιάστηκε και η νέα επικοινωνία της ΓΕΡΜΑΝΟΣ με κεντρικό μήνυμα «Για ό,τι θέλεις, ό,τι κι αν σκεφτείς ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ είναι ΕΚΕΙ».

Πωλήσεις στο Ελληνικό

Σταθερά κινείται το πλάνο του Ελληνικού. Έτσι, οι συνολικές εισπράξεις από πωλήσεις οικοπέδων και διαμερισμάτων στο Παράκτιο Μέτωπο ξεπέρασαν τα 200 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε η Lamda Development αναφερόμενη στις επιχειρηματικές εξελίξεις σχετικά με το έργο.

Εξορύξεις σε Ελλάδα και Αίγυπτο

Την ώρα που στην Ελλάδα ακόμη ψάχνουμε τα κοιτάσματα αερίου, νέα παραγωγή φυσικού αερίου φέρνει η ελληνικού DNA Energean στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς άρχισε να παράγει η πρώτη γεώτρηση από τα κοιτάσματα North El Amriya και North Idku (ΝΕΑ/ΝΙ) στην θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας. Τα δύο κοιτάσματα βρίσκονται σε ρηχά νερά και η πρώτη γεώτρηση που τέθηκε σε παραγωγή είναι η NEA/NI

Στα κοιτάσματα NEA/NI έχουν πιστοποιηθεί 39 εκατ. βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου βεβαιωμένα (2P) αποθέματα, εκ των οποίων το 88% είναι σε φυσικό αέριο. Στην ακμή τους το 2024, τα δύο κοιτάσματα θα δίνουν περί τις 15 με 20 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως (88% φυσικό αέριο), ενώ η ανάπτυξή τους πραγματοποιείται με σύνδεση στις ήδη υφιστάμενες υποδομές της Energean και ειδικότερα στην εξέδρα North Abu Qir PIII.

Μάλιστα, ο Μαθιός Ρήγας, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Energean, δήλωσε σχετικά η Energean πήρε την Τελική Επενδυτική Απόφαση για το έργο τον Ιανουάριο του 2021, δηλαδή απαιτήθηκαν μόνο 2 χρόνια και δύο μήνες για να φτάσουν τα κοιτάσματα στην παραγωγή. Εντός του έτους θα τεθούν σε παραγωγή και οι υπόλοιπες τρεις γεωτρήσεις στο πλαίσιο της ανάπτυξης των κοιτασμάτων ΝΕΑ/ΝΙ. Κάθε “ομοιότητα” με καταστάσεις στην εδώ καθημερινότητα είναι…τυχαία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα