Ισπανία: Οι 16 κάτοικοι χωριού φωτογραφίζονται γυμνοί για να το σώσουν – Ανάμεσά τους 100χρονος

Ισπανία: Οι 16 κάτοικοι χωριού φωτογραφίζονται γυμνοί για να το σώσουν – Ανάμεσά τους 100χρονος
www.juanjoydavid.com/@juanjoydavid_photo

Οι κάτοικοι της Peña Zafra de Abajo δημιούργησαν ένα ημερολόγιο όπου ποζάρουν γυμνοί για να αποτρέψουν την ερήμωση του χωριού τους, στη νότια Ισπανία. Έγινε ανάρπαστο από τα τέλη Οκτώβρη.

Το ισπανικό χωριό Peña Zafra de Abajo στη Μούρθια, βρίσκεται αντιμέτωπο εδώ και δεκαετίες με τη σταθερή εγκατάλειψη από τους κατοίκους του, οι οποίοι φτάνουν πλέον τα 16 άτομα.

Καθώς οι κάτοικοί του αναζητούν θέσεις εργασίας και ευκαιρίες πέρα από το χωριό της νότιας Ισπανίας, αυτοί που μένουν πίσω αποφάσισαν να προχωρήσουν σε μια δυναμική κίνηση για να μην ερημώσει το χωριό τους και δημιούργησαν ένα γυμνό ημερολόγιο με τους εαυτούς τους.

“Όταν πρότεινα την ιδέα ενός γυμνού ημερολογίου, μου έλεγαν: “Είσαι τρελή;””, δήλωσε η Lucía Nicolás, η οποία ηγείται του συλλόγου των κατοίκων του χωριού. “Αλλά εγώ το είδα ως έναν τρόπο να βάλουμε τους εαυτούς μας ξανά στο χάρτη και να αναδείξουμε το χωριουδάκι μας των 16 κατοίκων“.

www.juanjoydavid.com/@juanjoydavid_photo

Σιγά σιγά όμως, η ιδέα αυτή άρχισε να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος. Μέχρι τον Σεπτέμβριο υπήρχαν αρκετοί κάτοικοι πρόθυμοι να συμμετάσχουν, κι έτσι πραγματοποιήθηκε η τριήμερη φωτογράφιση από τους Juanjo και David (www.juanjoydavid.com). Το αποτέλεσμα είναι η καλλιτεχνική απεικόνηση των κατοίκων μαζί με τα τοπία και τις παραδόσεις που έχουν καθορίσει εδώ και καιρό το χωριό αυτό στην περιοχή της Μούρθια, σε ένα ημερολόγιο για το 2023.

www.juanjoydavid.com/@juanjoydavid_photo

Ο μήνας Οκτώβριος, για παράδειγμα, δείχνει τη Nicolás στο 200 ετών σπίτι που κάποτε ανήκε στον παππού της και τώρα στεγάζει το μοναδικό οινοποιείο του χωριού, ενώ ο Νοέμβριος είναι αφιερωμένος στον Juanjo, έναν αγρότη του χωριού που ποζάρει με μια ποικιλία στρατηγικά τοποθετημένων κολοκυθιών.

www.juanjoydavid.com/@juanjoydavid_photo

Ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής του ημερολογίου, ωστόσο, είναι ο Pedro Sánchez. Στα 100 του χρόνια, ο γηραιότερος κάτοικος του χωριού κοσμεί το μήνα Δεκέμβριο, χωρίς μπλούζα και χαμογελαστός καθώς κρατάει ένα bota ή ένα κρασοπότηρο. “Ήταν ο πρώτος που είπε ναι”, λέει η Nicolás.

www.juanjoydavid.com/@juanjoydavid_photo

Το ημερολόγιο κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο με τιμή στα 9 ευρώ και οι παραγγελίες έρχονται από όλη την Ισπανία, ακόμη και από το Μεξικό. “Έχουμε πουλήσει σχεδόν 400”, δήλωσε η Nicolás. “Παραγγείλαμε αρχικά 200 και σκεφτήκαμε ότι θα καταλήγαμε να χαρίσουμε τα επιπλέον, αλλά έγιναν ανάρπαστα”.

Καθώς τα νέα για το ημερολόγιο ταξιδεύουν, μηνύματα στήριξης της προσπάθιεας αυτής έρχονται από όλη την Ισπανία, όπου η ερήμωση αγροτικών περιοχών απειλεί περισσότερο από το ήμισυ της επιφάνειας της χώρας. “Υπήρχαν εβδομάδες που δεν ήξερα αν έπρεπε να κλάψω από ευτυχία ή από θλίψη”, είπε, αναφέροντας τους πολλούς που μοιράστηκαν τους δικούς τους αγώνες για να αποτρέψουν τον αφανισμό των χωριών τους. “Ανακαλύψαμε ότι δεν ήμασταν οι μόνοι σε αυτή την κατάσταση”.

www.juanjoydavid.com/@juanjoydavid_photo

Για τους λίγους που έχουν απομείνει ακόμη στην Peña Zafra de Abajo, η επιτυχία του ημερολογίου έχει γίνει ακόμη πιο οδυνηρή λόγω των λατομείων που περιβάλλουν το χωριουδάκι, αφήνοντας συχνά τους εναπομείναντες κατοίκους να παλεύουν ενάντια στον συνεχή θόρυβο των εξορυκτικών δραστηριοτήτων και τα σύννεφα σκόνης, δήλωσε η Nicolás.

“Για εμάς αυτό ήταν μια αναγέννηση”, πρόσθεσε. “Επιβεβαιώνουμε ότι αυτό το χωριουδάκι εξακολουθεί να υπάρχει, ότι εξακολουθεί να κατοικείται”.

Οι κάτοικοι έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζουν το ημερολόγιο του 2024, παρουσιάζοντας με ανυπομονησία ιδέες που κυμαίνονται από γυμνές σκηνές φάτνης μέχρι την απόδοση φόρου τιμής σε αγροτικά επαγγέλματα που έχουν πάψει να υπάρχουν εδώ και καιρό. “Όσοι δεν συμμετείχαν κατέληξαν να το μετανιώνουν”, είπε. “Έχουμε ήδη μια λίστα με άτομα που έχουν εγγραφεί για την επόμενη χρονιά”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα