Κουτσούμπας: “Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να τη βγάλει φτηνά η πολιτική που εξοντώνει, δολοφονεί”

Κουτσούμπας: “Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να τη βγάλει φτηνά η πολιτική που εξοντώνει, δολοφονεί”
Δημήτρης Κουτσούμπας eurokinissi

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Κοκκινιάς πραγματοποίησε το ΚΚΕ. Φόρος τιμής στους πρόσφυγες, τους μεγάλους εργατικούς αγώνες και στην αντιφασιστική πάλη της Κοκκινιάς.

Το σύνθημα του ΚΚΕ, «μόνο ο λαός σώζει τον λαό, βαδίζοντας στο δρόμο της ανατροπής με δυνατό ΚΚΕ» αναγεννιέται και δυναμώνει και σήμερα, είπε ο Δ. Κουτσούμπας σε πολιτική-πολιτιστική εκδήλωση το βράδυ του Σαββάτου (11/03) για τα 100 χρόνια της Κοκκινιάς και τόνισε ότι αυτό το σύνθημα η Κοκκινιά «το έχει αποδείξει από τα γεννοφάσκια της».

Την εκδήλωση στο κατάμεστο κλειστό γυμναστήριο «Πλάτωνας» στη Νίκαια διοργανώνουν οι ΚΟ Νίκαιας – Ρέντη του ΚΚΕ. Σημείωσε ότι η πόλη από τη δεκαετία του ’20 είναι «δεμένη ψυχή τε και σώματι με το ΚΚΕ».

Αναφέρθηκε στους σκληρούς αγώνες που έδωσαν οι ξεριζωμένοι από τη Μικρά Ασία για να επιβιώσουν με όπλο μόνο τη μεταξύ τους αλληλεγγύη, αντιμετωπίζοντας και τον αντι-προσφυγισμό των αστικών κομμάτων της εποχής, ενώ σταδιακά και με βάση την πείρα τους απόκτησαν εμπιστοσύνη στη δική τους δύναμη.

«Από τη “γέννηση” του πρώτου προσφυγικού συνοικισμού τον Ιούνιο του 1923, το κόμμα μας τόνιζε πως “η Ελλάδα δεν διαιρείται σε ντόπιους και πρόσφυγες. Η Ελλάδα διαιρείται σε πλούσιους και φτωχούς, σε ανθρώπους που δε δουλεύουν και ζουν και σε ανθρώπους που ολημερίς και ολονυχτίς δουλεύουν και δεν μπορούν να ζήσουν”. Από την πρώτη στιγμή, το νεοϊδρυθέν τότε ΣΕΚΕ προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να διαφωτίσει πως ο αγώνας των εργατών προσφύγων, από όποια μεριά της γης κι αν είχαν ξεριζωθεί, είναι κοινός, κόντρα σε Έλληνες και ξένους δυνάστες» είπε.

Αναφέρθηκε στους μεγάλους εργατικούς αγώνες και στην αντιφασιστική πάλη στην Κοκκινιά και σε όλες τις εργατογειτονιές του Πειραιά στη δεκαετία του ’30 και πρόσθεσε:

«Αυτή την περίοδο τα μέλη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ, για την ανάπτυξη του αντιφασιστικού αγώνα, αξιοποιούν και τα αθλητικά σωματεία όπως τον “Βύρωνα”, τον “Πάνα”, την “ΑΦΕΝ” και άλλα. Εκείνη την περίοδο ξεχωρίζουν οι ποδοσφαιριστές:

Νίκος Γόδας του Ολυμπιακού, παιδί ξεριζωμένων από το Αϊβαλί, Λοχαγός στον επίλεκτο 5ο Λόχο Κοκκινιάς που εκτελέστηκε στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας.

Στέφανος Πατεράκης της Προοδευτικής. Εκτελέστηκε στις 8 Μαρτίου κατά τη μάχη της Κοκκινιάς και

Σπύρος Κοντούλης της ‘Αμυνας Κοκκινιάς, της ΑΕΚ και της Εθνικής Ελλάδας

Και πολλοί ακόμα αθλητές του στίβου, όπως: ο αθλητής του μαραθωνίου Ανδρέας Γούτης, που συμμετείχε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου».

Ο Δ. Κουτσούμπας μίλησε για το έπος της Εθνικής Αντίστασης στην Κοκκινιά. ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ και Εθνική Αλληλεγγύη «κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα κατά του φασισμού, που με ελάχιστο και υποτυπώδη οπλισμό έδωσαν σκληρές μάχες και κατάφεραν σοβαρές απώλειες στον εχθρό», για τη Μάχη της Κοκκινιάς, τον Μάρτη του 1944 και τη θυσία του Μπλόκου της Κοκκινιάς τον Αύγουστο του 1944, σημείωσε.

«Τους θυμόμαστε όλους και όλες και τους τιμάμε με την καθημερινή μας δράση. Τους εκτελεσμένους του Μπλόκου, αλλά και τους πάνω από 5.000 Κοκκινιώτες και Κοκκινιώτισσες που έδωσαν τη ζωή τους σε μάχες, σε μπλόκα, σε βομβαρδισμούς, σε στρατόπεδα ή πέθαναν από την πείνα» υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε και στον αντιδικτατορικό αγώνα του λαού της περιοχής καθώς και στις μεγάλες απεργίες μετά το 1974.

Μίλησε ακόμα για τη «μάχη για το τσάκισμα των μαντρόσκυλων του συστήματος, που αμολάνε κατά καιρούς οι εκμεταλλευτές του λαού. Είτε αλλάζουν ονομασία, είτε βρίσκονται σε μια φασιστική οργάνωση, είτε σε πολλές, θα παραμένουν πιστά σκυλιά των αφεντικών τους».

«Δεν ξεχνάμε ούτε στιγμή τη δράση των ναζί εγκληματιών εδώ στον Πειραιά. Εχθρός τους οι εργάτες. Φίλοι τους οι εργοδότες και οι εφοπλιστές» είπε, προσθέτοντας «δεν θα ξεχάσουμε ταυτόχρονα και τη λαϊκή δράση που φούντωσε και πρέπει να είναι σε διαρκή εγρήγορση. Για να ξεριζώνεται το ρατσιστικό φασιστικό δηλητήριο παντού και στον Πειραιά των σύγχρονων και ιστορικών εργατικών και λαϊκών αγώνων. Στην Κοκκινιά του Μπλόκου, στο Κερατσίνι της Ηλεκτρικής, στις γειτονιές του Παύλου Φύσσα! Η θέση των φασιστών αυτών υπανθρώπων, είναι στα λαγούμια τους. Φοβισμένοι από τη γροθιά του λαού, να μην τολμήσουν να ξεμυτίσουν».

Είπε ότι η αγωνιστική παράδοση της πόλης και της περιοχής φτάνει μέχρι τις μέρες μας με τους σημερινούς αγώνες του εργατικού και λαϊκού κινήματος.

«Εκατό χρόνια γεμάτα μνήμες, συγκινήσεις, συναισθήματα, κόπους και θυσίες των λαϊκών ανθρώπων. Αλλά και 100 χρόνια γεμάτα ηρωικές σελίδες αγώνων που μας δίνουν ορμή να συνεχίσουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Το “ποτέ ξανά”, που είπε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός για την τραγωδία στα Τέμπη δεν έχει καμία αξία, δεν πείθει κανέναν. ‘Αλλωστε τα έχει ακούσει ο λαός αυτά δεκάδες φορές. Το πραγματικό και το μόνο αποτελεσματικό “ποτέ ξανά”, μπορεί να το πει μόνο ο ίδιος ο λαός. Με τον μαζικό οργανωμένο αγώνα του και με την πολιτική του στάση σε όλες τις μάχες που έχουμε μπροστά» τόνισε.

Επίσης, έκανε λόγο για βαριές επιπτώσεις από την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τους εργαζόμενους και το λαό του Πειραιά και υπογράμμισε ότι «η σύγκρουση με αυτήν την πολιτική είναι η μόνη εγγύηση για το “ποτέ ξανά” και πουθενά αδικοχαμένοι νεκροί ή σακατεμένοι για τα κέρδη τους».

«Απέναντι σε αυτές τις προκλήσεις της εποχής, το ΚΚΕ αναλαμβάνει τη μεγάλη ευθύνη να ηγηθεί της εργατικής – λαϊκής πλειοψηφίας, να συμβάλλει ως πρωτοπορία στην ανατροπή του σημερινού συσχετισμού» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «το ΚΚΕ είναι εδώ για να ανοίξει ο δρόμος για να γίνει ο λαός πραγματικός νοικοκύρης στον τόπο του, για να έχει αυτός την εξουσία, για να μπορεί να διαφεντεύει τον πλούτο του, για να μπορούν αυτός και τα παιδιά του να ζουν με ασφάλεια, να χαίρονται τη ζωή τους, να επιστρέφει σε αυτούς ο κόπος της δουλειάς τους».

«Το ΚΚΕ είναι έτοιμο από σήμερα για να συμβάλει, να πάρει μέρος σε μια τέτοια διακυβέρνηση, μιας τέτοιας γνήσιας εξουσίας του λαού. Γιατί έχει πρόγραμμα που βάζει στο επίκεντρο μόνο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του. Μια εξουσία που ξεμπερδεύει με τους κηφήνες που ζουν από την εργασία των πολλών. Και γι’ αυτό δεν θα τσιγκουνεύεται τον πλούτο που παράγουν οι πολλοί να τον επιστρέφει στους πολλούς».

«Για να ζήσουμε μια ευτυχισμένη ζωή. Για να ανοίξουμε και να περπατήσουμε τις λεωφόρους του μέλλοντος. Για μας. Για τα παιδιά μας. Γι’ αυτούς που ‘φυγαν. Γι’ αυτούς που θα έρθουν. Για τους 57 των Τεμπών. Για όλους τους τιμημένους νεκρούς του αγωνιστή λαού μας. Και για τα αγέννητα παιδιά της Κοκκινιάς κι όλου του κόσμου. Θα τα καταφέρουμε, θα νικήσουμε! Θα ανοίξουμε όλοι μαζί, όλες οι γενιές μαζί το δρόμο για το μεγάλο, το ωραίο, το συγκλονιστικό, τον σοσιαλισμό!

Τιμή και δόξα στα 100 χρόνια ζωής κι αγώνα της Κοκκινιάς, των ονείρων που θα πάρουν τελικά εκδίκηση. Γιατί τις πιο όμορφες μέρες μας, δεν την έχουμε ζήσει ακόμα» κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

“Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να επιτρέψει να συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη”

«Από την Κοκκινιά των προσφύγων, της Μάντρας, του Μπλόκου, της ηρωικής Μάχης, αλλά και από την Κοκκινιά που θέλει τα παιδιά της να ζήσουν ανθρώπινα και όχι “να ζουν από τύχη”, απευθύνουμε κάλεσμα μάχης, αγώνα, κάλεσμα συμπόρευσης και ισχυροποίησης του ΚΚΕ παντού. Από εδώ και σε όλες τις εργατικές λαϊκές γειτονιές του Πειραιά, στο λιμάνι, στα εργοστάσια, στα γραφεία, στα μαγαζιά, στα νοσοκομεία, στα σχολεία και τις σχολές, παντού, όπου χτυπά η καρδιά της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας, στέλνουμε δυνατό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση: Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να επιτρέψει να συγκαλυφθεί το έγκλημα στα Τέμπη, να τη βγάλει φτηνά η πολιτική που εξοντώνει, δολοφονεί» υπογράμμισε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

«Θα εκφράσουμε, όπως κάνουμε πάντα, το γνήσιο λαϊκό αίσθημα, την οργή που δίκαια ξεχειλίζει από τον εργατικό – λαϊκό κόσμο, από τη νεολαία της πατρίδας μας. Θα είμαστε μπροστά, όπως πάντα, για να γίνει αυτή η οργή απόφαση ανατροπής του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος που γεννά αυτές τις τραγωδίες.

Ούτε η κακιά ώρα φταίει, ούτε η κακιά η χώρα, ούτε η κακιά στιγμή. Φταίει το κυνήγι του κέρδους που κυριαρχεί παντού και δολοφονεί, φταίνε όσοι κυβέρνησαν και κυβερνούν αυτήν τη χώρα» τόνισε και πρόσθεσε:

«Το ΚΚΕ θα δώσει όλες τις δυνάμεις του μέσα στους χώρους δουλειάς, στα εργοστάσια, στις γειτονιές, στις σχολές και στα σχολεία, ώστε “να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο” αυτή την φορά. Δεν θα το αφήσουμε να περάσει έτσι. Οι ευθύνες πρέπει να αποδοθούν και οι κρατικές και οι κυβερνητικές και της ιδιωτικής εταιρείας και οι ατομικές ευθύνες όπου υπάρχουν, όλες! Δεν πρέπει να παραγραφούν, δεν πρέπει να ξεχαστούν».

Ο Δ. Κουτσούμπας ανέφερε ότι όλα τα κόμματα του συστήματος προσπαθούν μεθοδικά να «θαφτούν οι αιτίες που οδήγησαν στον θάνατο 57 συνανθρώπων μας» και επισήμανε ότι «οι αιτίες είναι: η περιβόητη “απελευθέρωση” της αγοράς με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ, η εμπορευματοποίηση των συγκοινωνιών, ο τεμαχισμός του ΟΣΕ και η ιδιωτικοποίηση των κερδοφόρων κομματιών του, η τεράστια υποστελέχωση σε προσωπικό και οι τεράστιες ελλείψεις σε μέτρα ασφαλείας και υποδομές του κρατικού ΟΣΕ».

Είπε ότι όλα αυτά έχουν αναδειχθεί διαχρονικά από τους βουλευτές του ΚΚΕ μέσα στη Βουλη και πρόσθεσε ότι οι προειδοποιήσεις των εργαζομένων «δεν εισακούστηκαν, επειδή η ασφάλεια αντιμετωπίζεται σαν κόστος».

Ανέφερε ότι όλα τα αστικά κόμματα προσπαθούν να κρύψουν την αλήθεια και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «σήμερα ένα βασικό συμπέρασμα μπορεί να δυναμώσει σε ευρύτερες εργατικές – λαϊκές δυνάμεις: Απέναντί μας έχουμε ένα εχθρικό κράτος για τον λαό. Ένα κράτος που θεωρεί κόστος τις λαϊκές ανάγκες και εμφανίζεται επιλεκτικά ανίκανο για επίλυση των προβλημάτων του λαού. Αλλά είναι ταυτόχρονα ικανότατο και μια χαρά αποτελεσματικό να πλειστηριάζει ηλεκτρονικά σπίτια λαϊκών ανθρώπων και την ίδια ώρα να διατηρεί χειροκίνητα τα συστήματα ασφαλείας στα τρένα, λες και είμαστε εκατό χρόνια πριν».

«Αυτό είναι το περιβόητο “ψηφιακό εκσυγχρονισμένο κράτος” τους. Αυτό το ίδιο κράτος, εμφανίζεται ικανότατο να μπορεί να παρακολουθεί και να φακελώνει ηλεκτρονικά όλους τους πολίτες, να υπονομεύει τις απεργίες και να καταστέλλει διαδηλώσεις, την ίδια ώρα που εμφανίζεται ανίκανο να μας προστατεύει από τις συνέπειες των σεισμών, από τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες και τα μεγάλης έκτασης ατυχήματα. Γιατί αυτό το κράτος μετρά την ανθρώπινη ζωή ως κόστος. Το κράτος των καπιταλιστών μηχανοδηγό μπορεί να αλλάζει, αλλά ιδιοκτήτη όχι, που το κινεί πάνω στις ράγες της ΕΕ και της καπιταλιστικής τροχιάς, όσο δεν ανατρέπεται από τον ίδιο τον αποφασισμένο λαό. Αυτό προσπαθούν να κρύψουν από την πρώτη στιγμή και δεν θέλουν να πουν την αλήθεια» πρόσθεσε.

«Πολύ περισσότερος κόσμος απ’ ό,τι πριν καταλαβαίνει τη διαχρονική ευθύνη των κυβερνήσεων που θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό των καπιταλιστών. Ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να το κρύψουν πειστικά» είπε ο Δ. Κουτσούμπας, ενώ προσέθεσε ότι και ο Γ. Βαρουφάκης δήλωνε ότι «το να ιδιωτικοποιηθεί ο ΟΣΕ θα μας πάει από τον 19ο στον 21ο αιώνα».

«Βεβαίως είναι άλλο ζήτημα αυτό, η πολιτική κριτική που εμείς ξεκάθαρα κάνουμε, κι άλλο η ανάγκη καταδίκης της απαράδεκτης και προβοκατόρικης επίθεσης σε βάρος του…» σημείωσε.

«Απέναντι σε όλους αυτούς βρίσκεται ο λαός μας» είπε και επισήμανε ότι από την πρώτη στιγμή, παντού σε όλη τη χώρα, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ «έδωσαν όλες τις δυνάμεις τους, ώστε να δοθεί συνέχεια στις λαϊκές κινητοποιήσεις που εκφράζουν την οργή του λαού και της νεολαίας».

«Έτσι φτάσαμε και στη συγκλονιστική συμμετοχή εργαζομένων, λαού και νεολαίας στην απεργία την προηγούμενη Τετάρτη σε όλη την Ελλάδα. Έτσι συνεχίζουμε. Το λαϊκό ποτάμι οργής και θυμού που εκφράζεται δείχνει ότι ακόμα τίποτα δεν έχει κριθεί» υπογράμμισε ο Δ. Κουτσούμπας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα