Μακρόν: Θέλει την βοήθεια της Κίνας για να φέρει Ρωσία και Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων

Μακρόν: Θέλει την βοήθεια της Κίνας για να φέρει Ρωσία και Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Οι Εμανουέλ Μακρόν και Σι Τζινπίνγκ 2023 Ludovic Marin/AP

Ο Γάλλος πρόεδρος ζητά τη βοήθεια του Πεκίνου για να υλοποιήσει το σχέδιο που θα ανοίξει τον δρόμο για τον τερματισμό του πολέμου. Αισιοδοξία για καλοκαιρινές διαπραγματεύσεις.

Στο πρόσφατο ταξίδι του στην Κίνα, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν κατάφερε να πείσει τον Σι Τζινπίνγκ να συνομιλήσει με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έστω και για πρώτη φορά μετά την έναρξη του πολέμου, ωστόσο, φαίνεται πως άμα τη επιστροφή του στη Γαλλία είχε αποφασίσει ποιο θα είναι το επόμενο βήμα του.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο Γάλλος πρόεδρος συνεχίζει να προσεγγίζει την Κίνα, ζητώντας τη βοήθειά της για να υλοποιήσει ένα σχέδιο που θεωρεί ότι θα μπορούσε να οδηγήσει τη Ρωσία και την Ουκρανία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Ο Μακρόν ανέθεσε στον σύμβουλό του για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Εμανουέλ Μπον, να συνεργαστεί με τον κορυφαίο Κινέζο διπλωμάτη, Γουάνγκ Γι, ώστε μαζί να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση για μελλοντικές διαπραγματεύσεις Κιέβου και Μόσχας.

Μάλιστα, άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια του Μακρόν, μεταφέρουν την αισιοδοξία της γαλλικής πλευράς ότι οι συνομιλίες των δύο πλευρών θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ακόμα και αυτό το καλοκαίρι, εάν όλα πάνε βάσει πλάνου.

Αυτό βέβαια που παραμένει ασαφές, είναι εάν ο Μακρόν έχει υποστήριξη από το Κίεβο και τους λοιπούς συμμάχους του σχετικά με το εν λόγω σχέδιο, καθώς δεν ήταν λίγοι εκείνοι που είχαν απορρίψει παλαιότερη πρόταση για κατάπαυση του πυρός η οποία θα επέτρεπε στη Ρωσία να διατηρήσει εδαφικά κέρδη. Παράλληλα, αρκετά κράτη έχουν εκφράσει τον σκεπτικισμό τους σχετικά με τη στάση του Πεκίνου και λόγω της σχέσης της με τη Ρωσία.

Να σημειωθεί πάντως, ότι την επαφή Γάλλου και Κινέζου διπλωμάτη επιβεβαίωσε και ένας αξιωματούχος από το γραφείο του Μακρόν, προσθέτοντας ότι οι σύμμαχοι της Γαλλίας έχουν ενημερωθεί για οποιαδήποτε γαλλική πρωτοβουλία.

Υπενθυμίζεται επίσης, πως ο Μακρόν είχε τονίσει τον “σημαντικό ρόλο της Κίνας” στην έκβαση του πολέμου, υπογραμμίζοντας πως χάρη στη σχέση της με τη Ρωσία θα μπορούσε να “επαναφέρει τη Μόσχα στη λογική”. Το Πεκίνο, βέβαια, δεν έχει δείξει μέχρι στιγμής σημάδια ότι είναι πρόθυμο να πιέσει τη Μόσχα να αποσύρει τα στρατεύματά της.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα