Η πλέον ανταγωνιστική λύση θέρμανσης αναδείχτηκε το φυσικό αέριο και τον φετινό χειμώνα

Η πλέον ανταγωνιστική λύση θέρμανσης αναδείχτηκε το φυσικό αέριο και τον φετινό χειμώνα
Φυσικό αέριο ISTOCK

Σε "νούμερο 1" πρόβλημα για τον κλάδο της προμήθειας ηλεκτρισμού έχει εξελιχθεί ο λεγόμενος "ενεργειακός τουρισμός", συμπιέζοντας σημαντικά την ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας παρουσίασε τα πεπραγμένα του 2022 αλλά και τις προβλέψεις για τη φετινή χρονιά, σε δημοσιογραφική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες, εστιάζοντας στην ισχυρή παρουσία της εταιρείας στην ελληνική αγορά ενέργειας.

Ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας, Γιάννης Μητρόπουλος, παρουσίασε τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους, τονίζοντας τη δυναμική του φυσικού αερίου ως προϊόντος, το οποίο, αναδείχθηκε και φέτος ως η πλέον ανταγωνιστική και ασφαλής επιλογή για τη θέρμανση καθώς και για την κάλυψη άλλων ενεργειακών αναγκών. Ιδιαίτερα οι καταναλωτές αερίου από το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας απόλαυσαν τη φετινή περίοδο θέρμανσης με τη χαμηλότερη τιμή της αγοράς εξασφαλίζοντας διψήφια ποσοστά εξοικονόμησης.

Ενδεικτικά, ένας νοικοκυριό που ζει σε κατοικία 120 εκατ. μέτρων, και χρησιμοποίησε αέριο για τη θέρμανσή του φέτος τον χειμώνα (Οκτώβριος 2022 – Απρίλιος 2023), εξοικονόμησε 160 ευρώ συγκριτικά με το πετρέλαιο θέρμανσης. Έτσι, πέτυχε οικονομία 14%.

Αισθητά μεγαλύτερη, στο 36% είναι η εξοικονόμηση που πέτυχε ένα κατάστημα εστίασης, γλιτώνοντας ένα ποσό 6.600 ευρώ, σε σχέση με το να κάλυπτε τις ενεργειακές του ανάγκες με ρεύμα. Από την άλλη πλευρά, η εξοικονόμηση ενός φούρνου άγγιξε τα 2.500 ευρώ, δηλαδή 16%, συγκριτικά με την κατανάλωση ντίζελ κίνησης.

Ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κλάδος της ενέργειας, επισημαίνοντας ότι το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας κατάφερε να διατηρήσει την ανταγωνιστική του θέση, επιτυγχάνοντας οικονομική ανάπτυξη και αύξηση του μεριδίου αγοράς στους τομείς του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία κατάφερε να είναι ο Νο1 πάροχος σε ρυθμούς ανάπτυξης και νέα συμβόλαια πανελλαδικά στο φυσικό αέριο στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα ενώ διατήρησε την πρώτη θέση στην Αττική ως προς το μερίδιο αγοράς αλλά και ως προς την προσέλκυση νέων πελατών αερίου.

Ως συνέπεια, αυτή τη στιγμή στο πελατολόγιό της περιλαμβάνονται 550.000 νοικοκυριά και 18.000 επαγγελματίες. Επίσης, προμηθεύει αέριο σε 300 μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς πελάτες, καθώς και σε 1.200 σχολεία.

Ενεργειακός Τουρισμός

Σε «νούμερο 1» πρόβλημα για τον κλάδο της προμήθειας ηλεκτρισμού έχει εξελιχθεί ο λεγόμενος «ενεργειακός τουρισμός», συμπιέζοντας σημαντικά την ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της αγοράς, όπως ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, οι σχετικές με το φαινόμενο ληξιπρόθεσμες οφειλές υπολογίζονται σε 300 με 400 εκατομμύρια ευρώ για το σύνολο της αγοράς, που πλέον καταλαμβάνουν ένα σημαντικό μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών στα επιμέρους «ενεργητικά» των εταιρειών.

Ενδεικτικό είναι, όπως ανέφερε ο κ. Μητρόπουλος, πως στην περίπτωση της Φυσικό Αέριο, το 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών αφορούν πελάτες που έχουν αλλάξει προμηθευτή. Εν ολίγοις, ο ενεργειακός τουρισμός έχει οδηγήσει σε διπλασιασμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, εικόνα που λίγο-πολύ είναι κοινή σε όλες τις εταιρείες προμήθειας.

Υπενθυμίζεται ότι πρακτικά από το 2020 (όταν με απόφαση του ΣτΕ κατέπεσε η ρύθμιση που ίσχυε έως τότε για την αλλαγή προμηθευτή από καταναλωτές με ανεξόφλητες οφειλές) στον Κώδικα Προμήθειας δεν υπάρχει πρακτικά κανένας περιορισμός στις αλλαγές εταιρείας, είτε κάποιος καταναλωτής έχει χρέη, είτε όχι, στον πάροχο που «εγκαταλείπει». Επιπρόσθετα, το νέο μοντέλο λιανικής που τέθηκε σε εφαρμογή τον περασμένο Αύγουστο και δίνει «ελευθέρας» στις αλλαγές προμηθευτή ανά μήνα, χωρίς κάποιου είδους οικονομικό «πέναλτι», λειτούργησε καταλυτικά στην περαιτέρω μεγέθυνση του «ενεργειακού τουρισμού».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα