Κόσοβο: Ο υπουργός Εσωτερικών “βλέπει” την Ρωσία πίσω από την κλιμάκωση της έντασης

Κόσοβο: Ο υπουργός Εσωτερικών “βλέπει” την Ρωσία πίσω από την κλιμάκωση της έντασης
Μέλη της Σερβικής εθνοτικής ομάδας διαδηλώνουν στο Κόσοβο ap

Ρωσική υποκίνηση βλέπει πίσω από τις κινήσεις της Σερβίας να ενισχύσει τις στρατιωτικές της δυνάμεις στα σύνορα με το Κόσοβο ο κοσοβάρος υπουργός Εσωτερικών.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Κοσόβου, Ξελάλ Σβέκλα δήλωσε την Τρίτη (27/12) ότι η Σερβία, υπό την επιρροή της Ρωσίας, έχει ως στόχο να αποσταθεροποιήσει το Κόσοβο, υποστηρίζοντας τη σερβική μειονότητα στο βορρά, η οποία έχει αποκλείσει δρόμους και διαδηλώνει εδώ και σχεδόν τρεις εβδομάδες.

Οι Σέρβοι στην εθνοτικά διαιρεμένη πόλη Μιτρόβιτσα στο βόρειο Κόσοβο ύψωσαν νέα οδοφράγματα την Τρίτη, λίγες ώρες αφότου η Σερβία ανακοίνωσε ότι έθεσε τον στρατό της σε ύψιστο πολεμικό συναγερμό μετά από εβδομάδες κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας.

“Είναι ακριβώς η Σερβία, επηρεασμένη από τη Ρωσία, που έχει θέσει σε κατάσταση στρατιωτικής ετοιμότητας και διατάσσει την ανέγερση νέων οδοφραγμάτων, προκειμένου να δικαιολογήσει και να προστατεύσει τις εγκληματικές ομάδες που τρομοκρατούν… τους πολίτες σερβικής εθνικότητας που ζουν στο Κόσοβο”, ανέφερε ο Σβέκλα.

Η Σερβία αρνείται ότι προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει τη γειτονική της χώρα και λέει ότι θέλει απλώς να προστατεύσει τη μειονότητά της εκεί. Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε την Τρίτη ότι η Σερβία “θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ειρήνη και να αναζητά συμβιβαστικές λύσεις”.

Το Βελιγράδι είχε δηλώσει αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι με αφορμή τα τελευταία γεγονότα στην περιοχή και την πεποίθησή του ότι το Κόσοβο ετοιμάζεται να επιτεθεί στους Σέρβους και να απομακρύνει με τη βία τα οδοφράγματα, διέταξε τον στρατό και την αστυνομία του να τεθούν σε ύψιστη επιφυλακή.

Πώς κλιμακώθηκε η ένταση μεταξύ των δύο πλευρών

Από τις 10 Δεκεμβρίου, οι Σέρβοι στο βόρειο Κόσοβο έχουν στήσει πολλαπλά οδοφράγματα μέσα και γύρω από τη Μιτρόβιτσα και αντάλλαξαν πυρά με την αστυνομία μετά τη σύλληψη ενός πρώην Σέρβου αστυνομικού για φερόμενη επίθεση εναντίον υπηρετούντων αστυνομικών.

Το Κόσοβο, με αλβανική πλειοψηφία ανακήρυξε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008 με την υποστήριξη της Δύσης, μετά από έναν πόλεμο το 1998-1999 στον οποίο το ΝΑΤΟ επενέβη, στηρίζοντας τους Αλβανούς πολίτες.

Το Κόσοβο δεν είναι μέλος των Ηνωμένων Εθνών και πέντε κράτη της ΕΕ -η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Κύπρος- αρνούνται να αναγνωρίσουν την κρατική υπόσταση του.

Η Ρωσία, σύμμαχος της Σερβίας ιστορικά, εμποδίζει την ένταξή του στα Ηνωμένα Έθνη.

Περίπου 50.000 Σέρβοι ζουν στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και αρνούνται να αναγνωρίσουν την κυβέρνηση της Πρίστινα ή το κράτος. Θεωρούν το Βελιγράδι ως πρωτεύουσά τους.

Η κυβέρνηση του Κοσόβου δήλωσε ότι η αστυνομία είχε την ικανότητα και την ετοιμότητα να δράσει, αλλά περίμενε την απάντηση της ειρηνευτικής δύναμης KFOR του ΝΑΤΟ στο αίτημά της να απομακρύνει τα οδοφράγματα.

Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με ξένους διπλωμάτες για τον τρόπο επίλυσης της κατάστασης.

Στη Μιτρόβιτσα το πρωί της Τρίτης είχαν σταθμεύσει φορτηγά για να αποκλείσουν τον δρόμο που συνδέει το σερβικό πλειοψηφικό τμήμα της πόλης με το αλβανικό πλειοψηφικό τμήμα.

Οι Σέρβοι ζητούν την απελευθέρωση του συλληφθέντα αξιωματικού και έχουν και άλλα αιτήματα πριν απομακρύνουν τα οδοφράγματα.

Δήμαρχοι που ανήκουν στη Σέρβικη μειονότητα στο βόρειο Κόσοβο, μαζί με τοπικούς δικαστές και περίπου 600 αστυνομικούς παραιτήθηκαν τον περασμένο μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να αντικαταστήσει τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας αυτοκινήτων με αυτές που εκδίδει η Πρίστινα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα