Π. Μυλωνάς: Μέρισμα 20% – 30% των κερδών το 2024

Π. Μυλωνάς: Μέρισμα 20% – 30% των κερδών το 2024
Εθνική Τράπεζα EUROKINISSI

Σε συνεννόηση με τον SSM αποφασίστηκε η διανομή μερίσματος το 2024. Με όπλο την ισχυρή ρευστότητα η διοίκηση αναζητά ευκαιρίες στο εξωτερικό. Ελάχιστα τα νέα κόκκινα δάνεια. Αναμένεται αύξηση των νέων δανείων στο β’ εξάμηνο.

Το τοπίο αναφορικά με τον εκπεφρασμένο στόχο των ελληνικών τραπεζών για διανομή μερίσματος στους μετόχους ξεκαθάρισε λίγο νωρίτερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς.

Μιλώντας στους διεθνείς επενδυτές με αφορμή την δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της Εθνικής Τράπεζας για το πρώτο τρίμηνο ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος στόχος μετατίθεται για το 2024 , με προοπτική διανομής ποσοστού 20% – 30% των κερδών του 2023.

Ο κ. Μυλωνάς αποκάλυψε ότι ύστερα από εκτεταμένο διάλογο με τον SSM σχετικά με τη δυνατότητα διανομής μερίσματος φέτος από τα κέρδη του 2022, ο επόπτης έκρινε ότι, παρά την ικανοποιητική κερδοφορία, θα ήταν σκόπιμο για τις ελληνικές τράπεζες η διανομή μερίσματος να μεταφερθεί για του χρόνου.

Κατόπιν αυτού, η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει το 2024 στη διανομή μερίσματος, αυξάνοντάς το στην περιοχή του 20% – 30%, από περίπου 20% που σχεδίαζε για φέτος.

Παράλληλα η Διοίκηση της ΕΤΕ επανέλαβε τον στόχο της για διεύρυνση των δραστηριοτήτων του Ομίλου στο εξωτερικό στην προσπάθεια της να αξιοποιήσει την υπερβάλλουσα ρευστότητα που διαθέτει και εκτιμάται στα 6 δις. ευρώ. Συγκεκριμένα ο κ. Μυλωνάς ανέφερε ότι «εκτός από την αύξηση των δανείων προς την πραγματική οικονομία, αναζητούνται επενδυτικές ευκαιρίες εκτός Ελλάδος που θα παράγουν αξία, πάντα υπό την προϋπόθεση να πάρει την έγκριση του επόπτη.

Ελάχιστα κόκκινα δάνεια στο α τρίμηνο

Παράλληλα η Διοίκηση της ΕΤΕ ανέφερε ότι για το β΄ τρίμηνο αναμένεται κάποια αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η πρόβλεψη που έχει γίνει για νέα κόκκινα δάνεια 350 εκατ. ευρώ για το σύνολο της φετινής χρήσης, δεν πρόκειται να επιβεβαιωθεί. Σημειώνεται ότι στο α΄ τρίμηνο, οι οργανικές ροές μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων παρέμειναν μηδενικές και χωρίς διακριτά σημάδια επιδείνωσης στις πρώιμες καθυστερήσεις αποπληρωμών δανείων. Ο δείκτης ΜΕΑ παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στο 5,1%, με τον δείκτη κάλυψης ΜΕΑ από σωρευμένες προβλέψεις να ενισχύεται κατά 20μ.β. σε τριμηνιαία βάση, σε περίπου 89%.

Η πρωτοβουλία του τραπεζικού κλάδου να στηρίξει τους ευάλωτους δανειολήπτες, εφαρμόζοντας ανώτατο όριο αύξησης επιτοκίων στα κυμαινόμενα στεγαστικά δάνεια, σε συνδυασμό με τις πολιτικές της κυβέρνησης για την προστασία των εισοδημάτων των νοικοκυριών έναντι της αύξησης των τιμών της ενέργειας, αναμένεται να συμβάλουν στη θωράκιση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου στο μέλλον», ανέφερε ο κ. Μυλωνάς.

Αναφερόμενη στην πιστωτική επέκταση, η Διοίκηση της ΕΤΕ ανέφερε ότι τα εξυπηρετούμενα δάνεια στην Ελλάδα ενισχύθηκαν κατά 8% σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 27,6 δισ. το α’ τρίμηνο 2023, σχεδόν αμετάβλητα σε σχέση με το τέλος του 2022, αποτυπώνοντας υψηλότερες αποπληρωμές κεφαλαίου κίνησης από εταιρείες με υψηλή ρευστότητα. Όπως αναφέρθηκε, οι εκταμιεύσεις θα είναι ενισχυμένες το β΄ τρίμηνο και κυρίως από το β΄ εξάμηνο.

Καταθέσεις

Μείωση κατά 400 εκατ. ευρώ εμφάνισαν οι καταθέσεις του Ομίλου της ΕΤΕ, «αγγίζοντας» τα 54,8 δισ. ευρώ (53 δισ. ευρώ στην Ελλάδα), γεγονός που, σύμφωνα με τη διοίκηση, αντανακλά την εποχικότητα και τις αποπληρωμές δανείων εταιρικής τραπεζικής και αποτελώντας το 98% των συνολικών πηγών χρηματοδότησης της τράπεζας, εξαιρουμένης της μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης TLTRO ΙΙΙ.

Οι καταθέσεις προθεσμίας αποτελούν το 16% του συνόλου των καταθέσεων -έναντι 12% το δ’ τρίμηνο του 2022- με τη σταδιακή αντικατάσταση των καταθέσεων όψεως και ταμιευτηρίου από καταθέσεις προθεσμίας (+1,3 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση) να αφορά κυρίως σε εταιρικές καταθέσεις.

Όπως, πάντως, εξήγησε ο κ. Μυλωνάς, η καταθετική βάση της ΕΤΕ παραδοσιακά αποτελείται κυρίως από καταθέσεις όψεως και ταμιευτηρίου πολλών μικρών καταθετών, γεγονός που της προσδίδει ένα σημαντικό και σχετικά σπάνιο πλεονέκτημα στη σημερινή συγκυρία περιορισμένης ρευστότητας.

Αναφορικά με τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ, εκτιμήθηκε ότι η κορύφωσή τους αναμένεται μετά από ένα – δύο τρίμηνα, καθώς αναμένονται δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. Αναφέρθηκε ότι το 88% των δανείων της ΕΤΕ είναι σε κυμαινόμενο επιτόκιο, οι αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ έχουν περάσει σε ποσοστό 70% στα δάνεια και κατά το 1/3 στα επιτόκια των καταθέσεων, ενώ το κόστος για την ΕΤΕ από το «πάγωμα» επιτοκίων στα στεγαστικά δάνεια θα κινηθεί κάτω των 10 εκατ. ευρώ.

Τέλος ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας τόνισε ότι «η ταχεία ανάκαμψη των επιδόσεων της οικονομίας θέτει ισχυρές βάσεις για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε επενδυτική βαθμίδα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα