Προϋπολογισμός: Επιδοτήσεις για ρεύμα, φωτοβολταϊκά και “εξοικονομώ”

Προϋπολογισμός: Επιδοτήσεις για ρεύμα, φωτοβολταϊκά και “εξοικονομώ”
Φωτοβολταϊκά σε ταράτσα Getty Images

Επιδοτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επεκτείνεται η εφαρμογή του προγράμματος "Ανακυκλώνω/αλλάζω".

Έντονο ενεργειακό ενδιαφέρον έχει η εισήγηση για τον προϋπολογισμό που παρουσίασε το υπουργείο οικονομικών, καθώς αναφέρει το ποσό για τις επιδοτήσεις, καθώς και τις παραδοχές για τις τιμές πετρελαίου για το 2023. Παράλληλα, γίνεται μια ανασκόπηση των μέτρων που ελήφθησαν το 2022 για την προστασία των καταναλωτών από την κρίση.

Περιλαμβάνει επιπλέον δύο δέσμες για την εξοικονόμηση ενέργειας και τα φωτοβολταϊκά.

Συγκεκριμένα, επιδοτείται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις (δημοσιονομικό κόστος 700 εκατ. ευρώ για το 2023) και επεκτείνεται η εφαρμογή του προγράμματος «Ανακυκλώνω/αλλάζω» (δημοσιονομικό κόστος 140 εκατ. ευρώ για το 2022).

Παράλληλα, για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους στέγασης για τους νέους εισάγεται το πρόγραμμα «Ανακαινίζω/Εξοικονομώ» και «Ανακαινίζω/Ενοικιάζω» (με δημοσιονομικό κόστος 350 εκατ. ευρώ για το 2023), με τα οποία παρέχονται επιδοτήσεις για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών, καθώς και πρόγραμμα χαμηλότοκου δανεισμού για αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών.

Το συνολικό ύψος των δύο προγραμμάτων ανέρχεται σε 1,05 δισ. ευρώ για το 2023.

Σε ότι αφορά τις ενεργειακές επιδοτήσεις, έχουν συμπεριληφθεί έκτακτα και μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα ύψους 5,2 δισ. ευρώ για τη στήριξη των καταναλωτών και τα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης και του πληθωρισμού, εκ των οποίων 3,1 δισ. είναι εθνικοί πόροι και 1,1 δισ. από συγχρηματοδοτούμενους πόρους.

Επιπλέον, για το έτος 2023 προβλέπεται η διάθεση πόρων ύψους 8,3 δισ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και 7 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, εκ των οποίων 3,6 δισ. ευρώ από το σκέλος των επιχορηγήσεων, στο οποίο έως σήμερα έχουν ενταχθεί 440 έργα και εμβληματικές επενδύσεις ύψους 13,7 δισ. ευρώ.

Οι παραδοχές για το πετρέλαιο

Για το 2023 υιοθετείται μια τιμή πετρελαίου Brent στα 85 δολάρια/βαρέλι, μειωμένη κατά 12,9% σε σχέση με το τρέχον έτος. Όπως αναφέρει σχετικά η έκθεση:

Οι παράγοντες που ενδέχεται να επηρεάσουν ανοδικότερα ή καθοδικότερα τις τιμές του πετρελαίου είναι ισορροπημένοι βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, με κύριο κίνδυνο για περαιτέρω άνοδο να αποτελεί η υψηλότερη ζήτηση λόγω μεταστροφής από το φυσικό αέριο στο πετρέλαιο, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων εξαιτίας του πολέμου.

Παράγοντες οι οποίοι θα συμβάλλουν στην πτωτική πορεία της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, αποτελούν η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, πιθανές επιπλέον ροές πετρελαίου από το Ιράν και η υψηλότερη του αναμενόμενου αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τις ΗΠΑ. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Νοέμβριος 2022), η μέση τιμή του αργού πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί και να διαμορφωθεί σε 101,8 δολάρια το βαρέλι το 2022 για να μειωθεί στα 85,0 δολάρια το βαρέλι το 2023.

Στα 4,8 δισ. οι παρεμβάσεις

Το κόστος των δημοσιονομικών παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης που εφαρμόστηκαν το 2022 στην Ελλάδα ανέρχεται (λαμβάνοντας υπόψη και τα σχετικά έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης – ΤΕΜ) σε 4,8 δισ. ευρώ ή 2,3% του ΑΕΠ εκ των οποίων: ποσό ύψους 2,5 δισ. ή 1,2% του ΑΕΠ ευρώ καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό, ενώ ποσό ύψους 8,1 δισ. ευρώ ή 3,9% του ΑΕΠ καλύπτεται από το ΤΕΜ.

Οι κυριότερες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης αφορούν:

  • σε επιδοτήσεις στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου νοικοκυριών και επιχειρήσεων (συνολικό δημοσιονομικό κόστος 8,1 δισ. ευρώ),
  • στην επιστροφή του 60% της αύξησης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακά τιμολόγια που εκδόθηκαν από 01/12/2021 έως και 30/06/2022 (δημοσιονομικό κόστος 296 εκατ. ευρώ),
  • στην αύξηση του επιδόματος θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2022-2023 στα 300 εκατ. ευρώ, από τα οποία 150 εκατ. ευρώ αφορούν το οικονομικό έτος 2022 και τα υπόλοιπα 150 εκατ. ευρώ αφορούν το οικονομικό έτος 2023 και στην επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης (δημοσιονομικό κόστος 311 εκατ. ευρώ),
  • στην εφαρμογή του μέτρου της προπληρωμένης κάρτας για αγορά καυσίμων κίνησης (fuel pass) για συνολικά 6 μήνες, από τον Απρίλιο 2022 έως τον Σεπτέμβριο 2022 (δημοσιονομικό κόστος 300 εκατ. ευρώ),
  • σε επιδοτήσεις γεωργών και κτηνοτρόφων λόγω του αυξημένου κόστους λιπασμάτων και ζωοτροφών αντίστοιχα, στη μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές και τα λιπάσματα και στην επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου κίνησης στους αγρότες (συνολικό δημοσιονομικό κόστος 212 εκατ. ευρώ) και
  • στην οικονομική ενίσχυση ευάλωτων νοικοκυριών (χαμηλοσυνταξιούχων, ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΠΕΚΑ, ΑΜΕΑ, κλπ) τον Απρίλιο 2022 και τον Δεκέμβριο 2022 με το συνολικό δημοσιονομικό κόστος να ανέρχεται στα 816 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα