“Digger”: Στην ΕΡΤ2 απόψε η πολυβραβευμένη ταινία – Γιατί να τη δείτε

“Digger”: Στην ΕΡΤ2 απόψε η πολυβραβευμένη ταινία – Γιατί να τη δείτε
Βαγγέλης Μουρίκης και Αργύρης Πανταζάρας στο "Digger" Digger

Η ελληνική ταινία "Digger" του Τζώρτζη Γρηγοράκη θα προβληθεί το βράδυ της Πέμπτης στην ΕΡΤ2. Τα βραβεία που είχε πάρει. Η κριτική του NEWS 24/7.

Η πολυβραβευμένη ταινία “Digger” του Τζώρτζη Γρηγοράκη αναμένεται να προβληθεί απόψε, Πέμπτη (29/12), στις 22:00 στην ΕΡΤ2 και θα προτείναμε να μην τη χάσετε.

Η υπόθεση

Ο Νικήτας μένει μόνος του στην κορυφή ενός ορεινού δάσους, έχοντας επαφή μόνο με τους ανθρώπους που συνθέτουν αυτή την μικρή, απομακρυσμένη κοινωνία. Η επίθεση που θα δεχτεί τώρα είναι διπλή. Από τη μία, μια βιομηχανία επεκτείνεται δίχως έγνοια για το φυσικό τοπίο, κάνοντας τα πάντα για να βάλει χέρι στην ιδιοκτησία του. Και ταυτόχρονα, ο γιος του έρχεται να τον συναντήσει ύστερα από 20 χρόνια, διεκδικώντας μερίδιο του κτήματος, μετά τον θάνατο της μητέρας του. Με φόντο ένα φυσικό τοπίο διαρκώς απειλούμενο, οι δύο άντρες θα έρθουν σε κατά μέτωπο σύγκρουση, αρνούμενοι να κάνουν πίσω.

Γιατί να τη δεις

Όπως είχε γράψει στην κριτική του στο NEWS 24/7 ο Θοδωρής Δημητρόπουλος:

Στο μεγάλου μήκους ντεμπούτο του, ο Τζώρτζης Γρηγοράκης τοποθετεί μια γνώριμα ανθρώπινη δυναμική πατέρα-γιου-κοινωνίας μέσα σε ένα κόσμο τέτοιας αμόλυντης φυσικότητας που μοιάζει με κάτι το σχεδόν μουσειακό. Είναι φυσικά κι αυτό κομμάτι της αμεσότητας και της σιωπηλής απόγνωσης που επικοινωνεί η ταινία, όπου φυσικό τοπίο και άνθρωπος σε μια σχεδόν ποιητική ακινησία δέχονται την επίθεση ενός εξωτερικού, φασαριόζικου, απάνθρωπου στοιχείου, μιας μηχανής που δεν καταλαβαίνει από αρμονία, από ηθική, από ρίζες.

Ο φακός του Γρηγοράκη, σε διεύθυνση φωτογραφίας του Γιώργου Καρβέλα, απορροφά κάθε λεπτομέρεια, κάθε στιγμή φυσικής ισορροπίας, κάθε σιωπή του δάσους, κάθε μικρή και μεγάλη ένωση ανθρώπου και περιβάλλοντος. Είναι ταυτόχρονα μια ιστορία πατεράδες και γιους και για ανείπωτους οικογενειακούς πόνους και εντάσεις, όσο και μια ιστορία για τη γη που χάνουμε- κι όλα όσα βυθίζονται μαζί της. Με τη συνδρομή ενός εξαιρετικού καστ (ο Μουρίκης σε μια από τις μεστά ανθρώπινες και πονεμές ερμηνείες της καριέρας του, ο Πανταζάρας γεμάτος περιέργεια και θυμό, η Κόκκαλη σαν τοπικό πνεύμα), ο Γρηγοράκης δημιουργεί μια ψυχωμένη περιπέτεια στα σύνορα του βιομηχανικού πολιτισμού (αυτό αν μη τι άλλο δίνει στην ταινία έναν ουσιαστικά γουέστερν χαρακτήρα) για ήρωες κολλημένους στους ίδιους κύκλους και συνήθειες.

Αλλά μήπως αυτό δεν μας κάνει ανθρώπους τελικά; Η ταινία ζωντανεύει σε κάθε κόντρα των χαρακτήρων, σε κάθε συγκινητικό ξέσπασμα, σε κάθε συνάντηση στο τοπικό μπαρ που καταλήγει σε τσακωμό, ή σε χορό, ή σε κάτι από όλα. Κι αν σε στιγμές ο συμβολισμός κυριολεκτεί με τρόπο επικίνδυνο για την εσωτερική ισορροπία του φιλμ, στην πραγματικότητα το “Digger” δεν χάνει ποτέ τον έλεγχο και -κυρίως- την αγνότητα του μηνύματός του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αργύρης Πανταζάρας και Σοφία Κόκκαλη μιλούν στο The Magazine για τους ρόλους τους στην ταινία

Βραβεία

Angers European First Film Festival 2020/ Procirep Award Τζώρτζης Γρηγοράκης Berlin International Film Festival 2020/Panorama Τζώρτζης Γρηγοράκης Free Zone Film Festival 2020/Balkan Horizons Τζώρτζης Γρηγοράκης/Balkan

Βραβεία ΙΡΙΣ 2021:

Βραβείο Σχεδιασμού Μακιγιάζ, Κομμώσεων και Ειδικών Εφέ: Ιωάννα Λυγίζου

Βραβείο Σκηνογραφίας: Δάφνη Καλογιάννη

Βραβείο Ήχου: Λέανδρος Ντούνης, Francois Abdelnour, Simon Apostolou

Βραβείο Ειδικών και Οπτικών Εφέ: Ματθαίος Βούλγαρης, Δάφνη Καλογιάννη, Arnaud Chelet

Βραβεία Φωτογραφίας: Γιώργος Καρβέλας

Βραβείο Σεναρίου: Τζώρτζης Γρηγοράκης

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη: Τζώρτζης Γρηγοράκης

Βραβείο Α΄ Ανδρικού Ρόλου: Βαγγέλης Μουρίκης

Βραβείο Σκηνοθεσίας: Τζώρτζης Γρηγοράκης

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Μυθοπλασίας: Digger-Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Μαρία Χατζάκου, Χρυσάνθη Καρφή Κώη, Gabrielle Dumon, Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Michael Weber, Νίκος Κατσαούνης, Ernst Fassbender, Φένια Κοσοβίτσα, Άννα Νικολάου

Συντελεστές

Ηθοποιοί: Βαγγέλης Μουρίκης, Αργύρης Πανταζάρας, Σοφία Κόκκαλη, Τεό Αλεξάντερ, Βασίλης Αναστασίου, Βασίλης Μπισμπίκης, Αλέξανδρος Ιατρόπουλος, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Παύλος Ιορδανόπουλος, Κωνσταντίνος Κουκούλης, Στέφανος Κουτσαρδάκης, Μαριάνθη Παντελοπούλου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος

Σκηνοθεσία: Τζώρτζης Γρηγοράκης

Σενάριο: Τζώρτζης Γρηγοράκης, Μαρία Βώτττη, Βαγγέλης Μουρίκης

Μουσική: Μιχάλης Μοσχούτης

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιώργος Καρβέλας

Μοντάζ: Θοδωρής Αρμάος

Παραγωγή: Haos Film

Παραγωγοί: Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, Μαρία Χατζάκου, Χρυσάνθη Καρφή Κώη

Executive Producers: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος, Michael Weber

Συμπαραγωγή: Le Bureau Films, ΕΡΤ Α.Ε., Faliro House Productions, N-Coded Pictures, FassB Filmproduktion, Blonde Audiovisual Productions

Συμπαραγωγοί: Gabrielle Dumon, Νίκος Κατσαούνης, Ernst Fassbender, Φένια Κοσοβίτσα, Άννα Νικολάου

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα