Τράπεζες: Ρευστότητα άνω των 3,5 δις για ΜμΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Τράπεζες: Ρευστότητα άνω των 3,5 δις για ΜμΕ μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης
Φωτογραφία Αρχείου Getty Images/iStockphoto

Τις επόμενες εβδομάδες τίθενται σε ισχύ τρία προγράμματα Εξοικονομώ για νοικοκυριά, ΜμΕ και νέους, ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από το InvestEU, καθώς και ο δεύτερος κύκλος της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων.

Πέντε νέα προγράμματα για την ενίσχυση της ρευστότητας προς τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, με κεφαλαιακή δύναμη πυρός άνω των 3,5 δις. ευρώ, αναμένεται να τρέξουν τους πρώτους μήνες του 2023 με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και με αυξημένο ρόλο από πλευράς των τραπεζών.

Πρόκειται για τρία προγράμματα «Εξοικονομώ» για νοικοκυριά, για μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για νέους από 18 έως 39 ετών, ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από το InvestEU, καθώς και τον δεύτερο κύκλο της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων – δεδομένου του υψηλού ενδιαφέροντος που καταγράφηκε στον πρώτο.

Τρία προγράμματα Εξοικονομώ

Κομβικό ρόλο για την διοχέτευση ρευστότητας προς τις ΜμΕ θα διαδραματίσει τις επόμενες εβδομάδες το συνολικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ» με τα τρία υποπρογράμματα για νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νέους συνολικού προϋπολογισμού 1 δις ευρώ.

Τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να προκηρυχθεί ένας κύκλος εξοικονομώ για τα νοικοκυριά ύψους περίπου 150 – 200 εκατ. ευρώ, το οποίο στην ουσία θα κλείσει τον πρώτο κύκλο του προγράμματος που ξεκίνησε το 2021 με προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ. Αφορά ένα υπόλοιπο χρηματοδότησης που δεν δόθηκε γιατί ένας αριθμός δικαιούχων, σχεδόν δύο χρόνια μετά την ένταξή τους στο πρόγραμμα, δεν έχουν προχωρήσει στην επένδυση της ενεργειακής αναβάθμισης. Για το λόγο αυτό θα επιλεγούν νέοι δικαιούχοι που θα αξιοποιήσουν τα χρήματα αυτά και ο πρώτος κύκλος του εξοικονομώ θα κλείσει χωρίς απώλειες.

Για το ίδιο διάστημα έχει προγραμματιστεί το “εξοικονομώ επιχειρώντας” το οποίο αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση περίπου 8.500 εμπορικών ακινήτων (από τα οποία 1.200 σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις). Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό 450 εκατ. ευρώ και θα ενισχύει τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας της λειτουργίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με στόχο εξοικονόμηση κατ’ ελάχιστον 30% του ενεργειακού κόστους. Σύμφωνα με πληροφορίες ωστόσο θα δίνεται στις επιχειρήσεις η δυνατότητα ενεργειακής αυτονομίας. Να παράγουν δηλαδή την ενέργεια πουν καταναλώνουν.

Παράλληλα έχει προγραμματιστεί και το πρόγραμμα “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω” για νέους από 18 έως και 39 ετών με συνολικό προϋπολογισμό 350 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 200 εκατ. θα δοθούν για ενεργειακή αναβάθμιση, 50 εκατ. ευρώ για ανακαίνιση και 100 εκατ. ευρώ για άτοκα δάνεια που είναι μια από “τις επιλογές” του προγράμματος. Στόχος είναι να αναβαθμιστεί μια παλαιά πατρογονική κατοικία με μικρό κόστος, έτσι ώστε οι νέοι να κατοικήσουν σε αυτή.

Το πρόγραμμα αυτό κινείται σε δύο άξονες: να αναβαθμιστεί ενεργειακά το παλαιό σπίτι και να ανακαινιστεί για να αξιοποιηθεί από τους νέους ιδιοκτήτες του. Εκτιμώμενοι δικαιούχοι είναι 20.000 νέοι 18-39 ετών, ενώ ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 350 εκατ. ευρώ.

Δάνεια μέσω του InvestEU

Επίσης, από τις αρχές του 2023 θα αρχίσει τα τρέχει και το πρόγραμμα εγγυοδοσίας ύψους 500 εκατ. ευρώ μέσω του InvestEU και της Ελληνικής Επενδυτικής Τράπεζας που θα δίνει δάνεια ακόμη και για κεφάλαιο κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι μαζί με τη μόχλευση του αρχικού ποσού των 500 εκατ. ευρώ από τις εμπορικές τράπεζες, είναι δυνατό να δοθούν δάνεια συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ αποκλειστικά σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Μεταποίηση πρωτογενούς τομέα

Μέσα στο Φεβρουάριο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος για την μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, με προϋπολογισμό περίπου 150 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα επιδοτεί νομικές οντότητες (μικρές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου) ομάδες παραγωγών αλλά και (υπό προϋποθέσεις) κοινωνικές συνεταιριστικές οργανώσεις.

Οι επιδοτήσεις στοχεύουν στο να αναπτυχθεί η μεταποίηση των αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, να εκσυγχρονιστεί ο τρόπος παραγωγής και να γίνουν οι επιχειρήσεις περισσότερο εξωστρεφείς. Το ποσό επιδότησης κυμαίνεται από τα 500.000 έως τα 7,5 εκατ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και από 2 έως και 12,5 εκατ. ευρώ για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Τα «φθηνά» δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Παράλληλα προχωρά και το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης. Όπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θόδωρος Σκυλακάκης, ήδη έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις, προϋπολογισμού άνω των 3 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει άφθονος χώρος για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, μέχρι το ύψος των 25-30 δισ. ευρώ σχεδίων, που μπορεί να καλύψει το δανειακό σκέλος του Ταμείου. Ο ίδιος εκτίμησε πως μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους οι συμβασιοποίησεις δανείων θα φτάσουν μέχρι και τα 10 δισ. ευρώ.

Το ενδιαφέρον για το δανειακό σκέλος του Ταμείου Ανάκαμψης παραμένει υψηλό, καθώς τα δάνεια δίνονται με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους σε σχέση με την κλασσική τραπεζική χρηματοδότηση επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ το μεσοσταθμικό επιτόκιο των δανειακών συμβάσεων που υπογράφηκαν διαμορφώνεται σε 1,2%, όταν τα επιτόκια χορηγήσεων των τραπεζών προς τις επιχειρήσεις έφτασαν το 4,5-5% το Νοέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Ρόλο στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης που μέχρι σήμερα «τρέχουν» μόνο οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διεκδικούν και οι συνεταιριστικές τράπεζες. Την προηγούμενη εβδομάδα η Ένωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών ζητώντας την άμεση πρόσβαση των Συνεταιριστικών Τραπεζών στα χρηματοδοτικά εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης για να ενισχυθεί η χαμηλότοκη χρηματοδότηση των τοπικών επιχειρήσεων, μέσω των ανταγωνιστικών όρων που θέτει το Ταμείο.

Άγνοια για το Ταμείο Ανάκαμψης

Προβληματισμό πάντως προκαλεί το γεγονός ότι οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Deloitte, πιστεύουν πως το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί σημαντική ευκαιρία αλλά στην πλειοψηφία τους δεν γνωρίζουν πολλά για το πρόγραμμα. Ειδικότερα, πάνω από 9 στις 10 επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν το πρόγραμμα στρατηγικό και απαραίτητο μέσο για τη στήριξη των πολιτικών ανάκαμψης της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα. Ωστόσο, μόλις το 40% υποστήριξε ότι γνωρίζει «πολύ», ή «πάρα πολύ» καλά το πρόγραμμα «Ελλάδα 2.0» και ότι αυτό περιλαμβάνει. Δηλαδή, 6 στις 10 επιχειρήσεις έχουν λίγη γνώση ή καθόλου με αποτέλεσμα να υπάρχει ορατός ο κίνδυνος αποκλεισμού τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα