Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Κύκλωμα ερευνούν οι αρχές – Ποιος είναι ο φερόμενος ως εγκέφαλος
Στην έρευνα για διαφθορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι αρχές θεωρούν ως "εγκέφαλο" του κυκλώματος τον πρώη Ιταλό ευρωβουλευτή Pier Antonio Panzeri (S&D). Τι αναφέρουν τα βελγικά μέσα.
- 10 Δεκεμβρίου 2022 16:53
Σαν βόμβα έσκασε πριν λίγες ώρες στους κόλπους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η υπό διερεύνηση υπόθεση χρηματισμού ευρωπαίων αξιωματούχων από το Κατάρ και το σκάνδαλο διαφθοράς στο οποίο εμπλέκεται μεταξύ άλλων και η ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, με τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευτή Pier Antonio Panzeri (S&D) να βρίσκεται στο επίκεντρο των ερευνών ως φερόμενος εγκέφαλος του κυκλώματος.
Βέλγοι ερευνητές, αναφέρει η ιστοσελίδα Knack πραγματοποίησαν έρευνες σε 16 σπίτια και τέσσερα άτομα συνελήφθησαν και προσήχθησαν για ανάκριση, μεταξύ αυτών και ο Panzeri στο σπίτι του οποίου βρέθηκε το ποσό των 600.000 ευρώ.
Όπως αναφέρουν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης Knack και Le Soir, ο Panzeri είναι ο κύριος στόχος των ερευνητών και θεωρούν πως είναι ο «αρχηγός της ορχήστρας», ερευνώντας παράλληλα, εάν, κατόπιν αιτήματος του Κατάρ, έδινε οδηγίες στους βοηθούς των ευρωβουλευτών για το τι να κάνουν.
Ποιος είναι ο Pier Antonio Panzeri
Ο Panzeri είναι μέλος του ιταλικού πολιτικού κόμματος Articulo Uno – το οποίο αποσχίστηκε από το Δημοκρατικό κόμμα το 2017. Από το 2004 έως το 2019, ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).
Το 2017, ο Panzeri κλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου να επιστρέψει 83.764 ευρώ σε έξοδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό συνέβη μετά από έρευνα που ξεκίνησε το 2009 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για παραβάσεις των κανόνων για την επιστροφή εξόδων των βουλευτών.
Από το 2014, ο Panzeri υπηρετούσε στην Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI). Την περίοδο 2017-2019 ήταν μάλιστα και πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής. Υπό αυτή την ιδιότητα, δήλωσε τον Απρίλιο του 2019, σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης στη Ντόχα, ότι το Κατάρ έγινε σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδείκνυε συνεχώς ότι ήταν στο σωστό δρόμο.
Το 2019, ο Panzeri συνίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση “Fight Impunity (Πολεμώντας την ατιμωρησία” στις Βρυξέλλες (επίσημη ονομασία: Association pour la Lutte contre l’Impunité et pout la Justice Transitionnelle). Σκοπός της συγκεκριμένης ΜΚΟ είναι η προώθηση του «αγώνα κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Το “Fight Impunity” δημοσιεύει την ετήσια έκθεση «Η κατάσταση της ατιμωρησίας στον κόσμο».
Όπως αναφέρει το Knack, και η ΜΚΟ “Fight Impunity” βρέθηκε στο στόχαστρο των ερευνών.
S&D: Διεγράφη η Εύα Καϊλή
Για μηδενική ανοχή στη διαφθορά έκανε λόγο η παράταξη S&D στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο, με την ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών να ανακοινώνει πως αποφάσισε να αναστείλει την ιδιότητα της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή ως μέλους της Ομάδας S&D.
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, “είμαστε τρομοκρατημένοι με τις καταγγελίες για διαφθορά στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Η παράταξη S&D έχει μηδενική ανοχή στη διαφθορά. Είμαστε οι πρώτοι που υποστηρίζουμε μια ενδελεχή έρευνα και την πλήρη αποκάλυψη. Θα συνεργαστούμε πλήρως με όλες τις ανακριτικές αρχές. Με αυτό το πνεύμα, δεν θα σχολιάσουμε δημόσια τις εκκρεμείς νομικές διαδικασίες.
Δεδομένης της σοβαρότητας των καταγγελιών, μέχρι να παρασχεθούν οι σχετικές πληροφορίες και διευκρινίσεις από τις αρμόδιες αρχές, ζητούμε να ανασταλεί η εργασία για όλους τους φακέλους και τις ψηφοφορίες στην Ολομέλεια που σχετίζονται με τα κράτη του Κόλπου, ιδίως την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας και τις προγραμματισμένες επισκέψεις“.
Σημειώνεται πως εκτός από τον Panzeri, οι βελγικές αρχές ανέκριναν και τον Ιταλό συνδικαλιστή Luca Visentini, που ζει στις Βρυξέλλες, σήμερα το πρωί.
Ο Visentini το 2011 έγινε γραμματέας της οργάνωσης ETUC, της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Τον περασμένο μήνα στη Μελβούρνη εξελέγη μάλιστα Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), μιας οργάνωσης με 200 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως.
Σύμφωνα με την ελβετική εφημερίδα Swissinfo, η ITUC ήταν «πρόβλημα για το Κατάρ» και η ένωση είχε επανειλημμένα υποβάλει ερωτήσεις για το Παγκόσμιο Κύπελλο στο Κατάρ.
Στα τέλη Οκτωβρίου, ο Visentini συναντήθηκε με τον Υπουργό Εργασίας του Κατάρ, Al Marri.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις