Μετρητά: Οι τομείς και οι χώρες που πληρώνουν cash – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Μετρητά: Οι τομείς και οι χώρες που πληρώνουν cash – Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
Istock

Ισχυρή παραμένει η εξάρτηση των Ελλήνων μισθωτών από τα μετρητά με βάση μελέτη της ΕΚΤ. Τι ισχύει στη χώρα μας.

Ενισχύεται το μερίδιο των πληρωμών με ηλεκτρονικό τρόπο στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων και των ηλεκτρονικών αγορών. Ωστόσο, τα μετρητά παραμένουν κυρίαρχα.

Η πανδημία πάντως επιτάχυνε τις καταστάσεις. Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με τη στάση των καταναλωτών σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, τα μετρητά χρησιμοποιήθηκαν για το 59% των συναλλαγών στα σημεία πώλησης του 2022, έναντι 72% το 2019.

Τα μετρητά είναι το δημοφιλέστερο μέσο για πληρωμές μικρής αξίας σε καταστήματα και για συναλλαγές από άτομο σε άτομο. Το 60% θεωρεί σημαντικό να έχει τα μετρητά ως επιλογή πληρωμής.

Τα στοιχεία για τη χώρα μας δείχνουν πρόοδο αλλά και έναν φόβο ιδιαίτερα στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας (συνταξιούχους π.χ.) για τις ηλεκτρονικές πληρωμές. Συγχρόνως καταγράφουν πως οι Έλληνες λαμβάνουν πολλαπλάσιο τμήμα του εισοδήματός τους έναντι των Ευρωπαίων σε μετρητά, στοιχείο το οποίο αποτελεί από μόνο του εμπόδιο για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Σε σύγκριση με το 2019 η χρήση μετρητών έχει μειωθεί, αναφέρει η μελέτη της ΕΚΤ. Τη μεγαλύτερη μείωση παρουσίασαν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου: Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρο και Πορτογαλία.

Μετρούμενο με βάση την αξία, το μερίδιο των πληρωμών σε μετρητά έχει ωστόσο παρουσιάσει και αύξηση σε ορισμένες χώρες της Ζώνης του Ευρώ. Οι ανέπαφες πληρωμές με κάρτα σε POS αυξήθηκαν από το 41% του συνόλου των πληρωμών το 2019 σε 62% το 2022 στη Ζώνη του Ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα