Τράπεζες: Νέο “ραντεβού” με τον SSM για την διανομή μερίσματος

Τράπεζες: Νέο “ραντεβού” με τον SSM για την διανομή μερίσματος
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα iStock

Στις αρχές Μαρτίου αναμένεται ο SSM να ξεκαθαρίσει το ζήτημα της διανομής μερίσματος για την χρήση του 2022 από Eurobank και Εθνική Τράπεζα έπειτα από 14 χρόνια. Το βασικό κριτήριο του Επόπτη αλλά και οι παράμετροι που μπορούν να άρουν την απαγόρευση.

Στην Αθήνα θα βρεθούν στις αρχές Μαρτίου τεχνικά κλιμάκια του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του SSM, όπου σε συναντήσεις που θα έχουν με τις διοικήσεις των συστιμικών τραπεζών αναμένεται να ξεκαθαρίσει, εν πολλοίς, το ζήτημα της διανομής μερίσματος για την χρήση του 2022.

Στο μικροσκόπιο του επόπτη του ευρωσυστήματος, εκτός από τα παραδοσιακά «ανοικτά» ζητήματα (κριτήρια χορήγησης δανείων, κόκκινα δάνεια, business plans, κεφαλαιακή επάρκεια, αναβαλλόμενος φόρος κ.α) αναμένεται αυτή τη φορά να ξεκαθαριστεί εάν η Εurobank και η Εθνική Τράπεζα, σε πρώτη φάση, πάρουν ή όχι το «το πράσινο φως» για τη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022 ενώ η Τράπεζα Πειραιώς και η Αlpha Bank σχεδιάζουν να θέσουν τις βάσεις για την επόμενη χρονιά.

Σημειώνεται ότι ο SSM είχε απαγορεύσει τη διανομή μερισμάτων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία και την επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης αξιωματούχοι του Ευρωσυστήματος με συνεχείς δηλώσεις συνιστούσαν στις διοικήσεις των τραπεζών να ακολουθήσουν πολιτικές ενίσχυσης των ισολογισμών, συστήνοντας «πάγωμα» στις διανομές μερισμάτων. Αν και οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είχαν αποκλείσει εδώ και καιρό το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης απαγόρευσης στη διανομή μερισμάτων, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχαν εισηγήσεις να επιβληθεί απαγόρευση σε τράπεζες με αυξημένο προφίλ κινδύνου όπως οι ελληνικές. Πάντως αρκετοί αναλυτές αμφισβητούσαν και τη δυνατότητα αυτή, σημειώνοντας ότι αν η κερδοφορία και η κεφαλαιακή επάρκεια μιας τράπεζας το επέτρεπε να ήταν πολύ δύσκολη η επιβολή απαγόρευσης.

Η θέση του SSM

Ο επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία σε πρόσφατη συνέντευξή του και ερωτηθείς σχετικά με την πρόθεση των ελληνικών τραπεζών να διανείμουν μέρισμα το 2023, έπειτα από δέκα τέσσερα χρόνια επεσήμανε ότι οι προβλέψεις για την εξέλιξη των κεφαλαίων των τραπεζών με βάση ένα βασικό και ένα δυσμενές σενάριο θα αποτελέσουν το κριτήριο βάσει του οποίου ο SSM θα κρίνει την προοπτική διανομής μερίσματος για τη χρήση του 2022. Σύμφωνα μάλιστα με τον επικεφαλής του SSM «εφόσον οι τράπεζες μπορούν να αποδείξουν ότι θα είναι σε θέση να παραμείνουν πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις μας, ακόμη και σε ένα δυσμενές σενάριο, η πληρωμή μερισμάτων δεν θα έχει αρνητική γνώμη από την πλευρά μας», κάτι που ισχύει για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες.

Στη συνέντευξή του ο κ. Ενρία εξήγησε ότι το βασικό σενάριο με βάση το οποίο θα αξιολογηθούν οι κεφαλαιακές προβλέψεις των τραπεζών είναι «μια ρηχή και σύντομη ύφεση, ενώ το δυσμενές σενάριο θα συνεπαγόταν μια πιο αρνητική εξέλιξη σε επίπεδο ανάπτυξης και σε επίπεδο επιτοκίων. Σε κάθε περίπτωση, όλες οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα πρέπει να είναι σε θέση να τεκμηριώσουν ότι οι κεφαλαιακοί δείκτες μπορούν να μείνουν πάνω από τα απαιτούμενα όρια», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Τι λένε οι Έλληνες τραπεζίτες

Από την πλευρά τους υψηλόβαθμα τραπεζικά στελέχη εκτιμούν ότι η βελτιωμένη εικόνα της ευρωπαϊκής οικονομίας σε συνδυασμό με τις ισχυρές επιδόσεις των εγχώριων τραπεζών (κέρδη 3,6 δισ. ευρώ το 2022 και εντυπωσιακή εξυγίανση ενεργητικού), θα αμβλύνουν τις πιέσεις των εποπτικών αρχών προς τις διοικήσεις για μη διανομή μερισμάτων.

Όλα τα οικονομικά στοιχεία δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία, καθώς οι οικονομίες πηγαίνουν καλύτερα του αναμενόμενου, ενώ ακόμα και αν κάποιες ευρωπαϊκές χώρες εισέλθουν σε ύφεση την εφετινή χρονιά, αυτή θα είναι ηπιότερη των αρχικών εκτιμήσεων. Επιπλέον θετικά είναι τα νέα και από το μέτωπο του πληθωρισμού δημιουργώντας προσδοκίες για ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ. Το βελτιωμένο οικονομικό περιβάλλον αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός να άρει το στοπ στα σχέδια των εγχώριων τραπεζών για τη διανομή μερίσματος.

Μέρισμα από Εθνική και Eurobank

Eurobank και Εθνική Τράπεζα έχουν προαναγγείλει την απόφασή τους για τη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022 κάτι που αναμένεται να πράξουν και Τράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank για την εφετινή χρήση. Αν πάνε όλα καλά και Eurobank και ΕΤΕ προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2022 αυτό θα γίνει για πρώτη φορά μετά από 14 ολόκληρα χρόνια. Το 2008 ήταν η τελευταία χρόνια που οι μέτοχοι των τραπεζών εισέπραξαν μέρισμα, μέρισμα που αφορούσε τη χρήση του 2007.

Οι ισχυρές επιδόσεις των τραπεζών το 2022, τροφοδοτούμενες από την ισχυρή ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας, με υψηλή κερδοφορία αλλά και υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας καθιστούν ακόμα πιο εύκολη την άρση απαγόρευσης. Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας υπάρχει ένας μικρός αστερίσκος, καθώς υπάρχουν κάποιες ενστάσεις για την βιωσιμότητα της κερδοφορίας και την υψηλή συμβολή έκτακτων κερδών.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Φωκίων Καραβίας, μιλώντας σε αναλυτές τον περασμένο Νοέμβριο με αφορμή τα αποτελέσματα της τράπεζας στο εννεάμηνο σχολιάζοντας την προοπτική διανομής μερίσματος σημείωσε ότι η κερδοφορία της τράπεζας και η κεφαλαιακή βάση, δικαιολογούν τη διανομή μερίσματος. Σημείωσε επίσης ότι η σχετική απόφαση θα οριστικοποιηθεί στις αρχές του 2023 μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2022, οπότε θα υπάρχει καλύτερη ορατότητα για την πορεία και τις προκλήσεις του νέου έτους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα