ΗΠΑ: “Βουλιάζουν” οι τράπεζες παρά τα έκτακτα μέτρα – Ερωτηματικά για τη χρηματοδότησή τους

ΗΠΑ: “Βουλιάζουν” οι τράπεζες παρά τα έκτακτα μέτρα – Ερωτηματικά για τη χρηματοδότησή τους
Το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης 2023 Craig Ruttle/AP

Σε αναβρασμό το τραπεζικό σύστημα στις ΗΠΑ, με τις μετοχές των κυριότερων περιφερειακών τραπεζών της χώρας να μετρούν τη Δευτέρα τις μεγαλύτερες απώλειες τους την τελευταία τριετία. Για "βάσιμες ανησυχίες" κάνουν λόγο ειδικοί.

Χάος επικρατεί στην χρηματοπιστωτική αγορά τις τελευταίες ώρες, παρά τις προσπάθειες των ρυθμιστικών αρχών της χώρας να καθησυχάσουν τους επενδυτές μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank.

Οι μετοχές της First Republic Bank FRC “κατρακύλησαν” τη Δευτέρα (13/03), χάνοντας πάνω από το 50% της αξίας τους, τις μεγαλύτερες απώλειες που καταγράφηκαν σε περιφερειακές τράπεζες. Η τράπεζα δήλωσε την Κυριακή ότι έχει εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση από την Federal Reserve και την JPMorgan Chase.

Πρόκειται για την πιο απότομη υποχώρηση του κλάδου τα τελευταία τρία χρόνια, αντανακλώντας την έντονη ανησυχία των επενδυτών για την υγεία του κλάδου μετά από δύο πτωχεύσεις τραπεζών την περασμένη εβδομάδα.

Ο δείκτης KBW Nasdaq των εμπορικών τραπεζών σημείωσε πτώση 11%, με τους μεγάλους δανειστές όπως η Comerica Inc. και η Zions Bancorp να υποχωρούν περισσότερο από 20%. Το SPDR S&P Regional Banking ETF υποχώρησε 6,4%. Μεγάλες τράπεζες όπως η JPMorgan υποχώρησαν επίσης, σε γενικά λιγότερο σοβαρά περιστατικά.

Η υποχώρηση δείχνει τον βαθμό στον οποίο οι επενδυτές συνεχίζουν να απομακρύνονται από τις τράπεζες με μεγάλα ποσά ανασφάλιστων καταθέσεων. Η μείωση καταθέσεων βρέθηκε στο επίκεντρο της κατάρρευσης την περασμένη εβδομάδα της SVB Financial Corp., μητρικής της Silicon Valley Bank και της Signature Bank. Η Comerica είπε ότι το 64% των καταθέσεων της στο τέλος του περασμένου έτους ήταν ανασφάλιστο και της Zions το 53%, σύμφωνα με τα αρχεία.

“Βάσιμες ανησυχίες”

Η Federal Reserve και η κυβέρνηση Μπάιντεν έλαβαν έκτακτα μέτρα για να προσπαθήσουν να καθησυχάσουν τους Αμερικανούς για την υγεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά υπήρχαν ενδείξεις ότι οι επενδυτές εξακολουθούσαν να ανησυχούν τόσο για μεμονωμένες τράπεζες όσο και για τον πιθανό οικονομικό αντίκτυπο της αναταραχής, όπως αναφέρει η Wall Street Journal.

Όταν σκέφτεστε για τις τράπεζες, είναι πραγματικά το κυκλοφορικό σύστημα της οικονομίας μας“, δήλωσε ο Jack Ablin, ιδρυτικός συνεργάτης και επικεφαλής επενδύσεων στην Cresset Capital. “Έτσι, όποτε υπάρχουν αποτυχίες αυτού του μεγέθους, υπάρχουν σίγουρα βάσιμες ανησυχίες που εγείρονται“.

Οι πτώσεις βάθυναν την απότομη ρευστοποίηση από την Παρασκευή, όταν οι τράπεζες έκλεισαν τη χειρότερη εβδομάδα τους εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.

Τη Δευτέρα, οι μετοχές της Western Alliance Bancorp βυθίστηκαν έως και 84%, η PacWest Bancorp υποχώρησε κατά 29% και η Charles Schwab υποχώρησε 11%. Ήταν μεταξύ ενός αριθμού εταιριών των οποίων οι μετοχές “πάγωσαν” προσωρινά λόγω μεταβλητότητας λίγο μετά το άνοιγμα.

“Έλλειψη εμπιστοσύνης σε ορισμένα κομμάτια του συστήματος”

Οι χρεοκοπίες των τραπεζών έχουν εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη χρηματοδότηση των τραπεζών και την έκθεσή τους σε επιχειρήσεις που οι επενδυτές κρίνουν απίθανο να ευημερήσουν με την αύξηση των επιτοκίων. Οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών έχουν παρέμβει για να πουν ότι οι καταθέτες στις χρεοκοπημένες τράπεζες θα πάρουν στο ακέραιο τα χρήματά τους. Ορισμένοι επενδυτές υποστηρίζουν ότι η Signature και η Silvergate ήταν πιο ευάλωτες επειδή επικεντρώθηκαν εν μέρει στο κρυπτονόμισμα, ενώ η Silicon Valley εξυπηρετούσε κυρίως εταιρείες startup με μεγάλες καταθέσεις.

Ωστόσο, οι αποτυχίες κατέληξαν σε στενότητα ρευστότητας που έχει τραβήξει την προσοχή στα μακροπρόθεσμα ομόλογα που αγόρασαν ορισμένες τράπεζες στο κύμα καταθέσεων λόγω πανδημίας. Αυτά αποδεικνύονται προβληματικά επειδή μια απότομη αύξηση των επιτοκίων ως μέρος της προσπάθειας της Fed να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό σημαίνει ότι τα πιο μακροπρόθεσμα ομόλογα με χαμηλότερα επιτόκια δεν μπορούν να πωληθούν χωρίς να αναγνωριστεί μια απώλεια που μπορεί να πλήξει το κεφάλαιο. 

Υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης σε μέρη του συστήματος αυτή τη στιγμή“, δήλωσε ο Jason Goldberg, αναλυτής της Barclays.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα