Ο Ρούπερτ Μέρντοχ το 2012 AP

ΤΟ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ SUCCESSION ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΕΡΝΤΟΧ

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ έφτασε τα 92, αρνείται να ορίσει διάδοχο της mediaκης αυτοκρατορίας του και μόλις σήμερα έληξε μια διαμάχη που θα μπορούσε να τον καταστρέψει.

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ είναι ο άνθρωπος που ελέγχει την ενημέρωση όλου του πλανήτη, εδώ και 50 χρόνια. Ο Αυστραλός μεγιστάνας των media ‘έκλεισε’ τον περασμένο Μάρτιο τα 92.

Τον Ιούνιο του 2022 είχε προσβληθεί με Covid-19. Ήταν από τους πρώτους κατοίκους του πλανήτη που εμβολιάστηκαν.

Δεν πέρασε εύκολα την ασθένεια. Η ανάρρωση του περιγράφηκε ως ‘απογοητευτικά αργή’ και χρειαζόταν βοήθεια για να κάνει το οτιδήποτε.

Ο οργανισμός του ήταν εξασθενημένος, από τα διάφορα θέματα που αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια. Όπως αναφέρει το Vanity Fair, η λίστα περιλάμβανε κάταγμα στην πλάτη, επιληπτικές κρίσεις, δύο κρίσεις πνευμονίας, κολπική μαρμαρυγή και σχισμένο αχίλλειο τένοντα.

“Τα επεισόδια αυτά δεν αναφέρθηκαν στον Τύπο, γιατί ήταν κάτι που δεν ήθελε ο ίδιος”. Κάτι άλλο που επιμένει να μη θέλει, είναι να ονομάσει το διάδοχο της αυτοκρατορίας του.

Το 1999 και ενώ είχε ‘νικήσει’ τον καρκίνο του προστάτη, είχε δηλώσει “είμαι πλέον πεπεισμένος για τη δική μου αθανασία”.

Από ό,τι φαίνεται, δεν έχει αλλάξει σκεπτικό.

O Aυστραλός Ρούπερτ Μέρντοχ είχε βρει το... δρόμο του για το Λευκό Οίκο από τη δεκαετία του '80. AP Photo/Ron Edmonds

Μολονότι “υπάρχει ένα αστείο στην οικογένεια Μέρντοχ: τα 40 μπορεί να είναι τα νέα 30, αλλά τα 80 είναι 80”, ο εκ των πιο πλούσιων ανθρώπων της Γης από το 1985 εξακολουθεί να αρνείται πεισματικά να ασχοληθεί με αυτούς τους αριθμούς.

Είναι ωστόσο, αναγκασμένος να δώσει όλη του την προσοχή σε άλλους: στα 1.6 δισεκατομμύρια δολάρια που του ζήτησε (για την ακρίβεια τα ζήτησε από το Fox News) εταιρία παραγωγής και πώλησης υλικού και λογισμικού ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στον Καναδά και τις ΗΠΑ, μέσω αγωγής.

Τι πήγε λάθος;

Το όνομα Ντόναλντ Τραμπ θα σου λέει κάτι.

Η Dominion Voting Systems υποστήριξε πως σε 20 εκπομπές του Fοx News που προβλήθηκαν από τα τέλη του 2020 παρουσιάστηκαν “κατάφωρα αναληθείς ισχυρισμοί πως η εταιρία μας νόθευσε τις τελευταίες προεδρικές εκλογές”.

Το Fox News αρνείτο τους ισχυρισμούς.

Ο κατάλογος των μαρτύρων περιελάμβανε τον πρόεδρο της Fox Corporation, Ρούπερτ Μέρντοχ, τον γιο του και Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρίας, Λόκλαν Μέρντοκ και κορυφαίους παρουσιαστές της Fox.

Τελικά, το δίκτυο έδωσε τα περισσότερα χρήματα που έχουν δοθεί ποτέ σε διακανονισμό συκοφαντικής δυσφήμισης που αφορά εταιρία μέσων ενημέρωσης, στην ιστορία των ΗΠΑ.

Είναι 787.5 εκατομμύρια δολάρια.

Για την ιστορία, η αξία της Fox Corporation εκτιμάται στα 16.770.000.000 δολάρια.

έσοδα για το 2022 ήταν 1.200.000.000 δολ.

Ο Μέρντοχ σιχαίνεται τη λέξη ‘κληρονομιά’

O 31ος πιο πλούσιος άνθρωπος των ΗΠΑ και 71ος του κόσμου, με αξία στα 27.100.000.000 δολάρια είχε αρνηθεί να ονομάσει το διάδοχο του το 2019 και ενώ ήταν 88 χρόνων. Ή έστω να δώσει κάποια hints για όσα θα ακολουθούσαν του τέλους της καριέρας ή της ζωής του.

Έχει περάσει στα έξι παιδιά του όλα τα περιουσιακά του στοιχεία, αλλά καμία από τις θέσεις δύναμης και αποφάσεων.

Όταν έλθει η ώρα να προκύψει διάδοχος, θα χρειαστεί η συμφωνία τουλάχιστον δύο εκ των τεσσάρων μεγαλύτερων για να ‘περάσει’ η όποια απόφαση.

Τα δυο μικρότερα είναι δικαιούχοι.

Financial Times είχαν ενημερώσει πως δεν σκέφτηκε ποτέ την κληρονομιά του, λέξη που σιχαίνεται. Η λογική του είναι “ας δούμε τι θα γίνει, όταν έλθει η ώρα”.

Όσοι είναι γύρω του εξηγούν πως αυτός είναι ένας από τους λόγους που πιστεύουν ότι με το θάνατο του θα τελειώσει και η αυτοκρατορία του.

Στα 90 του δήλωσε σε event του Variety πως “είμαι αισιόδοξος πως έχω άλλες 175.000 ώρες στη ζωή. Μπορώ να αφιερώσω 75.000 παραγωγικές ώρες στη δουλειά και σκοπεύω να ‘ξοδέψω’ την κάθε μία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”.

Από αριστερά, ο Λόκλαν Μέρντοχ, ο Ρούπερτ και ο Τζέιμς σε event του 2014. Dan Steinberg/Invision/AP Images, File

Ποιοι είναι οι δυνητικοί κληρονόμοι

To 1965 παντρεύτηκε για πρώτη φορά. Νύφη ήταν η Πατρίτσια Μπούκερ, ιπτάμενης συνοδός στο επάγγελμα. Απέκτησαν την Προύντενς το 1958.

Χώρισαν το 1967, όταν ο Μέρντοχ αντάλλαξε όρκους με την Άννα Μαν Τορβ, δημοσιογράφο από την Σκοτία που δούλευε στην Daily Telegraph του Sydney.

Τρεις μήνες πριν την ανακοίνωση του διαζυγίου (τον Ιούνιο του 1999), τον έχρισε Ιππότη ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ο 2ος. Σημείωση: δεν ήταν καθολικός. Με την Τορβ είχαν αποκτήσει τους Ελίζαμπεθ (1968), Λόκλαν (1971) και Tζέιμς (1972).

Μαζί με το διαζύγιο εκείνη πήρε 1.4 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεκαεπτά ημέρες μετά το δεύτερο διαζύγιο, παντρεύτηκε την κινεζικής καταγωγής Γουέντι Ντενγκ. Ήταν 68. Εκείνη ήταν 30, απόφοιτη του Yale και αντιπρόεδρος σε ένα από τα κανάλια που είχε έως τότε. Απέκτησαν την Γκρέις (2001) και την Κλόι (2003).

Συνολικά λοιπόν, ο Μέρντοχ έχει έξι παιδιά ηλικίας από 20 έως 65 χρόνων και 13 εγγόνια.

Ενώ η σχέση με τη Γουέντι είχε πάρει την κατηφόρα, προέκυψαν πληροφορίες που την ήθελαν να έχει συνεργαστεί με τη μυστική υπηρεσία της Κίνας. Στις 13/6 του 2013 ανακοινώθηκε ο χωρισμός και η κατάθεση αίτησης διαζυγίου. Δεν ζούσαν μαζί ήδη έξι μήνες.

Μαζί με τη Γουέντι ο Μέρντοχ ‘χώρισε’ και τον Τόνι Μπλερ, γιατί είχε υποψιαστεί πως είχε συνάψει σχέσεις με την πρώην σύζυγο -ενώ ήταν ακόμα μαζί.

Ο Ρούπερτ Μέρντοχ και η Τζέρι Χολ AP

Στις 11/1 του 2016 ανακοίνωσε τον αρραβώνα του με την Τζέρι Χολ, με ειδοποίηση στην εφημερίδα Times. Μια εβδομάδα πριν γιορτάσει τα 85α γενέθλια, παντρεύτηκαν. Η Χολ ήταν 59. Xώρισαν το 2022, εξαιτίας “ασυμβίβαστων διαφορών”.

Ανήμερα του Αγίου Πατρικίου, το 2023 έκανε πρόταση γάμου -μέσω συνέντευξης του στους New York Times- στην 66χρονη Αν Λέσλι Σμιθ, οδοντιάτρου που έγινε συντηρητική ραδιοφωνική παρουσιάστρια. Είχε ‘χάσει’ τον σύζυγο της 14 χρόνια νωρίτερα και στον Μέρντοχ βρήκε το άλλο της μισό. “Μιλάμε την ίδια γλώσσα, μοιραζόμαστε τα ίδια πιστεύω”.

Το δαχτυλίδι που της έδωσε ήταν αξίας 2.500.000 δολαρίων.

Είχαν γνωριστεί το Σεπτέμβριο του 2022, ένα μήνα μετά την έκδοση του διαζυγίου με τη Χολ. Ο αστικός μύθος θέλει τη Σμιθ του πρότεινε έναν καθαρισμό δοντιών.

Δυο εβδομάδες μετά τον αρραβώνα τους, χώρισαν. Ήταν απόφαση του Ρούπερτ, ο οποίος ‘ένιωθε αμήχανα με τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της Σμιθ’.

Παρεμπιπτόντως, η Σμιθ είχε δηλώσει πως “ο Covid είναι πλανδημία που φυτεύτηκε από τον Μάικλ Γκέιτς στο Νταβός”. Στα 20 και ενώ ο τότε σύζυγος της είχε αποκτήσει κακοποιητική συμπεριφορά, εκείνη είχε αυτοκτονικές σκέψεις “και τότε βρήκα τον Ιησού”.

Παλαιότερα είχε εμπλακεί σε δικαστική διαμάχη με τα θετά παιδιά του συζύγου της για τα περιουσιακά στοιχεία πολλών εκατομμυρίων δολαρίων. Κατά τη διάρκεια της δίκης, η Σμιθ κατηγορήθηκε για “οικονομική κακοποίηση ηλικιωμένου”. Η υπόθεση διευθετήθηκε το 2010.

Τα παιδιά του είναι σε ‘πόλεμο’ από την ημέρα που γεννήθηκαν

Τα παιδιά που απέκτησε με τη Γουέντι (Κλόι, Γκρέις) είναι ακόμα μικρά, για να μπουν στη ‘μάχη’ της κληρονομιάς, την οποία ‘απασχολούν’ οι δυο μεγαλύτεροι γιοι του.

Ο Τζέιμς που δεν τον εγκατέλειψε ποτέ και ο Λόκλαν που τον άφησε το 2005, αλλά επέστρεψε δριμύτερος στη διεκδίκηση το 2015.

Η πρωτότοκη Προύντενς διορίστηκε στις 28/1 του 2011 ως μέλος του ΔΣ της Times Newspapers Ltd, ‘κομμάτι’ της News International. Ο μεγαλύτερος γιος του, Λόκλαν πήρε πόστο στη News Corporation και στη New York Post. Ήταν ο εκδότης. Ήταν και αυτός που προοριζόταν για κληρονόμος της αυτοκρατορίας.

O Λόκλαν Μέρντοχ με τη σύζυγο του, Σάρα σε πάρτι του Vanity Fair τη βραδιά των Oscars το 2018. Evan Agostini/Invision/AP

Παρ’ όλα αυτά, παραιτήθηκε στα τέλη του Ιουλίου του 2005 και έδωσε τη σκυτάλη -της κληρονομιάς- στον Τζέιμς, ο οποίος απασχολείτο στη British Sky Broadcasting, από το 2003.

Ήταν ο μόνος γιος του Ρούπερτ που είχε σχέση με την επιχείρηση (από το 2011 ήταν αντιπρόεδρος της News Corp.), πριν επιστρέψει ο Λόκλαν και έως το 2016, όταν ο πατέρας του δεν τον προτίμησε για επικεφαλής του CBS News και έφυγε.

Είχε προηγηθεί η εμπλοκή του στο σκάνδαλο της News of the World, της οποίας υπεύθυνος ήταν ο Τζέιμς. Σε κατάθεση (του Απρίλη του 2012) είχε πει πως δεν ήξερε πολλά για το μέγεθος του χάκινγκ στα τηλέφωνα celebrities, πολιτικών και πολιτών από τους ανθρώπους της εφημερίδας.

Τη δεκαετία του 2000, η Ελίζαμπεθ και ο σύζυγος της, γιος Γκανέζου μεγιστάνα, αγόρασαν κάποια κανάλια στην Καλιφόρνια, με χρήματα (40 εκατομμύρια ευρώ) που της έδωσε ο πατέρας της, πριν τα πουλήσει ‘βγάζοντας’ κέρδος 15.000.000 ευρώ και μπει στον ανταγωνισμό για τη διαδοχή.

Μετά το διαζύγιο της (1998) και τους τσακωμούς με τον μέντορα που της είχε ορίσει ο Ρούπερτ, εγκατέλειψε και έκανε δικές της δουλειές (στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, μέσω στούντιο παραγωγής που συνδέεται με επιτυχημένη εφαρμογή -Vertical Networks) στο Λονδίνο. Ξαναπαντρεύτηκε (δισέγγονο του Σίγκμουντ Φρόιντ) και ζει ευτυχισμένη, ως αυτόνομη και με τα έσοδα από τις επιχειρήσεις του πατέρα της.

Ποιοι είναι τα φαβορί

H έρευνα των 20.000 λέξεων που δημοσίευσαν οι New York Times τον Απρίλιο του 2019 (έκαναν 150 συνεντεύξεις και μήνες ρεπορτάζ) αποκάλυπτε τη μάχη που γίνεται μεταξύ των γιων του Ρούπερτ για το ποιος θα τον διαδεχθεί.

Είχε διευκρινιστεί ότι “ο Μέρντοχ πίστευε πως ένας δαρβινικός αγώνας θα ‘έβγαζε’ τον πιο ικανό κληρονόμο. Έκανε τα παιδιά του να ανταγωνίζονται μεταξύ τους, σε όλη τους τη ζωή”.

Κατά πολλούς, η Ελίζαμπεθ είναι η πιο ικανή, αλλά “επειδή είναι γυναίκα δεν μπορούσε να πάρει το χρίσμα, δεδομένης της παλαιομοδίτικης νοοτροπίας του μεγιστάνα”.

Ο Λόκλαν μοιράζεται με τον πατέρα του τη δεξιά πολιτική και την αταβιστική αγάπη για το χαρτί εφημερίδων και την πατρίδα τους, την Αυστραλία. Ο Ρούπερτ όμως, θεωρεί είναι πολύ καλός άνθρωπος -αντλεί χαρά από την ολοκλήρωση μιας αναρρίχησης- για να του δώσει το θώκο.

Το 2015 πριν τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, ο Μέρντοχ είχε πείσει τον Λόκλαν να γυρίσει στην οικογενειακή επιχείρηση, έπειτα από 10 χρόνια αποχής για τη News Corp. Δίπλα στο γιο του, έβαλε την Ρεμπέκα Μπρουκς, πρώην διευθύνουσα σύμβουλο των βρετανικών ταμπλόιντ του, την οποία ο ηγέτης αντιμετώπιζε σαν θετή κόρη.

Η Μπρουκς είχε αθωωθεί από τέσσερις ποινικές κατηγορίες που σχετίζονται με το σκάνδαλο της πειρατείας τηλεφώνων που ταρακούνησε τις επιχειρήσεις του στη Μεγάλη Βρετανία, λίγα χρόνια νωρίτερα.

Το Fox News ήταν καθ όλα έτοιμο να βάλει έναν Ρεπουμπλικανό στον Λευκό Οίκο μετά από οκτώ χρόνια του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Τζέιμς είναι πιο φιλελεύθερος (κάτι που δεν αρέσει στον πατέρα του). Eίχε ως στόχο να κάνει την News Corp. σεβαστή στην ελίτ του κόσμου. Παραιτήθηκε το 2020 γιατί δεν συμφωνούσε με το περιεχόμενο. Έμεινε στις επιχειρήσεις, γιατί έχει ένα όραμα για το ‘αύριο’. Και είναι συντηρητικό.

Ο Λόκλαν προτιμά τη new age εποχή και για αυτό επένδυσε (369.000.000 ευρώ) στην πλατφόρμα Tubi των video streaming με διαφημίσεις!

Εν τω μεταξύ, ο Λόκλαν απείλησε τον πατέρα του να μη του ξαναμιλήσει, αν επέμενε στην πώληση της 20th Century Fox. Σημειώστε πως από αυτό το deal τα αδέλφια πήραν από 1.670.000 ευρώ.

Ειρήσθω εν παρόδω, ο πατήρ φαμίλιας είχε τάξει στον Τζέιμς ρόλο στην Disney, όταν συζητούσαν την ‘ένωση’. Δεν τον πήρε και παραιτήθηκε από τα πόστα του και τον αγώνα διαδοχής. Από τις βασικές διαφωνίες που είχε ήταν ο τρόπος που χειρίζονταν τα μέσα του μπαμπά του την κλιματική αλλαγή.

Πρότεινε να πουλήσουν όλοι τις μετοχές τους στον Λόκλαν, ώστε να πάρει εκείνος τον πλήρη έλεγχο της Fox Corporation -ενώ οι άλλοι θα έκαναν ό,τι ήθελε ο καθένας.

Ο Ρούπερτ έλεγε πως στηρίζει την προσπάθεια, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ “γιατί δεν ήταν οικονομικά εφικτό”, όπως επισήμανε ο Λόκλαν. Ήταν αυτός που έκανε πίσω. Εκείνος που διατάραξε τη σχέση με τα αδέλφια του.

Ο Ρούπερτ κανόνισε ομαδική θεραπεία -με τα παιδιά του και τα έτερον ήμισυ- για να εκτονωθεί η ένταση, όπως και ταξίδι ανάλογης διάθεσης σε ράντσο της Αυστραλίας. “Ήταν παιχνίδια δύναμης και χειραγώγησης” εξήγησαν οι Times.

Ο Τζέιμς είχε αρχίσει να κάνει τις δικές του δουλειές -που κυρίως αφορούσαν επενδύσεις σε start-ups. Ο Λόκλαν, αγαπημένο παιδί του πατέρα του φιγουράρει ακόμα ως φαβορί για τη διαδοχή, χωρίς να αποκλείονται οι εκπλήξεις.

Για να καταλάβετε πού έχουν φτάσει οι σχέσεις των αδελφών, το Γενάρη του 2021 o Τζέιμς ‘φωτογράφισε’ το Fox στις δηλώσεις του για τα μέσα που εξαπέλυσαν -όπως είπε- ύπουλες δυνάμεις, οι οποίες οδήγησαν στην εισβολή στο Καπιτώλιο.

“Φέρεται να έχει ως αποστολή ζωής να το καταστρέψει”.

Για να το πάρει από τον Λόκλαν, χρειάζεται την στήριξη των Ελίζαμπεθ και Προύντενς. Αλλά ουδείς εγγυάται πως θα την έχει.

“Πολιτικά, η Ελίζαμπεθ είναι φιλελεύθερη, αλλά παρέμεινε στενή με τον Ρούπερτ και τον Λόκλαν. Ένα άτομο από το στενό περιβάλλον της Ελισάβετ λέει ότι θέλει να απολαύσει τον χρόνο που της απομένει με τον πατέρα της. Φοβάται μήπως ο Ρούπερτ πεθάνει, όντας εκνευρισμένος μαζί της”.

Η Προύντενς, η οποία έχει μείνει έξω από την οικογενειακή επιχείρηση “είναι το μπαλαντέρ”.

Πώς θα αναδειχθεί ο νικητής της κούρσας

Όλα τα αδέλφια έχουν δικαίωμα ψήφου για το ποιος θα πάρει την σκυτάλη από τον πατέρα τους. Οι Ελίζαμπεθ, Λόκλαν, Τζέιμς και Προύντενς έχουν από μια ψήφο. Ο Ρούπερτ έχει τέσσερις.

Οι Κλόι και Γκρέις βγάζουν λεφτά από τις επιχειρήσεις, αλλά δεν ψηφίζουν. Δεν θα αποκτήσουν το συγκεκριμένο δικαίωμα ακόμα και αν αποδημήσει εις κύριον ο Ρούπερτ, καθώς οι 4 ψήφοι του θα μοιραστούν ισότιμα στα τέσσερα μεγαλύτερα παιδιά του.

Πώς ο Τραμπ απείλησε την “αυτοκρατορία”

Μεταξύ των πολλών αμφιλεγόμενων που έκανε ο Μέρντοχ στην καριέρα του ήταν να γίνει η ασπίδα του Τραμπ, τα χρόνια της διακυβέρνησης του, αλλά και στην ήττα του από τον Τζο Μπάιντεν.

Ο τρόπος που τη χειρίστηκε μέσω του Fox News και των άλλων μέσω του, είχαν ως συνέπεια μηνύσεις εναντίον των μέσων και των υπαλλήλων τους, συνολικής αξίας 2.26 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι κατηγορίες είχαν να κάνουν μεδιασπορά ψευδούς θεωρίας περί ‘στησίματος’ των εκλογών.

Η τελευταία σχετική αγωγή που δεν είχε τακτοποιηθεί δικαστικώς ήταν εκείνη για συκοφαντική δυσφήμιση που κατέθεσε η Dominion Voting Systems κατά του Fox News.

Ζητούσε 1.6 δισεκατομμύρια δολάρια και η δίκη αναμενόταν να ξεκινήσει σήμερα.

Δεν θα γίνει ποτέ, καθώς στην ‘εκπνοή’ (μετά την ορκωμοσία των ενόρκων) η Fox Corporation έδεωσε 787.000.000 δολάρια, ώστε να λήξει η διαμάχη που ξεκίνησε προ διετίας και εν πολλοίς κατέστρεψε δημοσίως, την αξιοπιστία του δεξιού δικτύου.

Σε αυτό το διάστημα δημοσιεύτηκαν στοιχεία από την εσωτερική επικοινωνία στελεχών του δικτύου (περιλήφθηκαν στις νομικές καταθέσεις της Dominion). Αποκάλυψαν ότι όσοι ήταν στα υψηλότερα επίπεδα του Fox News δεν πίστευαν τις κλεμμένες εκλογικές συνωμοσίες του Τραμπ, ακόμη και όταν το δίκτυο “προωθούσε με λαχτάρα τα ψέματα για τα αποτελέσματα”.

Σε ένα email, ο Μέρντοκ αποκαλούσε τους ισχυρισμούς του Τραμπ για απάτη “πραγματικά τρελό πράγμα”.

Τότε ξέσπασε το σκάνδαλο του -εκ των πιο στενών συνεργατών του Μέρντοχ- Ρότζερ Έιλς, ο οποίος έκανε ό,τι ήθελε επί 20 χρόνια στο Fox News, πριν αντιμετωπίσει την κατηγορία σεξουαλικής παρενόχλησης από την παρουσιάστρια Γκρέτσεν Κάρλσον.

Με τα πολλά, ο Έιλς αποχώρησε, αλλά ο mediaκος κολοσσός δεν άλλαξε ρότα. Ο τρόπος που ο Μέρντοχ προστάτευσε τον Τραμπ ήταν τόσο ακραίος που τώρα απειλεί το έργο της ζωής του. Παρ’ ότι ο Αυστραλός έχει αφήσει τον πρώην πρόεδρο πίσω του και στηρίζει πια, τον Ρον ΝτεΣάντις.

Στο επίκεντρο της αγωγής της Dominion Voting Systems αναφερόταν το πώς ο Μέρντοχ προστάτεψε τα νούμερα του Fox News “επιτρέποντας στους οικοδεσπότες και τους καλεσμένους του δικτύου να προωθήσουν μια τρελή θεωρία ότι αλγόριθμοι των μηχανών της Dominion έδιναν κρυφά ψήφους στον Μπάιντεν για να κλέψουν τις εκλογές -κατά κάποιο τρόπο κατόπιν εντολής της κυβέρνησης της Βενεζουέλας.

Με την υιοθέτηση της συνωμοσίας για κλοπή, ο Μέρντοχ απελευθέρωσε επικίνδυνες αυταρχικές δυνάμεις. Το πόσο επικίνδυνο έγινε φανερό στις 6 Ιανουαρίου 2021, με την εισβολή στο Καπιτώλιο.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν, ο Μέρντοκ είχε πει στην τότε σύζυγο του πως “ο Τραμπ προσπαθούσε να ‘σκοτώσει’ τον Μάικ Πενς επειδή περνούσε την προεδρία στον Μπάιντεν. Ο Ρούπερτ τηλεφωνούσε συνεχώς στον Λευκό Οίκο, στον Τραμπ και όλους τους έως τότε συνεργάτες του, για να τον κάνουν να σταματήσει τα πάντα”.

Μετά, η μπόρα πέρασε και “η ικανότητα που επέδειξε ο Μέρντοχ στο να εκλογικεύει ευγενικά τη βία, ήταν μια μικρογραφία του πώς απέφυγε κάθε ευθύνη για την τεράστια ζημιά που έχει κάνει η αυτοκρατορία των μέσων ενημέρωσης στη δημόσια ζωή του τελευταίου μισού αιώνα”, όπως τόνισε το Vanity Fair.

Oι νομικοί της Dominion Voting Systems, μετά το διακανονισμό με τo Fox News. AP Photo/Julio Cortez

Ο πρωτοποριακός διακανονισμός “αντιπροσωπεύει τη δικαίωση και την ανάλυψη ευθυνών” δήλωσε ο δικηγόρος της Dominion, Τζάστιν Νέλσον, πριν προσθέσει ότι “για να αντέξει η δημοκρατία μας για άλλα 250 χρόνια, και ελπίζουμε για πολύ περισσότερο, πρέπει να μοιραστούμε τη δέσμευσή μας στα δεδομένα. Τα γεγονότα. Η σημερινή ημέρα αντιπροσωπεύει μια ηχηρή επιδοκιμασία της αλήθειας και της δημοκρατίας”.

Το Fox News ανέφερε ότι “αυτός ο διακανονισμός αντικατοπτρίζει τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Fox στα υψηλότερα δημοσιογραφικά πρότυπα. Είμαστε αισιόδοξοι ότι η απόφασή μας να επιλύσουμε αυτή τη διαφορά με την Dominion φιλικά -αντί για την οξύτητα μιας διχαστικής δίκης- θα επιτρέψει στη χώρα να προχωρήσει μακριά από αυτά τα ζητήματα”.

Βάσει του διακανονισμού, το δίκτυο δεν είναι υποχρεωμένο να παραδεχθεί on air ότι διέδιδε ψέματα.

Έτσι, ο Μέρντοχ μπορεί να συνεχίσει τη ζωή του -και οι γιοι του τη ‘μάχη’ της διαδοχής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα