Οι ενεργειακοί φάκελοι που θα παραλάβει ο υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης

Οι ενεργειακοί φάκελοι που θα παραλάβει ο υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης
Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας Eurokinissi

Επείγουσες εκκρεμότητες φαίνεται να μην υπάρχουν για τον κλάδο των ΑΠΕ, μετά τον καταιγισμό Υπουργικών Αποφάσεων που υπεγράφησαν τις τελευταίες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας.

Χωρίς να υπάρχουν σημαντικά ζητήματα που να έχουν μείνει σε εκκρεμότητα, και για τα οποία να χρειάζονται άμεσες πολιτικές αποφάσεις, «βρίσκει» τον ενεργειακό κλάδο η ολοκλήρωση της εκλογικής αναμέτρησης.

Επομένως, με τις πολιτικές διεργασίες να ξεκινούν άμεσα και με το διορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης έως τις επόμενες εκλογές να θεωρείται δεδομένος, για τους επόμενους 1,5 με 2 μήνες περίπου, εκτιμάται πως είναι περιορισμένες οι πιθανότητες να ανακύψουν εξελίξεις στην ενέργεια, που να χρήζουν επείγουσας πολιτικής παρέμβασης.

Ενδεικτικό είναι ότι η επόμενη υπηρεσιακή πολιτική ηγεσία στο ΥΠΕΝ θα «παραλάβει» ένα σταθερό έως τα τέλη Σεπτεμβρίου πλαίσιο λειτουργίας τόσο της χονδρεμπορικής, όσο και της λιανικής αγοράς ρεύματος, έπειτα από την ολιγόμηνη παράταση των έκτακτων παρεμβάσεων. Κάτι που στην πράξη σημαίνει ότι μέχρι να υπάρξει καινούρια κυβέρνηση με ψήφο εμπιστοσύνηυς από τη Βουλή, οι ρήτρες αναπροσαρμογής θα εξακολουθήσουν να διατηρούνται στον «πάγο» (και δυνητικά θα συνεχίσουν οι επιδοτήσεις), ενώ θα παραμείνει και το πλαφόν στην αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια αγορά.

Η παράταση αναστολής των ρητρών αναπροσαρμογής θα αποτρέψει τις όποιες παρενέργειες θα μπορούσαν να προκύψουν στη λιανική, από τη μετάβαση στο προηγούμενο καθεστώς. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου για την παράταση, η άρση αναστολής των ρητρών διασφαλίζει μεταβατικά την προσήκουσα ενημέρωση των καταναλωτών, καθώς με την ανακοίνωση των χρεώσεων σε μηνιαία βάση ενισχύεται η διαφάνεια και η δυνατότητα σύγκρισης των τιμολογίων για τους καταναλωτές.

Η εκκρεμότητα για την αποθεματοποίηση 7,5 TWh αερίου

Παράλληλα, με βάση το υπουργείο, με την παράταση του μηχανισμού ανάκτησης των υπερεσόδων, θα συνεχιστεί η οικονομική ενίσχυση του ΤΕΜ και για το μεταβατικό διάστημα ανάδειξης του νέου κυβερνητικού σχήματος, που θα προκύψει από την επικείμενη εκλογική διαδικασία. Κάτι στο οποίο πάντως διαφωνούν οι ηλεκτροπαραγωγοί, οι οποίοι επισημαίνουν ότι υπάρχει εναλλακτική λύση για την ανάκτηση των υπερεσόδων των ΑΠΕ (που αυτή τη στιγμή χρηματοδοτούν σχεδόν αποκλειστικά το ΤΕΜ), χωρίς να χρειάζεται να εφαρμόζεται οριζόντιος «κόφτης» σε όλες τις τεχνολογίες παραγωγής, που δημιουργεί μία σειρά από στρεβλώσεις.

Την ίδια ώρα, αισιόδοξες είναι οι προβλέψεις για την επάρκεια τροφοδοσίας για το καλοκαίρι, με τις εκτιμήσεις να μιλούν για διαχειρίσιμη κατάσταση, ακόμη κι αν αν επαληθευτούν οι προγνώσεις για πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση. Από την άλλη πλευρά, με την «είσοδο» στο καλοκαίρι μειώνονται οι πιθανότητες για την επανεμφάνιση κινδύνων αστάθειας στο σύστημα, λόγω ενός συνδυασμού χαμηλής ζήτησης και υψηλής παραγωγής ΑΠΕ. Ακόμη πάντως και στην απίθανη περίπτωση που συμβεί ένα τέτοιο κρούσμα, οι δύο Διαχειριστές έχουν ήδη εκπονήσει (και εφαρμόζουν) σχέδιο για την αποσόβηση των προβλημάτων.

Ανάλογη θετική εικόνα υπάρχει και για την ασφάλεια προμήθειας με φυσικό αέριο κατά το καλοκαίρι. Στην περίπτωση του κλάδου αερίου, η σημαντικότερη εκκρεμότητα αφορά τη διαπραγμάτευση για την αναπροσαρμογή επί το ρεαλιστικότερον της υποχρέωσης των εγχώριων προμηθευτών αερίου να αποθηκεύσουν ενόψει του επόμενου χειμώνα ποσότητες καυσίμου 7,5 TWh σε Βουλγαρία και Ιταλία. Αν και η ποσότητα αυτή προκύπτει τυπικά ως υποχρέωση της χώρας μας, στη βάση του σχετικού ευρωπαϊκού Κανονισμού, συνεπάγεται ένα τεράστιο κόστος, όπως έχει γράψει το energypress.

Έτσι, θα χρειαστεί να υπάρξουν διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη μείωση της αποθεματοποίησης, κάτι που έγινε εξάλλου και πέρυσι, με συνέπεια να μειωθούν στις 1,14 TWh οι ποσότητες που χρειάστηκε να αποθηκευτούν. Πάντως, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, υπάρχει χρόνος ώστε οι σχετικές διαπραγματεύσεις να πραγματοποιηθούν από την επόμενη κυβέρνηση.

ΑΠΕ: Ενεργοποίηση διαγωνισμών και περιορισμών έγχυσης

Επείγουσες εκκρεμότητες φαίνεται να μην υπάρχουν όμως ούτε για τον κλάδο των ΑΠΕ, μετά τον καταιγισμό Υπουργικών Αποφάσεων που υπέγραψε ο κ. Σκρέκας τις τελευταίες ημέρες της προηγούμενης εβδομάδας.

Μόλις λίγα 24ωρα νωρίτερα δρομολογήθηκαν οι επόμενοι διαγωνισμοί εντός του 2023, για την κατακύρωση «ταρίφας» από νέα έργα. Παράλληλα, υπογράφηκε και εκδόθηκε η Υπουργική Απόφαση για τους περιορισμούς έγχυσης νέων έργων, ενώ «ενεργοποιήθηκε» και το σχήμα στήριξης υβριδικών μονάδων στα νησιά, για την εγκατάσταση έργων στην Κρήτη. Εκκρεμότητα, που θα διευθετήσει η επόμενη κυβέρνηση, είναι η Υπουργική Απόφαση για την έναρξη εφαρμογής του νέου καθεστώτος αυτοπαραγωγής, στο πλαίσιο του οποίου μεταξύ άλλων το όριο συστημάτων net-metering για επιχειρήσεις μειώνεται στα 100 kW, από 3 MW που είναι σήμερα.

Στην επόμενη κυβέρνηση «περνά» και η έγκριση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, καθώς ακόμη εκκρεμούν οι τελικές εγκρίσεις από το ΓΕΕΘΑ για τις πιθανές ζώνες «υποδοχής» πάρκων (Περιοχές Οργανωμένης Ανάπτυξης ΥΑΠ, ΠΟΑΥΑΠ). Το «πράσινο φως» από τις Ένοπλες Δυνάμεις θα ανοίξει τον δρόμο για να τεθεί σε διαβούλευση η σχετική ΣΜΠΕ και να «ξεκλειδώσει» με ΚΥΑ η έγκριση του Προγράμματος.

Υδρογονάνθρακες

Από την άλλη πλευρά, χωρίς την ανάγκη οποιασδήποτε πολιτικής απόφασης στη δεδομένη συγκυρία εξελίσσονται οι έρευνες υδρογονανθράκων, καθώς σε όλα τα θαλάσσια «οικόπεδα» αυτή την περίοδο (και έως το τέλος του έτους) διεξάγεται η επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων.

Προκηρύξεις

Παράλληλα, με ένα μπαράζ προκηρύξεων, άνοιξε ένας μεγάλος κύκλος προγραμμάτων, για τα οποία η άντληση ευρωπαϊκών πόρων θέτει συγκεκριμένες χρονικές προθεσμίες υλοποίησης. Τελευταίο σε αυτό τον κύκλο ήταν το «Εξοικονομώ 2023», το οποίο προκηρύχθηκε πριν από λίγα 24ωρα. Νωρίτερα, είχαν μπει στην αφετηρία το «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω για Νέους», το «Φωτοβολταϊκά στις Στέγες», το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα», το «Φορτίζω Παντού» καθώς και το πρόγραμμα επιδότησης «πράσινων» βιομηχανιών («Produc-Ε Green»).

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα