Ο Λούλα καταδικάζει “την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας” της Ουκρανίας από τη Ρωσία

Ο Λούλα καταδικάζει “την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας” της Ουκρανίας από τη Ρωσία
Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα AP Photo/Alex Brandon

Μετά τις κατηγορίες του βραζιλιάνου προέδρου προς τις ΗΠΑ πως ενθαρρύνουν τον πόλεμο και τις βολές της Ουάσινγκτον σε βάρος του, ο Λούλα καταδίκασε την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας

Μετά τα φραστικά πυρά που δέχθηκε από τις ΗΠΑ, που του προσάπτουν ότι «απηχεί τη ρωσική και κινεζική προπαγάνδα», ο βραζιλιάνος πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα καταδίκασε απερίφραστα χθες Τρίτη την «παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας» από τη Ρωσία.

Προχθές Δευτέρα, ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κέρμπι, αντέδρασε με αυτόν τον τρόπο σε δηλώσεις του προέδρου Λούλα, ο οποίος, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Κίνα, κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως «ενθαρρύνουν τον πόλεμο» στην Ουκρανία, κρίνοντας πως πρέπει να «αρχίσουν να μιλάνε για την ειρήνη».

Η θέση αυτή θεωρήθηκε εναρμονισμένη με αυτές που διατυπώνον η Μόσχα και το Πεκίνο, που κατηγορούν δυτικές χώρες για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022, με τη ρωσική εισβολή. Αντίθετα με τις δυτικές δυνάμεις, η Βραζιλία ουδέποτε επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας του πολέμου, ούτε έστειλε όπλα στην Ουκρανία· όπως και η Κίνα, λέει πως επιδιώκει να αναλάβει μεσολαβητικό ρόλο.

Χθες, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμή του ρουμάνου προέδρου Κλάους Γιοχάνις, που επισκέπτεται την Μπραζίλια, ο Λούλα επανέλαβε πως θέλει να υπάρξει ειρήνη: «Καταδικάζοντας την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας, η κυβέρνησή μου επιδιώκει πολιτική λύση της σύρραξης μέσω διαπραγματεύσεων», είπε.

Ο βασικός σύμβουλος του Λούλα για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ο Σέλσου Αμορίμ, χαρακτήρισε «παράλογες» τις δηλώσεις του κ. Κέρμπι. «Έχουμε σημεία σύγκλισης (με τη Ρωσία), αλλά η Βραζιλία έχει καταδικάσει επανειλημμένα, επί σημερινής κυβέρνησης, την εισβολή στην Ουκρανία», θύμισε μιλώντας στο Globonews ο κ. Αμορίμ, που ήταν ο ΥΠΕΞ της Βραζιλίας κατά τις δυο πρώτες θητείες του Λούλα (2003-2010).

Οι δηλώσεις του αμερικανού εκπροσώπου ήδη απορρίφθηκαν τη Δευτέρα από τον νυν υπουργό Εξωτερικών της Βραζιλίας Μάουρου Βιέιρα, έπειτα από συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ: «Δεν γνωρίζω ούτε πώς, ούτε γιατί (ο κ. Κέρμπι) κατέληξε στο συμπέρασμα αυτό. Αλλά δεν συμφωνώ επ’ ουδενί», είπε.

Κατά την επίσκεψή του στην Μπραζίλια, ο κ. Λαβρόφ ευχαρίστησε τη Βραζιλία «για τη συμβολή της» στην αναζήτηση «λύσης σε αυτή τη σύγκρουση».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα