Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς αλλάζει τις θεραπείες για τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα

Τεχνητή Νοημοσύνη: Πώς αλλάζει τις θεραπείες για τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα
Γιατροί χειρουργούν με τη βοήθεια σύγχρονων ακτινοδιαγνωστικών εργαλείων, που καθοδηγούνται από σύστημα Τεχνητής Νοημοσύνης Getty Images

Η Τεχνητή Νοημοσύνη δίνει λύσεις τόσο στον τομέα της διάγνωσης, όσο και της ανακάλυψης νέων γονιδιακών θεραπειών, ώστε να γίνεται η διάγνωση οποιασδήποτε νόσου σε πρώιμο στάδιο, αλλά και να υπάρχουν διαθέσιμες οι καινοτόμες γονιδιακές θεραπείες που θα τη θεραπεύσουν.

Μεγάλες αλλαγές και θεαματική βελτίωση στην ποιότητα ζωής εκατομμυρίων ασθενών στον κόσμο, φέρνει η νέα τεχνολογία που υιοθετούν μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, οι οποίες πλέον αλλάζουν τελείως τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούν την έρευνα για νέες θεραπείες.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Bayer, η οποία πρόσφατα παρουσίασε τη νέα της στρατηγική για την Έρευνα και Ανάπτυξη, η οποία εστιάζει πλέον στην τεχνολογία αιχμής και σε αρκετές περιπτώσεις τη χρήση τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).

Αντιμετώπιση και θεραπεία του καρκίνου μέσω των μεταλλάξεων

Πολύ σύντομα, οι βιολογικές θεραπείες θα εξελιχθούν τόσο πολύ, που πλέον οι γιατροί για να αντιμετωπίζουν έναν τύπο καρκίνου, θα αναζητούν τη μετάλλαξη που τον προκάλεσε και θα παρεμβαίνουν σε αυτήν ή σε συγκεκριμένες πρωτεΐνες οι οποίες προκαλούν τη νόσο.

Διευκρινίζεται ότι υπάρχουν αρκετοί υπο-τύποι οποιουδήποτε καρκίνου (π.χ. πνεύμονα, εντέρου, στήθους κ.ά.), που προκαλούνται από διαφορετικές μεταλλάξεις.

Ως εκ τούτου, για να επιτύχουν οι ειδικοί πλήρη ίαση, θα πρέπει να στοχεύσουν τη συγκεκριμένη μετάλλαξη.

Αυτός είναι και ο λόγος που σε κάποιους ασθενείς είναι αποτελεσματικές αρκετές από τις καινοτόμες βιολογικές θεραπείες, ενώ σε άλλους δεν έχουν καμία αποτελεσματικότητα.

Και γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικές, πέρα από τη βασική διάγνωση του καρκίνου όσο νωρίτερα γίνεται, συγκεκριμένες γονιδιακές εξετάσεις, ώστε να βρεθεί ακριβώς ποια θεραπεία είναι καλύτερη για τον νοσολογικό προφίλ του κάθε ασθενή.

Στο ίδιο πλαίσιο, μία συγκεκριμένη μετάλλαξη, θα μπορούσε να προκαλέσει διαφορετικούς τύπους καρκίνου, όπως για παράδειγμα του παχέος εντέρου, του ήπατος και του πνεύμονα.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι νέες γονιδιακές θεραπείες θα χορηγούνται και θεραπεύουν, για παράδειγμα, τρία διαφορετικά είδη καρκίνου, καθώς θα αντιμετωπίζουν τη ρίζα τους, δηλαδή την κοινή μετάλλαξη που τους προκάλεσε.

«Η δημιουργία νέων θεραπευτικών στόχων με τη βοήθεια των πιο σύγχρονων τεχνολογικών εξελίξεων, θα επιταχύνει θεαματικά την έρευνα για τα νέα φάρμακα, τα οποία τολμάω να πω ότι σύντομα όχι απλώς θα αντιμετωπίζουν συγκεκριμένους τύπους καρκίνου, αλλά θα τους θεραπεύουν. Στα μέσα του τρέχοντος έτους πρόκειται να ξεκινήσουν προγράμματα κλινικών δοκιμών, από τα οποία περιμένουμε θεαματικά αποτελέσματα», εξηγεί στο NEWS 24/7 η Aleksandra Rizo, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της αμερικανική βιοφαρμακευτικής εταιρείας Vividion Therapeutics, την οποία πρόσφατα εξαγόρασε η Bayer, για την ταχύτερη είσοδό της στον τομέα της τεχνολογίας αιχμής.

Εξάλλου ο τομέας της ογκολογίας και η αντιμετώπιση και θεραπεία του καρκίνου είναι στις άμεσες προτεραιότητες της Bayer.

«Η φιλοδοξία της Bayer να γίνει η μεγαλύτερη εταιρεία στον τομέα της ογκολογίας είναι ξεκάθαρη. Επενδύουμε σε καινοτόμες θεραπείες, ώστε να αντιμετωπίζονται με τον καλύτερο τρόπο ασθενείς που μέχρι σήμερα είτε δεν έχουν καμία θεραπευτική επιλογή για την πάθησή τους, είτε μπορούν να γίνουν ελάχιστα για την αντιμετώπιση του νοσήματός τους», λέει από την πλευρά της η Christine Roth, επικεφαλής του τμήματος Ογκολογίας της Bayer.

Μάλιστα, τα τελευταία 5 χρόνια η εταιρεία έχει διπλασιάσει το χαρτοφυλάκιο των ογκολογικών θεραπειών της εταιρείας, με τη δραστική ουσία δαρολουταμίδη για τον μη μεταστατικό καρκίνο του προστάτη (τον δεύτερο πιο συχνό τύπο) ως βασικό μοχλό ανάπτυξης.

Η δαρολουταμίδη έχει μια ξεχωριστή χημική δομή που αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του προστάτη, ενώ παράλληλα περιορίζει τις επιπτώσεις των ανεπιθύμητων ενεργειών στην καθημερινότητα των ασθενών.

Την ίδια στιγμή, η Bayer επικεντρώνει τις προσπάθειές της για έρευνα και ανάπτυξη στην ογκολογία σε τρεις διαφορετικούς τομείς: τα στοχευμένα ραδιοφάρμακα (άλφα θεραπείες), την ανοσοογκολογία επόμενης γενιάς και τη μοριακή ογκολογία.

Νέα γενιά φαρμάκων για τις καρδιαγγειακές παθήσεις

Η δραστική ουσία φινερενόνη, η οποία προστατεύει την καρδιαγγειακή και νεφρική υγεία των ατόμων με διαβήτη τύπου 2, και συγκεκριμένα μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νοσηρότητας και θανάτου σε ασθενείς με ήπια έως μέτρια νεφρική νόσο και διαβήτη τύπου 2, είναι το φάρμακο-ναυαρχίδα που αναμένεται να οδηγήσει τις εξελίξεις στον τομέα της καρδιαγγειακής υγείας.

Η φινερενόνη σε αυτή τη φάση, μέσω του προγράμματος ανάπτυξης, αναμένεται να λάβει και πρόσθετες ενδείξεις, εφόσον βέβαια αποδείξει την αποτελεσματικότητά της, σε ασθενείς με συμπτωματική καρδιακή ανεπάρκεια.

Στόχος της Bayer είναι να αποδείξει ότι το φάρμακο είναι αποτελεσματικό και σε άλλες παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων, μεταξύ των οποίων η υπέρταση και η χρόνια σπειραματονεφρίτιδα.

Σε κλινική φάση 3, δηλαδή αρκετά κοντά στην έγκριση, βρίσκεται και ο μικρομοριακός αναστολέας του παράγοντα πήξης του αίματος (FXla), που διερευνάται για τη χορήγηση σε άτομα με κολπική μαρμαρυγή και για ασθενείς με οξύ μη καρδιοεμβολικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

«Οι καρδιαγγειακές παθήσεις μπορούν να έχουν σημαντικά αρνητικό αντίκτυπο στη ζωή των ασθενών. Επεκτείνουμε το χαρτοφυλάκιό μας και προχωράμε με νέες επενδύσεις για να διαμορφώσουμε ένα καινοτόμο μέλλον στον τομέα της καρδιολογίας», εξηγεί ο Christian Rommel, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του τμήματος φαρμάκων της Bayer και επικεφαλής Έρευνας και Ανάπτυξης.

Επίσης, σύντομα αναμένουμε να «διατίθεται μία και μόνο ένεση, η οποία θα χορηγεί γονιδιακό φάρμακο στη στεφανιαία αρτηρία και θα θεραπεύει την καρδιακή καρδιακή ανεπάρκεια», προσθέτει ο Roger Hajjar, ένας από τους πιο διάσημους επιστήμονες στον κόσμο στις γονιδιακές θεραπείες, επικεφαλής Γονιδιακών Θεραπειών στην AskBio και διευθυντής του Ινστιτούτου Γονιδιακών και Κυτταρικών Θεραπειών στο Massachusetts General Brigham.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στην ακτινοδιαγνωστική και την ανακάλυψη νέων φαρμάκων

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) στον τομέα της υγείας είναι μία από τις πιο βασικές παραμέτρους που διευκολύνουν και επιταχύνουν τις εξελίξεις σε πολλούς τομείς.

Μάλιστα, η αγορά ΑΙ στην απεικονιστική ιατρική είναι το ταχύτερα αναπτυσσόμενο τμήμα της παγκόσμιας βιομηχανίας ακτινολογίας.

Η νέα πλατφόρμα Calantic Digital Solution είναι η πρώτη που ανοίγει ένα εντελώς νέο πεδίο για μεγάλη ακρίβεια στις διαγνώσεις, αλλά και τις θεραπείες από τους ακτινολόγους.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Bayer χρησιμοποιεί πλέον αλγόριθμους με ανάλυση από συστήματα ΑΙ για να μεταβάλλει τελείως το τοπίο της ακτινολογίας και να το προσαρμόσει στις ανάγκες του κάθε ασθενή ξεχωριστά, ενώ παράλληλα στόχος της είναι να βελτιώσει τις διαγνώσεις και θεραπείες στα Εθνικά Συστήματα Υγείας.

Με τη χρήση της Τεχνητή Νοημοσύνη, μπορούν πλέον να διαγνωστούν ακόμη και οι μικρότερες αλλοιώσεις που προκαλεί ένας καρκίνος ή κάποια νευροεκφυλιστική νόσος στα πρώτα στάδια και να χορηγηθεί άμεσα θεραπεία στον ασθενή. Ως εκ τούτου θα έχει πολλές περισσότερες πιθανότητες πλήρους ίασης ή σημαντικής επιβράδυνσης της νόσου.

Επίσης, τα ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα, θα μπορούν να στοχεύουν αποκλειστικά και μόνο τα καρκινικά κύτταρα, αφήνοντας ανέπαφους τους υγιής ιστούς, κάτι που σημαίνει καλύτερη πρόγνωση και θεραπεία για τα άτομα με καρκίνο.

Παράλληλα και στον τομέα της ανακάλυψης νέων φαρμακευτικών στόχων, η Τεχνητή Νοημοσύνη βοηθά στο «ξεκαθάρισμα» των βάσεων δισεκατομμυρίων πρωτεϊνών που ενοχοποιούνται για πρόκληση καρκίνου και δίνει τις απαντήσεις για τη δημιουργία νέων φαρμάκων που θα στοχεύουν τις μεταλλάξεις που προκαλούν την παραγωγή τους.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα