Είδαμε την “Απατηλή ζωή των ενηλίκων” της Έλενα Φεράντε – Η δική σου σχέση με το ψέμα ποια είναι;

Είδαμε την “Απατηλή ζωή των ενηλίκων” της Έλενα Φεράντε – Η δική σου σχέση με το ψέμα ποια είναι;
netflix

Είδαμε την τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου της Έλενα Φεράντε "Απατηλή ζωή των ενηλίκων" στο Netflix και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας.

Σαν βιβλίο, η «Απατηλή ζωή των ενηλίκων» κυκλοφόρησε το 2020 και ήταν σίγουρο πως θα μεταφερθεί στην τηλεόραση. Ο λόγος; Πίσω από τη συγγραφική του πένα βρισκόταν η δημοφιλής και μυστηριώδης συγγραφέας, Έλενα Φεράντε, της οποίας η “Τετραλογία της Νάπολι” είχε ήδη προκαλέσει παγκόσμια φρενίτιδα και μάλιστα είχε μεταφερθεί υπέροχα στην τηλεόραση από το HBO.

Το Netflix δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Έκανε το έτερο best seller της Φεράντε, τηνΙστορία της Χαμένης Κόρης ταινία. Στην καρέκλα του σκηνοθέτη κάθισε η Μάγκι Τζίλενχαλ – που έκανε και το σκηνοθετικό της ντεμπούτο- ενώ τον πρωταγωνιστικό ρόλο ανέλαβε η τρομερή Ολίβια Κόλμαν. Η ταινία μάλιστα έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας και απέσπασε πολύ καλές κριτικές.

Έτσι, η «Απατηλή ζωή των ενηλίκων» (εκδόσεις Πατάκη), ήταν βέβαιο πως δε θα μείνει στο χαρτί. Και όντως, το Netflix την έκανε μία σφιχτή σειρά 6 επεισοδίων.

Η υπόθεση

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από την έφηβη Τζοβάνα που μεγαλώνει στη Νάπολη των ’90s, σε μια οικογένεια αριστερών πεποιθήσεων. Κομβική στιγμή της ζωής της είναι αυτή που ακούει κατά λάθος τον πατέρα της να τη χαρακτηρίζει «πολύ άσχημη» και να τη συγκρίνει με την αδελφή του,. τη μισητή θεία Βιτόρια. Η συνάντησή της με αυτήν είναι κυριολεκτικά εμπρηστική, καθώς αποδομεί ολοκληρωτικά τα όσα στη ζωή της θεωρούσε δεδομένα.

Η Τζοβάννα σταδιακά «χάνει» την ονειρική παιδικότητά της και αναζητά την πραγματικότητα πίσω από το «φαίνεσθαι» γύρω της. Προσπαθεί να ανακαλύψει ποιοι είναι στην πραγματικότητα οι γονείς της, αλλά και οι άνθρωποι που την περιβάλλουν, αποκαλύπτει την απατηλή τους ζωή και ξεσκεπάζει τα προσωπεία τους.

Η αποκάλυψη αυτή γίνεται με την ίδια να ακροβατεί ανάμεσα σε δύο κόσμους. Σε δύο γειτονιές της Νάπολης που φοβούνται και απεχθάνονται η μία την άλλη: αυτή των αστών ψηλά στον λόφο, που φορά το εκλεπτυσμένο της προσωπείο, και τη «βρώμικη» Νάπολη χαμηλά, αυτή που παριστάνει την αχαλίνωτη, την αγοραία.

Σαστισμένη η κοπέλα προσπαθεί να βρει απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα, καθώς όλοι γύρω της συνειδητοποιεί πως ψεύδονται. Ακόμη και η ίδια ψεύδεται στον εαυτό της.

Η απατηλή πραγματικότητα

Η σειρά – και το βιβλίο- δεν μπορεί να ιδωθεί χωριστά από την Τετραλογία Της Νάπολης. Καταρχάς διαδραματίζεται και πάλι στη Νάπολη, ενώ είναι απόλυτα ευδιάκριτο πως πρόκειται για την ίδια συγγραφέα, καθώς σ’ έναν βαθμό περιστρέφεται γύρω από τους ίδιους προβληματισμούς και τις ίδιες σχέσεις: γύρω από μία απατηλή πραγματικότητα και από ήρωες -μικρούς και μεγάλους- που ψεύδονται και εν μέρει αυταπατώνται μέσα από τις σχέσεις πατέρα- κόρης, μητέρα- κόρης, μέσα από τους φιλικούς δεσμούς και βέβαια μέσα από τα πρώτα ερωτικά σκιρτήματα…

Η διαφορά είναι πως εδώ η Φεράντε καταπιάνεται ξεκάθαρα με την εφηβεία και με το πώς αλλάζει το ανθρώπινο «βλέμμα» σταδιακά. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το πώς αξιολογείται το ψέμα. Η Φεράντε δεν το αξιολογεί μόνο ως ηθικό πρόβλημα, το εξυψώνει και το προβάλλει ως μία πρόκληση αισθητική και γι΄αυτό αυτό καταλήγει να αποτελεί μία μορφή τέχνης που τελικά εξηγεί την ίδια μας τη ζωή μέσα από την απατηλότητά της.


Η σκηνοθετική οπτική και οι ερμηνείες

O σκηνοθέτης Εντοάρντο Ντε Άντζελις καταφέρνει κάτι δύσκολο: κάνει γραμμική την αποσπασματική αφήγηση της Φεράντε και τη διανθίζει αρμονικά με τη vintage αισθητική της μουντής Νάπολι. Οι ήρωές του ψυχογραφούνται στο γυαλί πολύ ρεαλιστικά -άλλωστε δύσκολα η ψυχογράφηση μιας τηλεοπτικής μεταφοράς μπορεί να αγγίξει τη συγγραφική- και το αποτέλεσμα είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό.

Μολονότι το σύνολο των ερμηνειών είναι αδιάφορο, ευτυχώς τις εντυπώσεις κερδίζουν η εξαιρετική νεαρή πρωτοεμφανιζόμενη Τζορντάνα Μαρένγκο στον πρωταγωνιστικό ρόλο της Τζοβάνα, ενώ η Βαλέρια Γκολίνο στον ρόλο της ιδιαίτερης Θείας Βιτόρια δε διστάζει ακόμη και να “τσαλακώσει” την εικόνα της προκειμένου να σηκώσει το βάρος του ρόλου της.

Συμπέρασμα

Μία αξιοπρεπής τηλεοπτική μεταφορά που συντηρεί το ενδιαφέρον στη θέαση, αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με τη μεταφορά του “Η υπέροχη Φίλη μου” ή και με το ίδιο το βιβλίο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα