Η Αθήνα δε φοβάται την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

Η Αθήνα δε φοβάται την κατάρρευση της Silicon Valley Bank
Silicon Valley Bank ap

Δεν βλέπει κίνδυνο μετάδοσης συστημικού προβλήματος στις ελληνικές τράπεζες από μία τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ η κυβέρνηση

Η κατάρρευση της Silicon Valley Bank δημιουργεί φόβους για μία τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ, αντίστοιχης έκτασης με το 2008, και άρα ανησυχίες για επέκταση του προβλήματος στην Ευρώπη και συνεπώς και στη χώρα μας.

Η κυβέρνηση πάντως εκτιμά ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης συστημικού προβλήματος στις ελληνικές τράπεζες από μία τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, εκτίμησε ότι: Δεν φαίνεται να έχει την οποιαδήποτε διασύνδεση, να επηρεάζει το τραπεζικό σύστημα, αυτό που έγινε στις ΗΠΑ”.

Καθώς βέβαια η κρίση του 2008 στις ΗΠΑ μεταδόθηκε στην ΕΕ και στην Ελλάδα συνέβαλε στην κρίση δανεισμού που οδήγησε στο πρώτο μνημόνιο, ο κ. Οικονόμου πρόσθεσε: “Βεβαίως αυτά τα πράγματα μετά την εμπειρία των τελευταίων χρόνων τα παρακολουθούμε με αυξημένη προσοχή”, αλλά επανέλαβε:

“Δεν υπάρχει κάτι που να φαντάζει απειλητικό για το τραπεζικό μας σύστημα ή κίνδυνος μετάδοσης ενός συστημικού προβλήματος στην Ευρώπη και στη χώρα μας”.

Πόσο κινδυνεύουμε από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank

Όπως έγραψε το NEWS 24/7, σε σχέση με την Ελλάδα για την ώρα φαίνονται να ισχύουν τα παρακάτω:

  • Δε φαίνεται σε πρώτη φάση, να υπάρχει έκθεση κλίμακας στην εν λόγω τράπεζα καθώς η δράση της ήταν εστιασμένη στην Silicon Valley και συνδεδεμένη με μεγάλα ονόματα της διεθνούς “νέας οικονομίας” (πελάτης της ήταν π.χ. η Pinterest). Κύριά της δουλειά είναι η διακράτηση των καταθέσεων, τόσο των νεοφυών επιχειρήσεων, όσο και των επενδυτών που, μέσω Venture Capital, τοποθετούνται σε αυτού του είδους τις εταιρείες της Silicomn Valley.

  • Μέσω της Wall Street μπορεί να υπάρχουν σε χαρτοφυλάκιa μετοχές της τράπεζας SVB, ωστόσο, όπως φαίνεται, τόσο μια πιθανή μετοχική έκθεση, όσο και η διακράτηση άλλων προϊόντων της SVB, δεν πρέπει να συγκρίνεται με την ανάλογη που υπήρχε στην περίπτωση της Lehman Brothers, που είχε ενεργητικό άνω των 600 δισ. δολ. και ένα τεράστιο δίχτυ συναλλαγών με ολόκληρο το σύστημα τραπεζών και αγορών. Με βάση τα στοιχεία της FDIC, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλισης καταθέσεων, που πλέον ελέγχει την τράπεζα και αναζητεί επιτακτικά αναζητά αγοραστή, ο οποίος αναλάβει την τράπεζα και θα προστατεύσει το σύνολο των καταθέσεών της πέρα από την κρατική εγγύηση των 250.000 ευρώ, η SVB είχε περίπου 209 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικό ενεργητικό και περίπου 175,4 δισεκατομμύρια δολάρια σε συνολικές καταθέσεις στο τέλος του περασμένου έτους. Όμως είναι, όπως αναφέρθηκε εστιασμένη η δράση της στη Silicon Valley, καθώς από το ξεκίνημά της, η τράπεζα ειδικεύεται στην παροχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σε νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας. Βέβαια πρόκειται για την 16η αμερικανική τράπεζα όσον αφορά το μέγεθος του ενεργητικού της.

Βέβαια, μια συνολική αναστάτωση στις αγορές, ειδικά σε μια συγκυρία στην Ελλάδα, που υπάρχουν προβληματισμοί σε σχέση με την πολιτική της εικόνα κι ενδεχόμενους κινδύνους, αλλά και με την επαναφορά της οικονομίας στο δρόμο της “σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας” με στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων άνω του 2% από το 2024, δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Κάτι άλλωστε που φάνηκε με την κίνηση του Χρηματιστηρίου που σε επίπεδο Γενικού Δείκτη έχασε την Παρασκευή με πτώση 2,49% και σε εβδομαδιαία βάση κατά -5,24%. Γιαυτό, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η εκκίνηση των διεθνών αγορών από την Δευτέρα αλλά και το τι θα γίνει συνολικά σε επίπεδο ΗΠΑ για τη διαχείριση της κατάστασης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα