ΗΠΑ: Συνελήφθη άνδρας ως υπεύθυνος για την τρομοκρατική επίθεση πάνω από το Λόκερμπι

ΗΠΑ: Συνελήφθη άνδρας ως υπεύθυνος για την τρομοκρατική επίθεση πάνω από το Λόκερμπι
Τα συντρίμμια του αεροσκάφους μετά την αεροπορική τραγωδία στο Λόκερμπι της Σκωτίας AP Photo/Dave Caulkin, File

Ο άνδρας που συνελήφθη κατηγορείται ότι κατασκεύασε τη βόμβα που ανατίναξε την πτήση 103 της Pan Am, στέλνοντας στον θάνατο 270 ανθρώπους.

Άνδρας λιβυκής καταγωγής που κατηγορείται ότι κατασκεύασε την βόμβα που ανατίναξε την πτήση 103 της Pan Am πάνω από το Λόκερμπι της Σκωτίας το 1988, κρατείται στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το BBC.

Ο Αμπού Αγκίλα Μασούντ, όπως είναι το όνομά του, συνελήφθη μετά την απαγγελία κατηγοριών εναντίον του από τις αρχές των ΗΠΑ πριν από δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το BBC, οι ΗΠΑ κατηγόρησαν τον Μασούντ ότι έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην βομβιστική επίθεση της 21ης Δεκεμβρίου του 1988.

Υπενθυμίζεται ότι η έκρηξη στο Boeing 747, που εκτελούσε το διηπειρωτικό δρομολόγιο από το Χίθροου του Λονδίνου για τη Νέα Υόρκη, διέλυσε την άτρακτο και το αεροπλάνο έπεσε φλεγόμενο σχεδόν στο κέντρο της σκωτσέζικης πόλης Λόκερμπι, με αποτέλεσμα 270 άνθρωποι να βρουν τραγικό θάνατο.

Πρόκειται για το φονικότερο τρομοκρατικό χτύπημα που έχει λάβει χώρα σε βρετανικό έδαφος.

Σημειώνεται ότι το 2001 είχε καταδικαστεί ο Abdelbaset al-Megrahi για την επίθεση, αν και δήλωνε αθώος. Έμεινε στη φυλακή μέχρι το 2009, όπου απελευθερώθηκε για λόγους υγείας και πέθανε στη Λιβύη το 2012. Έμεινε στην ιστορία ως “ο βομβιστής του Λόκερμπι”.

Το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι είχε παραδεχθεί επισήμως την ευθύνη του για την επίθεση του Λόκερμπι και είχε καταβάλει 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων.

Η έρευνα των αμερικανικών αρχών ξεκίνησε και πάλι το 2016, όταν η δικαιοσύνη πληροφορήθηκε ότι ο Αγκίλα Μοχάμαντ Μασούντ είχε συλληφθεί μετά την ανατροπή του Λιβανέζου δικτάτορα και είχε ομολογήσει την ενοχή του στις υπηρεσίες Πληροφοριών του νέου λιβυκού καθεστώτος το 2012.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα