Η Βουλή το 2022: Πολλά νομοσχέδια, έντονη πόλωση

Η Βουλή το 2022: Πολλά νομοσχέδια, έντονη πόλωση
Ανασκόπηση Vouliwatch Vouliwatch

Η τελευταία κοινοβουλευτική χρονιά πριν τις εκλογές, είχε τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά.

Η κοινοβουλευτική χρονιά που εκπνέει είχε δύο βασικά χαρακτηριστικά: Το πλούσιο κοινοβουλευτικό έργο και την έντονη πολιτική πόλωση.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό απολογισμό που κάνει το Vouliwatch το 2022 ψηφίστηκαν πάνω από 130 νομοσχέδια με πολλά, όμως, από αυτά -τα πιο σημαντικά- να συναντούν τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

Παράλληλα, η λειτουργία της Βουλής πραγματοποιήθηκε σε ένα πολιτικό κλίμα που σίγουρα μπορεί να θεωρηθεί «ομαλό». Αξίζει να θυμίσουμε ότι πρόκειται για το έτος που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, με άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στην ελληνική πραγματικότητα, όπως, για παράδειγμα, την εκτόξευση των τιμών ενέργειας και την συνεπακόλουθη ακρίβεια, ενώ σαφώς επηρεάστηκε και η εξωτερική πολιτική της χώρας.

Όσoν αφορά το 2ο εξάμηνο του 2022, αυτό χαρακτηρίστηκε από το «ξέσπασμα» του λεγόμενου «Σκανδάλου των Υποκλοπών».

Η αρχή έγινε στις 26 Ιουλίου όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης αποκάλυψε ότι οι επικοινωνίες του παρακολουθήθηκαν μέσω του λογισμικού Predator ενώ κορυφώθηκε στις 8 Αυγούστου όταν ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε με δημόσια δήλωσή του ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (εν αγνοία του) παρακολουθούσε το προηγούμενο έτος τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όταν αυτός ήταν υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματός του. Τρεις μέρες νωρίτερα είχε παραιτηθεί ο διοικητής της ΕΥΠ, Παναγιώτης Κοντολέων και ο γραμματέας του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης.

“Δοκιμάστηκε” η συγκρότηση Εξεταστικών από τη μειοψηφία.

Το 2022 δοκιμάστηκε στην πράξη η δυνατότητα που παρέχει στο κοινοβούλιο το αναθεωρημένο από το 2019 Σύνταγμα, προκειμένου να συνίστανται εξεταστικές επιτροπές ακόμη και από την μειοψηφία. Πιο συγκεκριμένα, εφαρμόστηκε το άρθρο 68 του Συντάγματος που προβλέπει πως «η Βουλή συνιστά από τα μέλη της εξεταστικές επιτροπές, με απόφασή της που λαμβάνεται με πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν μπορεί να είναι κατώτερη των δύο πέμπτων του συνόλου των βουλευτών, ύστερα από πρόταση του ενός πέμπτου του όλου αριθμού των βουλευτών. Προκειμένου να συσταθούν εξεταστικές επιτροπές για ζητήματα που ανάγονται στην εξωτερική πολιτική και την εθνική άμυνα, απαιτείται απόφαση της Βουλής που λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Η Βουλή μπορεί να συνιστά δύο ανά κοινοβουλευτική περίοδο εξεταστικές επιτροπές, εφόσον η σχετική πρόταση δέκα τουλάχιστον βουλευτών υπερψηφισθεί από τα δύο πέμπτα του συνόλου των βουλευτών, ανεξαρτήτως πλειοψηφίας». Επίσης, στην παράγραφο 3, του ίδιου άρθρου ορίζεται πως «οι εξεταστικές επιτροπές συνιστώνται ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων, των ομάδων και των ανεξαρτήτων».

Οι παραπάνω προβλέψεις εφαρμόστηκαν σε δύο περιπτώσεις: Η πρώτη ήταν στην πρόταση που κατέθεσε η αντιπολίτευση για την σύσταση Εξεταστικής

Επιτροπής για τη «Λίστα Πέτσα» δηλαδή τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ προκειμένου να προβάλλουν καμπάνια για την πανδημία το 2020-21 και η δεύτερη αφορούσε την υπόθεση των υποκλοπών. Η εξεταστική για τη «Λίστα Πέτσα» (δείτε την εκστρατεία διαφάνειας και λογοδοσίας του Vouliwatch), αν και συστήθηκε στο τέλος του 2021, ολοκλήρωσε τις εργασίες της και παρέδωσε το πόρισμά της στις 14 Ιανουαρίου 2022.

Αντίστοιχα η Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση των υποκλοπών ξεκίνησε στις 7 Σεπτεμβρίου και παρέδωσε το πόρισμά της τον Οκτώβριο. Πιο συγκεκριμένα στις 10 Οκτωβρίου παραδόθηκε το πόρισμα και οι πορισματικές προτάσεις της αντιπολίτευσης και στις 21 Οκτωβρίου συζητήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αμφότερες οι περιπτώσεις προκάλεσαν έντονη αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Αιτία οι καταγγελίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση αξιοποίησε την πλειοψηφία που διέθετε στις επιτροπές αυτές (με βάση την προαναφερόμενη διάταξη του Συντάγματος) προκειμένου να μην επιτρέψει την κατ’ ουσίαν διερεύνηση των υποθέσεων. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην περίπτωση της «Λίστας Πέτσα» η αντιπολίτευση κατήγγειλε την άρνηση της πλειοψηφίας να καταθέσει ο ίδιος ο Στέλιος Πέτσας (με την ιδιότητα του πρώην υπουργού Τύπου) ενώ στην υπόθεση των υποκλοπών καταγγέλθηκε η άρνηση της πλειοψηφίας να δεχθεί την κατάθεση πολιτικών προσώπων (κυρίως του γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη), μαρτύρων που εκτιμήθηκαν ως καθοριστικών καθώς και την επίκληση του απορρήτου για τη δράση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών που επέτρεψε στους διοικητές και την εισαγγελέα της υπηρεσίας να μην αποκαλύψουν τίποτα για την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη. Αντίστοιχα, η κυβερνητική πλευρά εγκάλεσε την αντιπολίτευση για αξιοποίηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών προκειμένου να δημιουργηθεί τοξικό πολιτικό κλίμα.

Το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις

Μια σημαντική στιγμή των κοινοβουλευτικών διεργασιών άμεσα σχετιζόμενη με την υπόθεση των υποκλοπών ήταν η ψήφιση στις 9 Δεκεμβρίου του νομοσχεδίου για το νέο πλαίσιο λειτουργίας της ΕΥΠ. Απότοκο της θεσμικής απάντησης που επιχείρησε η κυβέρνηση στην υπόθεση των υποκλοπών θέτοντας το σε δημόσια διαβούλευση από τις 15 Νοεμβρίου. Το νομοσχέδιο στηρίχθηκε μόνον από τους 156 κυβερνητικούς βουλευτές με την αντιπολίτευση να αντιδρά στην ρύθμιση που προέβλεπε την παρέλευση 3ετίας προκειμένου να ενημερωθεί ένα πρόσωπο για τους λόγους που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ. Παράλληλα, στο ίδιο νομοθέτημα δόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής η αρμοδιότητα της συναίνεσης για την παρακολούθηση βουλευτών, υπουργών ή αρχηγών κομμάτων. Ένα από τα ενδιαφέροντα στοιχεία αυτής της διεργασίας ήταν η νομική συζήτηση που προξενήθηκε σχετικά με το αν είναι συμβατή με το Σύνταγμα η παρακολούθηση των αιρετών εκπροσώπων στο κοινοβούλιο.

Πόλωση

Το στοιχείο της πόλωσης στις κοινοβουλευτικές διεργασίες του 2022 φάνηκε ήδη από τον πρώτο μήνα. Τον Ιανουάριο του 2022 συζητήθηκε στη Βουλή πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση εναντίον της κυβέρνησης για τη διαχείριση της κακοκαιρίας «ΕΛΠΙΔΑ» που είχε – μεταξύ άλλων – ως αποτέλεσμα τον πολύωρο εγκλωβισμό οδηγών στην Αττική Οδό. Η κυβέρνηση διατήρησε στην ψηφοφορία την αρχή της δεδηλωμένης. Έντονο το στοιχείο της πόλωσης και τον Φεβρουάριο με τη κυβέρνηση να συγκρούεται με την αντιπολίτευση για τα ζητήματα που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία και κυρίως την απόφαση της κυβέρνησης να αποστείλει πολεμικό υλικό στην εμπόλεμη ζώνη. Στα αρνητικά αυτής της περιόδου καταγράφεται και το γεγονός ότι μέλος του ναζιστικού κόμματος της Ουκρανίας απηύθυνε χαιρετισμό στην Βουλή των Ελλήνων στο πλαίσιο ειδικής συνεδρίασης ως ένδειξη συμπαράστασης για την εισβολή της Ρωσίας.

Τους επόμενους μήνες καταγράφονται συνεχείς συγκρούσεις κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για τα ίδια θέματα με αφορμή και την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Επίσης, στο κοινοβούλιο ξεκινά και η «μάχη της ακρίβειας» με κυβέρνηση και αντιπολίτευση να συγκρούονται για τις συνεχείς ανατιμήσεις προϊόντων. Η κυβέρνηση απέδωσε το φαινόμενο κατά κύριο λόγο στις διεθνείς εξελίξεις, ενώ η αντιπολίτευση επέμεινε και για εσωτερικές ευθύνες της κυβέρνησης αμφισβητώντας σχεδόν το σύνολο των νομοθετικών μέτρων που κατατέθηκαν για την αντιμετώπισή των ανατιμήσεων.

Στοιχεία έντονων αντιπαραθέσεων όμως καταγράφηκαν και σε σειρά νομοσχεδίων που κατέθεσε η κυβέρνηση προς ψήφιση. Η πλέον έντονη παρατηρείται στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας που προέβλεπε την παράλληλη απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ και στον ιδιωτικό τομέα.

Ανακατατάξεις

Από την φετινή χρονιά δεν έλειψαν και οι ανακατατάξεις στις κοινοβουλευτικές ομάδες. Χαρακτηριστική περίπτωση η διαγραφή του βουλευτή Γρεβενών της Νέας Δημοκρατίας, Ανδρέα Πάτση, όταν ο τελευταίος αποκαλύφθηκε ότι είχε καταθέσει προβληματικές δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης και κυρίως η εμπλοκή του σε εταιρείες εκμετάλλευσης «κόκκινων δανείων».

Θύμα των ανακατατάξεων υπήρξε το ΜέΡΑ25, αφού 3 μέλη της κοινοβουλευτικής του ομάδας (Κωνσταντίνα Αδάμου, Φωτεινή Μπακαδήμα & Αγγελική Αδαμοπούλου) αποχώρησαν.

Η πρώτη συστρατεύτηκε με το ΠΑΣΟΚ αν και παρέμεινε ανεξάρτητη βουλεύτρια ενώ οι υπόλοιπες δύο προσχώρησαν στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Και του χρόνου με υγεία και… εκλογές!

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα