Αλευρομουτζουρώματα στο Γαλαξίδι. Nikos Libertas / SOOC

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ

Από το Γαλαξίδι και τα Αλευρομουτζουρώματα, μέχρι το διαγωνισμό Χαρταετού στις Σπέτσες και το Βωμολοχικό Καρναβάλι στην Αγία Άννα στην Εύβοια, αυτές είναι οι προτάσεις μας για την Καθαρά Δευτέρα!

Μια σχεδόν γαστρονομική γιορτή, η Καθαρά Δευτέρα, αγαπά τη φύση και καλεί μικρούς και μεγάλους να την απολαύσουν, πάντα καιρού επιτρέποντος! Οι χαρταετοί έχουν την τιμητική τους, μαζί με τα σαρακοστιανά, τα θαλασσινά και άλλα εδέσματα που έχουν συνδεθεί με αυτή τη μέρα, που ξεκινά η μεγάλη νηστεία του Πάσχα.

Σχεδόν σε κάθε πόλη και χωριό της χώρας, από την μια άκρη μέχρι την άλλη, πολιτιστικοί σύλλογοι και παρέες αναπαριστούν τοπικά έθιμα της Καθαράς Δευτέρας, που συχνά περιλαμβάνουν χιουμοριστικά θεατρικά δρώμενα, μουτζουρώματα κ.α. Ο απόηχος της προηγούμενης ημέρας, της τελευταίας Κυριακής των Αποκρεών, καλά κρατεί και δεν είναι λίγοι εκείνοι που μασκαρεμένοι ακόμη, γιορτάζουν την ημέρα με ιδιαίτερο κέφι.

Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας προσφέρεται σίγουρα για εκδρομή και μάλλον επιβάλλεται για εξόρμηση στη φύση, άλλωστε το πέταγμα του χαρταετού, ακόμα και αν δεν πετύχει, είναι πολύ διασκεδαστικό.

Στο Γαλαξίδι για Αλευρομουτζουρώματα

Η πιο διάσημη ίσως Καθαρά Δευτέρα είναι αυτή στο Γαλαξίδι. Nikos Libertas / SOOC

Η πιο διάσημη ίσως Καθαρά Δευτέρα είναι αυτή στο Γαλαξίδι, με την αναβίωση του εθίμου του Αλευρομουτζουρώματος που έχει τις ρίζες του στα βάθη των αιώνων, να γίνεται αγαπημένο ετήσιο ραντεβού για παρέες και επισκέπτες από όλη τη χώρα. Στο Γαλαξίδι την εποχή της ιστιοφόρου ναυτιλίας, δηλαδή από το 1840 και μετά, η γιορτή αυτή πήρε μεγάλες διαστάσεις. Όπως αναφέρουν στην ιστοσελίδα τους σχετικά με το έθιμο, η περίοδος των Αποκρεών και ιδιαίτερα η «Καθαρά Δευτέρα» συνιστούσαν ιδιότυπες εθιμικές εορτές, για τη ναυτική πολιτεία του Γαλαξειδίου. Ήταν ώρα για γλέντι και ξεφάντωμα. Οι ναυτικοί, αμέσως μετά, θα έφευγαν για μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ για τους στεριανούς ήταν μια ευκαιρία να ξεφύγουν από την ρουτίνα της καθημερινότητας.

Από την αρχή του Τριωδίου, σχεδόν καθημερινά, άναβε και μια φωτιά στις γειτονιές. Σε πολλά καφενεία της πόλης, τα όργανα έπαιζαν ως τις πρωινές ώρες. Το αποκορύφωμα του αποκριάτικου αυτού γλεντιού ήταν τα Γαλαξειδιώτικα κούλουμα της «Καθαράς Δευτέρας». «Εν ευθυμία διατελούντες» – όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ιστορικά βιβλία – συγκεντρώνονταν στην «Aγορά», στο λιμάνι του Γαλαξειδίου και ξεκινούσε ο αλευροπόλεμος, το διαβόητο Αλευρομουτζούρωμα, στο οποίο λάμβαναν μέρος μόνο άνδρες. Επιτίθεντο ο ένας στον άλλο κι έριχναν αλεύρι στο πρόσωπο, στο κεφάλι, στα ρούχα κι όλα αυτά με γέλια, αστεία, κέφι και χαρά. Αργότερα συμμετείχαν και γυναίκες. Οι επισκέπτες που δεν ήθελαν να αλευρωθούν έπρεπε να έχουν οπωσδήποτε μια μουτζούρα ή ένα σταυρό στο μέτωπο από βερνίκι παπουτσιών. Όσοι δεν το δέχονταν, γίνονταν αυτομάτως «θύματα» των επίδοξων μουτζουρωμένων.

Φέτος το έθιμο του Αλευρομουτζουρώματος ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα στις 12:00 το μεσημέρι με τον «Αλευρομουτζουρωμένο Γάμο», με εκκίνηση από Γκουλντέικο που βρίσκεται κοντά στο Δημοτικό σχολείο. Από τις 13:45 στη γέφυρα στην είσοδο του Γαλαξιδίου θα γίνεται η διάθεση των αλεύρων και στις 14:30 θα γίνει η έναρξη του αλευρομουτζουρώματος!

Όσοι δεν θέλουν να λερωθούν, μπορούν να απολαύσουν το ούζο και τα θαλασσινά τους σε κάποια από τις πολλές ταβέρνες της πόλης, ή και της γύρω περιοχής!

Στις Σπέτσες για διαγωνισμό Χαρταετού

Σπέτσες Getty Images/iStockphoto

Είναι τόσο εύκολο να πάει κάποιος στις Σπέτσες, τόσο από το λιμάνι του Πειραιά, όσο και από την Κόστα που βρίσκεται απέναντι από το λιμάνι των Σπετσών. Πέρα από τις βόλτες σας στο πανέμορφο νησί του Αργοσαρωνικού, από Ντάπια μέχρι Παλιό Λιμάνι, είναι μια ευκαιρία να εξερευνήσετε τη φύση του, στην ενδοχώρα.

Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς γίνεται μεγάλη παρέλαση στην παραλία και το κέντρο της Ντάπιας, την οποία ακολουθεί νησιώτικο γλέντι με μεζέδες και κρασί από τους εμπόρους του νησιού και η μέρα κλείνει με το κάψιμο του Καρνάβαλου στην παραλία του Αγίου Μάμμα.
Την Καθαρά Δευτέρα στην Πλατεία Ποσειδωνίου ο ουρανός γεμίζει πολύχρωμα «πουλιά», καθώς γίνεται διαγωνισμός για τον καλύτερο χειροποίητο χαρταετό.

Αφού θα είστε στις Σπέτσες αξίζει να κάνετε μια βόλτα στην περιοχή του Παλιού Λιμανιού για να γνωρίσετε τα ιστορικά καρνάγια και τους ταρσανάδες. Στα καρνάγια των Σπετσών ναυπηγήθηκαν πολλά σπουδαία σκαριά, ανάμεσα σε αυτά ο «Αγαμέμνων» της Μπουμπουλίνας το 1819, και στα νεότερα χρόνια η «Αργώ», αντίγραφο αρχαίου πλοίου, όπως και το «Μαρία» του Σ. Νιάρχου με πρύμνη καραβόσκαρου και πλώρη λίμπερτι.

Φυσικά στις ωραίες ψαροταβέρνες των Σπετσών θα απολαύσετε πλούσια τα εδέσματα της Σαρακοστής.

Στη Ναύπακτο για Κούλουμα στο λιμάνι

Ναύπακτος Getty Images/iStockphoto

Η πανέμορφη πόλη της Ναυπάκτου είναι σίγουρα μια καλή ιδέα για την Καθαρά Δευτέρα! Όλοι μαζεύονται στο λιμάνι για να γιορτάσουν τα «Κούλουμα» και το πέταγμα του χαρταετού. Όργανα και παραδοσιακοί χοροί, αλλά και το πλέξιμο του Γαϊτανακιού, διασκεδάζουν ντόπιους και επισκέπτες, ενώ δωρεάν σαρακοστιανά και λαγάνες προσφέρονται στον κόσμο.

Απολαύστε τον καφέ σας στις καφετέριες γύρω από την πλατεία του Λιμανιού, απολαμβάνοντας τη θέα του μικρού γραφικού βενετσιάνικου λιμανιού με τη μεγάλη ιστορία. Ανηφορίστε μέσα από τα πλακόστρωτο δρομάκια και συναντήστε όμορφα ιστορικά κτήρια, όπως τον “Πύργο Μπότσαρη“ που σήμερα φιλοξενεί έκθεση αντιγράφων από πίνακες και χάρτες που έχουν σχέση με τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου. Περνώντας κάτω από την καμάρα που δημιουργείται στον πύργο Μπότσαρη φθάνετε στη «Σιδερόπορτα», τη μοναδική πύλη επικοινωνίας μεταξύ της συνοικίας του Λιμανιού και της συνοικίας του Τζαμιού. Πρόκειται για ένα από τα πλέον επιβλητικά σημεία των οχυρώσεων της Ναυπάκτου. Συνεχίστε τη βόλτα σας για να βρεθείτε στη συνοικία του Τζαμιού με τα μικρά πέτρινα σπίτια, ενώ λίγο πιο πάνω θα θαυμάσετε το Ρολόι της πόλης.

Αξίζει να φτάσετε μέχρι τα ψηλότερα διαζώματα του κάστρου, να ξαποστάσετε σε κάποιο από τα καφενεία που βρίσκονται εκεί για να απολαύσετε την ωραία θέα της πόλης, του Κορινθιακού κόλπου και των βουνών της βόρειας Πελοποννήσου.

Και βέβαια μην ξεχνάτε ότι η γύρω περιοχή της Ναυπάκτου, είναι πανέμορφη επίσης, πνιγμένη στη φύση, με όμορφα σημεία για να κάνετε πικ νικ, ή να γευματίσετε σε μικρά ταβερνάκια στα διάφορα χωριά.

Στην Αγία Άννα για Βωμολοχικά τραγούδια

Αγία Άννα Getty Images/iStockphoto

Όσοι θέλουν να διασκεδάσουν και να γελάσουν με την καρδιά τους, ο προορισμός είναι ένας: Αγία Άννα στη βόρεια Εύβοια, εκεί όπου την Καθαρά Δευτέρα πραγματοποιείται το Βωμολοχικό Καρναβάλι! Έχει τις ρίζες του στις διονυσιακές τελετουργίες και γίνεται στην πλατεία του χωριού. Το Καρναβάλι ξεκινά τις 12 το μεσημέρι άφθονο κρασί και σαρακοστιανά, μα κυρίως μουσική από ορχήστρα και φυσικά βωμολοχικά τραγούδια. Τα βωμολοχικά τραγούδια είναι γεμάτα από αισχρολογίες και αδιαντροπιές, τα οποία κατάγονται από την αρχαιότητα.

Κάντε τη βόλτα σας και εξερευνήστε το μεγάλο χωριό της Αγίας Άννας, πιέτε τον καφέ σας στα παραδοσιακά καφενεία και εξερευνήστε τη γύρω περιοχή. Μπορεί να πληγώθηκε από τις πυρκαγιές, όμως τα πάντα τώρα είναι καταπράσινα. Καταρράκτες και αρχαιολογικοί τόποι, φαράγγια και μοναστήρια, λίμνες και γραφικά χωριά, συνθέτουν ένα μοναδικό ανάγλυφο. Σίγουρα θα βρείτε και εύκολα προσβάσιμα σημεία και λόφους για να πετάξετε τους χαρταετούς σας!

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα