Υβριδική έκλειψη ηλίου: Εντυπωσιακές εικονες από το “Δαχτυλίδι της φωτιάς”

Υβριδική έκλειψη ηλίου: Εντυπωσιακές εικονες από το “Δαχτυλίδι της φωτιάς”
Το σπάνιο φαινόμενο της υβριδικής έκλειψης ηλίου AP Photo/Lorenio L.Pereira

Τι είναι το σπάνιο φαινόμενο της υβριδικής έκλειψης ηλίου που σημειώθηκε σήμερα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της NASA, η επόμενη θα πραγματοποιηθεί το 2031.

Ένα σπάνιο φαινόμενο σημειώθηκε σήμερα, Πέμπτη (20/4), το οποίο είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν κάτοικοι στην Αυστραλία, το Ανατολικό Τιμόρ, τη Δυτική Παπούα και την Ινδονησία.

Πρόκειται για το φαινόμενο της υβριδικής έκλειψης ηλίου, σύμφωνα με το οποίο Σελήνη και Ήλιος ευθυγραμμίζονται με τρόπο που επιτρέπει τον σχηματισμό ενός λαμπερού δακτυλίου γύρω από το σκιαγράφημα του φεγγαριού.

Την καλύτερη θέα για το “δακτυλίδι της φωτιάς”, όπως συχνά αποκαλείται, που συμβάνει ελάχιστες φορές στη διάρκεια ενός αιώνα, είχαν όσοι συγκεντρώθηκαν στην πόλη Έξμουθ της βορειοδυτικής Αυστραλίας, όπως μετέδωσε το euronews, όπου το πρωί της Πέμπτης, η περιοχή σκοτείνιασε εντελώς για περίπου 60 δευτερόλεπτα, όταν η Σελήνη έριξε μια σκιά πλάτους 40 χιλιομέτρων στην περιοχή.

Η τουριστική πόλη, 1.200 χιλιόμετρα βόρεια του Περθ, των περίπου 3.000 μόνιμων κατοίκων κατακλύστηκε από αστρονόμους, αστρολόγους και λοιπούς ενδιαφερόμενους που ταξίδεψαν ως εκεί για να απολαύσουν το εντυπωσιακό θέαμα. Μερικοι από τους συγκεντρωμένους, χαρακτήρισαν το θέαμα “σουρεαλιστικό, σαν όνειρο, μια σχεδόν θρησκευτική εμπειρία”.

“Αρχικά, υπήρξε ένα ξαφνικό σκοτείνιασμα που πλησίαζε αργά για 15 λεπτά. Οι άνθρωποι σταμάτησαν να μιλούν, η θερμοκρασία έπεσε και ο αέρας σταμάτησε. Ηταν κάτι το απίθανο να νιώθεις τα πάντα γύρω σου να ηρεμούν” δήλωσε η δρ. Σαμπίνε Μπελστέντ από το πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας που βρέθηκε στο Εξμουθ για να παρακολουθήσει το φαινόμενο.

Δείτε φωτογραφίες από το εντυπωσιακό φαινόμενο:

Πολίτες στη Τζακάρτα της Ινδονησίας βλέπουν την υβριδική έκλειψη ηλίου AP Photo/Tatan Syuflana

Πολίτες στη Τζακάρτα της Ινδονησίας βλέπουν την υβριδική έκλειψη ηλίου AP Photo/Tatan Syuflana

Πολίτες στην Τζακάρτα της Ινδονησίας παρακολουθούν την υβριδική έκλειψη ηλίου AP Photo/Tatan Syuflana

Υβριδική έκλειψη ηλίου AP Photo/Tatan Syuflana

Υβριδική έκλειψη ηλίου, όπως έγινε φανερή στο Ανατολικό Τιμόρ AP Photo/Lorenio L.Pereira

Υβριδική έκλειψη ηλίου, όπως έγινε φανερή στο Ανατολικό Τιμόρ AP Photo/Lorenio L.Pereira)

Σημειώνεται ότι η τελευταία υβριδική έκλειψη Ηλίου συνέβη τον Νοέμβριο του 2013 και η Nasa αναμένει την επόμενη το 2031.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα