Γιάννης Μαρκόπουλος: Όταν το “Πέρα από τη θάλασσα’ μάς συγκίνησε με αφορμή τα 80α του γενέθλια

Γιάννης Μαρκόπουλος: Όταν το “Πέρα από τη θάλασσα’ μάς συγκίνησε με αφορμή τα 80α του γενέθλια
Από τη συναυλία του Γιάννη Μαρκόπουλου το 2016 στο Βεάκειο PAPADAKIS PRESS

Μία νέα ματιά σε 12 τραγούδια του θρυλικού συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου ήταν ένα τελευταίο "σκούντημα στον ώμο" για να ξαναθυμηθούμε τα διαχρονικά του μηνύματα.

Ήταν στις αρχές της χρονιάς που ο Παύλος Παυλίδης κυκλοφόρησε ένα άλμπουμ-έκπληξη. Το “Πέρα από τη θάλασσα” (United We Fly) περιλαμβάνει δώδεκα διασκευές λατρεμένων τραγουδιών του Γιάννη Μαρκόπουλου και η κυκλοφορία του ήταν επιθυμία – μία από τις τελευταίες ίσως – του σπουδαίου συνθέτη.

Ο κορυφαίος Έλληνας δημιουργός έφυγε από τη ζωή το Σάββατο μετά από μάχη με τον καρκίνο, αφήνοντας πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη που ακόμα και σήμερα εμπνέει και συγκινεί.

Η πιο πρόσφατη ευκαιρία που μας δόθηκε να έρθουμε σε επαφή με το έργο του τεράστιου συνθέτη μας – αλλά και να τον ξανα-θυμηθούν οι πολύ νεότερες γενιές – ήταν μέσα από τη ματιά του Παύλου Παυλίδη. Ήταν ο ίδιος ο Γιάννης Μαρκόπουλος που, με αφορμή τα ογδοηκοστά γενέθλιά του, προσέγγισε πριν από τέσσερα χρόνια τον Παύλο Παυλίδη ρίχνοντας στο τραπέζι την ιδέα ενός παράτολμου μουσικού πειράματος.

Τις λεπτομέρειες αυτής της επαφής με την κόρη του συνθέτη, Λένγκα Μαρκοπούλου, ανέφερε σε συνέντευξή του στο MAGAZINE ο ίδιος ο Παύλος Παυλίδης μιλώντας για τον συνθέτη και τα τραγούδια του που επέλεξε να διασκευάσει.

Το μουσικό κομμάτι ήταν το πιο εύκολο. Το πιο δύσκολο ήταν το ερμηνευτικό γιατί εδώ έχουμε ένα συνθέτη ο οποίος δεν γράφει για τραγουδιστές του δικού μου ύφους που κινούμαστε σε δυο οκτάβες. Γράφει για τραγουδιστές με τεράστιες δυνατότητες οπότε κινείται αντιστοίχως.” […]

Ήταν γενναιόδωρος και φωτεινός, μιλούσε με έναν απίστευτα νεανικό τρόπο. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα καταλάβαινες ότι μιλάς με έναν άνθρωπο ο οποίος έχει πατήσει σοβαρές κορυφές στη ζωή του και μάλλον από αυτό πηγάζει η γενναιοδωρία του (Παυλίδης για Μαρκόπουλο)

[…] “Ο ίδιος άκουσε κάποια δείγματα και είπε: Έχω πολλές παρατηρήσεις, αλλά επειδή έχουν τόσο ισχυρή άποψη τα πράγματα που ακούω, πιστεύω ότι δεν πρέπει να τις μεταφέρω και θέλω να ολοκληρώσετε το έργο χωρίς τη δική μου παρέμβαση σε κανένα σημείο.”

[…] Μπορώ να πω σίγουρα ότι ήταν από τις πιο συγκινητικές στιγμές που έχω ζήσει μέχρι σήμερα. Ήταν γενναιόδωρος και φωτεινός, μιλούσε με έναν απίστευτα νεανικό τρόπο. Από τα πρώτα δευτερόλεπτα καταλάβαινες ότι μιλάς με έναν άνθρωπο ο οποίος έχει πατήσει σοβαρές κορυφές στη ζωή του και μάλλον από αυτό πηγάζει η γενναιοδωρία του.

Ο Μαρκόπουλος καταφέρνει και κάνει να ακούγεται το ασύλληπτο σαν φυσιολογικό

Στην παρουσίαση του δίσκου στη Στέγη ο Παύλος Παυλίδης είχε πει: “Ο Μαρκόπουλος καταφέρνει και κάνει να ακούγεται το ασύλληπτο σαν φυσιολογικό, ενώνει την Ανατολή με τη Δύση και επαναπροσδιορίζει την ελληνικότητα ανοίγοντας ορίζοντες“.

Η παρουσίαση του άλμπουμ κορυφώθηκε με μία ιδιαίτερη μουσική παράστασή του Παυλίδη, που τραγούδησε Μαρκόπουλο στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση (1-5/2).

Τα τραγούδια του δίσκου “Πέρα από τη θάλασσα”

  1. Πέρα από τη θάλασσα
  2. Κάτω στης μαργαρίτας τ’ αλωνάκι
  3. Όχι δεν πρέπει
  4. Η Ρόζα η ναζιάρα
  5. Γκρεμισμένα σπίτια
  6. Χίλια μύρια κύματα
  7. Μιλώ για τα παιδιά μου
  8. Μαλαματένια λόγια
  9. Τη μέρα της Πεντηκοστής
  10. Τα λόγια και τα χρόνια
  11. Μέρα με την ημέρα
  12. Γεννήθηκα

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα