Εύα Καϊλή: Ερευνάται το Πόθεν Έσχες του πατέρα της

Εύα Καϊλή: Ερευνάται το Πόθεν Έσχες του πατέρα της
Εύα Καϊλή Theodore Manolopoulos / SOOC

Στο πλαίσιο των ερευνών που διεξάγονται για το σκάνδαλο QatarGate, στο "μικροσκόπιο" των Αρχών βρίσκεται και το Πόθεν Έσχες του πατέρα της Εύας Καϊλή.

Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες για τη διαλεύκανση του σκανδάλου QatarGate, στο οποίο βρίσκεται στο προσκήνιο η Εύα Καϊλή, κατηγορούμενη για διαφθορά.

Στο “μικροσκόπιο” των Αρχών βρίσκεται και το Πόθεν Έσχες του πατέρα της ευρωβουλεύτριας, ο οποίος και προσήχθη καθώς, φέρεται να βρέθηκε κρατώντας μία τσάντα γεμάτη χαρτονομίσματα και να σκόπευε να διαφύγει.

Η παραπάνω ενέργεια αποφασίστηκε διότι ο πατέρας της είναι δημόσιος λειτουργός και υποχρεούται εκ του νόμου σε υποβολή σχετικής δήλωσης.

Το γραφείο της Εύας Καϊλή, η οποία κρατείται στη φυλακή Saint-Gilles στις Βρυξέλλες, έχει σφραγιστεί και απαγορεύεται η πρόσβαση, όπως επιβεβαιώνει βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Στο ίδιο πλαίσιο, νωρίτερα σήμερα αποφασίστηκε από την Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος η δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της κ. Καϊλή, αλλά και μελών του οικογενειακού της περιβάλλοντος.

Επ’ αφορμή της κράτησης της Εύας Καϊλή από τις βελγικές αρχές, η ανεξάρτητη αρχή έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα πρέπει να δεσμευθούν και τα εν Ελλάδι περιουσιακά στοιχεία της ευρωβουλεύτριας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτά προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.

Μεταξύ των στοιχείων που δεσμεύονται είναι και αυτά μίας εταιρίας την οποία εντόπισε η Αρχή και φαίνεται να δημιουργήθηκε πριν ένα μήνα. Αντικείμενο της κατά πληροφορίες, είναι η εμπορία και η εκμετάλλευση ακινήτων, και φέρεται να είναι στο όνομα της Εύας Καϊλή και του συζύγου της. Πέρα από τα περιουσιακά στοιχεία ελέγχεται και η συνολική δραστηριότητα του νομικού προσώπου.

Ήδη η απόφαση αυτή έχει κοινοποιηθεί σε τραπεζικά ιδρύματα της χώρας αναφορικά με λογαριασμούς και θυρίδες, αλλά και σε κρατικές υπηρεσίες, αναφορικά με ακίνητα και κινητά στοιχεία που είναι στην ιδιοκτησίας της. Το ίδιο ισχύει και για άμεσα συγγενικά της πρόσωπα όπως οι γονείς και τα αδέλφια της.

Εύα Καϊλή: Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Η ευρωβουλευτής κρίθηκε προφυλακιστέα από τις δικαστικές αρχές του Βελγίου, όπως και ο σύντροφός της Φρανσέσκο Τζιόρτζι. Το ζευγάρι μαζί με άλλα δύο άτομα, τον φερόμενο ως “εγκέφαλο” του κυκλώματος και πρώην ευρωβουλευτή, Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι και έναν λομπίστα των Βρυξελλών, κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και διαφθορά.

Στον αντίποδα, ο πατέρας της, ο οποίος πιάστηκε να φεύγει από ξενοδοχείο με μια βαλίτσα γεμάτη χρήματα, αφέθηκε ελεύθερος, όπως και ο Λούκα Βισεντίνι, γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων. Ο τελευταίος υπό όρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές του Βελγίου, στην ανακοίνωσή τους, δεν ανέφεραν ονόματα, κάτι που έκαναν το ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP και βελγικές εφημερίδες, επικαλούμενα δικαστικές πηγές.

Πιάστηκε με 160.000 ευρώ σε σακούλες

Σύμφωνα με το Star, η Εύα Καϊλή βρέθηκε να έχει στην κατοχή της συνολικά 160.000 ευρώ σε σακούλες, συμπεριλαμβανομένων και των χρημάτων που είχε ο πατέρας της.

Βάσει διαδικασίας, θα παραμείνει στη φυλακή έως πέντε ημέρες και στη συνέχεια θα εμφανιστεί ξανά ενώπιον των Αρχών, οι οποίες θα αποφασίσουν εάν θα παραμείνει προφυλακισμένη έως την έναρξη της εκδίκασης της υπόθεσης ή αν θα αφεθεί ελεύθερη.

Τρία θα είναι τα κριτήρια: Αν κριθεί ύποπτη φυγής, εάν θα κριθεί ύποπτη τέλεσης ίδιων ή παρόμοιων αδικημάτων ή εάν θα υπάρξει συμπαιγνία, αν δηλαδή βρει τα άτομα που θα καταφέρουν να σβήσουν τα ίχνη της και την αθωώσουν τελικά στο δικαστήριο. Μέχρι την έναρξη της διαδικασίας θα περάσει περίπου ένας με ενάμισης χρόνος.

Στο σκάνδαλο φέρεται να εμπλέκεται και δεύτερος εν ενεργεία ευρωβουλευτής. Σύμφωνα με ΜΜΕ είναι ο Βέλγος Μαρκ Ταραμπέλα, το σπίτι του οποίου ερευνήθηκε από τις αρχές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα