Ζάκυνθος: Νεκρός από λεπτοσπείρωση 57χρονος – Τι είναι το μικρόβιο που ανησυχεί
Ανησυχία στη Ζάκυνθο για το μικρόβιο της λεπτοσπείρωσης, μετά το θάνατο 57χρονου. Νοσηλευόταν για 15 ημέρες στη ΜΕΘ.
- 19 Ιανουαρίου 2023 15:45
Έχασε τη μάχη για τη ζωή 57χρονος την Πέμπτη (19/1) μετά από 15 ημέρες νοσηλείας στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Ζακύνθου.
Τον άτυχο άνδρα είχαν μεταφέρει συγγενείς του στις 2 Ιανουαρίου σε κωματώδη κατάσταση, στο νοσοκομείο Ζακύνθου. Οι γιατροί τον διασωλήνωσαν αμέσως και ξεκίνησαν εξετάσεις για να βρουν τα αίτια που οδήγησαν στην κατάστασή του. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από περίπου 10 ημέρες διαπιστώθηκε ότι ευθύνεται το μικρόβιο της λεπτοσπείρωσης. Όπως προβλέπεται, ενημερώθηκε ο ΕΟΔΥ.
Τελικά την Τρίτη και μετά από δύο εβδομάδες νοσηλείας, ο 57χρονος, απεβίωσε. Το θλιβερό περιστατικό έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους και στις υγειονομικές αρχές της Ζακύνθου, οι οποίες έχουν ξεκινήσει ήδη έρευνες.
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το ertnews.gr, η κατάσταση που επικρατεί στο νησί προκαλεί ανησυχία, καθώς υπάρχουν όγκοι αμάζευτων σκουπιδιών που είναι γεμάτα ποντίκια και αδέσποτες γάτες και σκύλους, ενώ ο βιολογικός λειτουργεί οριακά και υπερχειλίζει, με τα λύματα να καταλήγουν στο ποτάμι, είναι ελλιπής η υδροδότηση και εντοπίζονται συνεχείς βλάβες στα δίκτυα αποχέτευσης και υδροδότησης και το νερό έχει κακή ποιότητα. Ο άτυχος άνδρας κατοικούσε εντός του αστικού ιστού της Ζακύνθου, σε περιοχή που θεωρείται επιβαρυμένη υγειονομικά. Οι υποθέσεις για τον τρόπο που μπορεί ο 57χρονος να προσβλήθηκε από λεπτοσπείρωση είναι πολλές. Αν και σύμφωνα με πληροφορίες δεν εντοπίστηκε κάποιο δάγκωμα, θα μπορούσε να έχει κάποιες ανοικτές πληγές από τις οποίες να εισήλθε στον οργανισμό του το μικρόβιο ή ακόμα και να άγγιξε κάτι μολυσμένο και να άγγιξε το πρόσωπό του.
Τι είναι η λεπτοσπείρωση
Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η λεπτοσπείρωση είναι μικροβιακή λοίμωξη η οποία παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα και προκαλείται από τον μικροοργανισμό που ονομάζεται λεπτόσπειρα (Leptospira spp). Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου.
Πώς μεταδίδεται
- Άμεσα, μέσω επαφής τραυματισμένου δέρματος με ούρα ή ιστούς μολυσμένου ζώου (άγριου ή οικόσιτου)
- Έμμεσα, μέσω επαφής με μολυσμένο με ούρα περιβάλλον (μολυσμένο νερό και χώμα, μολυσμένα τρόφιμα)
Ποια είναι τα συμπτώματά της
- Ήπια μορφή: Πυρετός, ρίγος, πονοκέφαλος, πόνος στους μυς, εμετός
- Βαριά μορφή: Υψηλός πυρετός, ίκτερος, πόνος στην κοιλιά και τους μυς, διάρροια, εξάνθημα, χαρακτηριστικά έντονα κόκκινα μάτια. Μπορεί να είναι θανατηφόρα
Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο
- Απασχολούμενοι στην ύπαιθρο
- Εργαζόμενοι σε κτηνοτροφικές μονάδες, σφαγεία.
- Εργαζόμενοι στην αποκομιδή σκουπιδιών
- Εργαζόμενοι στις αποχετεύσεις
- Άτομα που ασχολούνται με κολύμβηση σε ποτάμια, λίμνες και με υπαίθριες ψυχαγωγικές δραστηριότητες
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις