Ρωσία: Το λάθος του Πούτιν με τον χάρτη 400 ετών και η πρέπουσα “απάντηση”
Από το μακρινό 1674 πήρε απάντηση ο Ρώσος πρόεδρος στα όσα υποστηρίζει ότι δεν υπήρξε ποτέ Ουκρανία στην ανθρώπινη ιστορία.
- 25 Μαΐου 2023 21:30
Τη θέση του σχετικά με την Ουκρανία, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο δεν είναι χώρα, επιχείρησε να υποστηρίξει ο Βλαντίμιρ Πούτιν χρησιμοποιώντας έναν χάρτη 400 ετών, ωστόσο τα πράγματα δεν κύλησαν όπως τα ήθελε. Κι αυτό διότι ο χάρτης τον διέψευσε παταγωδώς.
Σε μια συνάντηση με τον πρόεδρο του συνταγματικού δικαστηρίου της Ρωσίας, Βαλέρι Ζόρκιν, οι δυο τους κοίταξαν έναν χάρτη που είχε φτιάξει ένας χαρτογράφος του 17ου αιώνα για τον βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκο ΙΔ’.
Το Κρεμλίνο δημοσίευσε βίντεο της συνάντησης, στο οποίο ο Πούτιν και ο Ζόρκιν κρατούν τον χάρτη ως απόδειξη ότι το ουκρανικό έθνος είναι ιστορική μυθοπλασία. Ο χάρτης που επιθεώρησε ο Πούτιν φαίνεται να είναι ένα αντίγραφο ενός χάρτη που φτιάχτηκε το 1674 από τον Γάλλο χαρτογράφο Hubert Jaillot, που δείχνει μέρη της ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας, με πόλεις και εδάφη να έχουν σημειωθεί.
Ο Πούτιν βρήκε την ευκαιρία για να υποστηρίξει ένα από τα βασικά επιχειρήματα που έχει διατυπώσει για την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ότι δηλαδή η τελευταία δεν είναι μια πραγματική χώρα και επομένως πρέπει να ενσωματωθεί στη Ρωσία.
“Η σοβιετική κυβέρνηση δημιούργησε τη Σοβιετική Ουκρανία. Αυτό είναι γνωστό σε όλους. Μέχρι τότε, δεν υπήρξε ποτέ Ουκρανία στην ιστορία της ανθρωπότητας“, είπε χαρακτηριστικά ο Πούτιν.
Στην πραγματικότητα όμως, ο χάρτης δείχνει ξεκάθαρα την Ουκρανία.
Η επίμαχη φράση μεταφράζεται σε “Ουκρανία ή χώρα των Κοζάκων” και βρίσκεται δίπλα στον ποταμό Ντνίπρο που διασχίζει τη σύγχρονη Ουκρανία. Η πρωτεύουσα Κίεβο, που γράφεται Kiow στον χάρτη, είναι επίσης ορατή σε κοντινή απόσταση.
Τότε, αυτό που επρόκειτο να γίνει Ρωσία ήταν γνωστό σε μέρη της Ευρώπης ως Μεγάλο Δουκάτο της Μοσχοβίας, ενώ οι Πολωνοί ευγενείς κυβερνούσαν μεγάλες περιοχές της σημερινής Ουκρανίας.
Σε μια διατριβή που δημοσιεύτηκε λίγο πριν την εισβολή του 2022 , ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι οι Ουκρανοί και οι Ρώσοι είναι «ένας λαός» που έχει διχαστεί από εχθρικές ξένες δυνάμεις, πλαισιώνοντας την εισβολή του ως μέσο για να τους επανενώσει.
Ο ιστορικός Bjorn Alexander Düben, γράφοντας για το London School of Economics , είπε ότι τον 17ο αιώνα, όταν φτιάχτηκε ο χάρτης, η Ουκρανία είχε ξεχωριστή κουλτούρα και γλώσσα από τη Ρωσία και εμφανίζονταν φυλές Κοζάκων που διεκδίκησαν την ανεξαρτησία τους από τους Πολωνούς ηγεμόνες και τη Μόσχα.
Το 1790, η ρωσική αυτοκρατορία απορρόφησε μεγάλο μέρος της σημερινής Ουκρανίας. Η Ουκρανία έγινε για λίγο ανεξάρτητη μετά τη Ρωσική επανάσταση του 1917, αλλά σύντομα απορροφήθηκε από τη Σοβιετική Ένωση.
Μόνο μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 η Ουκρανία έγινε ξανά ανεξάρτητο έθνος, μια εξέλιξη που αποδέχτηκε η Ρωσία εκείνη την εποχή.
Αλλά “οι ουκρανικές de facto πολιτικές οντότητες που αγωνίζονταν για την αυτονομία ή την ανεξαρτησία τους είχαν υπάρξει πολύ πριν από αυτό“, έγραψε ο Düben.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις