Υποκλοπές: Aυτόνομο “παρακράτος” μέσα στην ΕΥΠ, βλέπει τώρα η κυβέρνηση
Ανοιχτό το ενδεχόμενο στο εσωτερικό της ΕΥΠ να είχαν αναπτυχθεί δραστηριότητες “εκτός πλαισίου” άφησε ο Γ. Οικονόμου, συνεχίζοντας στη γραμμή διάσωσης του Κ. Μητσοτάκη
- 12 Δεκεμβρίου 2022 14:14
Με στόχο να διασωθεί ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το σκάνδαλο των υποκλοπών, το Μαξίμου τώρα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπήρχε ουσιαστικά ένα (αυτόνομο) “παρακράτος” μέσα στην ΕΥΠ.
Χαρακτηριστικό είναι ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την εισαγωγική τοποθέτηση του στο briefing, αφού κατηγόρησε εκ νέου τον ΣΥΡΙΖΑ για “βύθιση της πολιτικής ζωής στο βούρκο και μετάθεση της ατζέντας σε θέματα μακριά από καθημερινότητα πολιτών και θέματα σημαντικά για την πατρίδα”, τόνισε ότι “η ελληνική Δικαιοσύνη προχωρά στη διερεύνηση – συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου του ΣΥΡΙΖΑ – ώστε να διαλευκανθεί κάθε πτυχή ακόμη και εάν στο εσωτερικό της ΕΥΠ αναπτύχθηκαν δραστηριότητες εκτός πλαισίου”.
Ερωτηθείς από το NEWS 24/7 εάν αυτή η αναφορά σημαίνει ότι υπήρχε ένα “παρακράτος” μέσα στην ΕΥΠ και εφόσον υπήρχε, εάν φέρει ευθύνη η κυβέρνηση και ο πολιτικός της προϊστάμενος, ο κ. Οικονόμου απάντησε:
“Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή έλαβε συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες όπως η άμεση αντικατάσταση της διοίκησης της ΕΥΠ, θεσμικές πρωτοβουλίες που ψηφίστηκαν και αφορούν και την οργάνωση, τον τρόπο λειτουργίας, τα χαρακτηριστικά του διοικητή, την υπηρεσία εσωτειρκού ελέγχου, ενώ προσετέθη δεύτερος εισαγγελέας. Θεσμικά η κυβένρηση αντιμετωπίζει όλες τις παθογένειες. Στην ανοιχτή δικαστική έρευνα εξετάζεται όλο το φάσμα παθογένειας. Εάν υπήρξε οποιαδήποτε δραστηρίοτητα εκτός πλαισίου, θα εντοπιστεί και θα αποδοθούν αυτά που πρέπει”.
Με τον τρόπο αυτό αφενός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτονόμησης της ΕΥΠ, αφετέρου επιχείρησε δια των θεσμικών παρεμβάσεων να αποσείσει οποιαδήποτε κυβερνητική ευθύνη.
“Εάν υπάρχει οποιοδήποτε συστημικό πρόβλημα μέσα στην ΕΥΠ, με κινήσεις άμεσες και με τη δικαστική έρευνα και τη θεσμική παρέμβαση αντιμετωπίζεται. Η κυβέρνηση αυτή εκεί που υπάρχουν -αν υπάρχουν – παθογένειες, ούτε καλύπτει ούτε συγκαλύπτει”.
Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε επίσης εκ νέου σε “ρυπαρά δίκτυα” και δήλωσε ότι: “Δεν θα επιτρέψουμε η ατζέντα της πολιτικής ζωής να καθορίζεται από κασέτες”.
Ανέφερε επίσης όσον αφορά στο ενδεχόμενο παρακολούθησης και της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων ότι: “Γεννώνται μία σειρά από ερωτηματικά, εάν υπήρχε δραστηριότητα εκτός πλαισίου, εάν κάποιοι υπέκλεπταν συνομιλίες και με ποιο τρόπο βρίσκονται αυτά στα χέρια συγκεκριμένων ανθρώπων και μέσων ενημέρωσης. Δεν είναι όμως δουλειά της κυβέρνησης να το βρει, αν και όλοι έχουμε υποψίες, είναι δουλειά συγκεκριμένων οργάνων”.
Η γραμμή αυτή της κυβέρνησης, που προφανώς έχει ως στόχο να προστατευθεί προσωπικά ο πρωθυπουργός, έχει ορισμένα προβλήματα.
Έτσι για παράδειγμα ο κ. Οικονόμου ερωτήθη εάν ο κ. Μητσοτάκης ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ ρώτησε εάν ο κωδικός παρακολούθησης του Κωστή Χατζηδάκη, τον οποίο δημοσίευσε η Documento, είναι αληθής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα, λέγοντς ότι και αυτό το θέμα το ερευνά η Δικαιοσύνη και υπενθυμίζοντας ότι ο πρωθυπουργός θεσμικά αντικατέστησε την ηγεσία της ΕΥΠ τον Αύγουστο, καθώς και ότι η κυβέρνηση εν συνεχεία νομοθέτησε την αλλαγή θεσμικού πλαισίου.
Ετέθη όμως στη συνέχεια το ερώτημα, γιατί ο πρωθυπουργός δεν ελέγχει και την καταγγελία παρακολούθησης Χατζηδάκη από την ΕΥΠ, όπως είχε πράξει τον Αύγουστο για τη νόμιμη επισύνδεση Ανδρουλάκη, η οποία είχε επιβεβαιώσει ότι συνέβη και την είχε χαρακτηρίσει λάθος.
“Στην περίπτωση Ανδρουλάκη δε βρισκόταν σε εξέλιξη ανοιχτή δικαστική έρευνα. Περιήλθε σε γνώση της κυβέρνησης το περιστατικό και ο πρωθυπουργός αντέδρασε αστραπιαία και έκτοτε είναι σε εξέλιξη μία έρευνα”, επικαλέστηκε ο κ. Οικονόμου.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις