Βρετανία: Προβλήματα από τον χιονιά – Ακυρώνονται πτήσεις, “χάος” στους αυτοκινητόδρομους

Βρετανία: Προβλήματα από τον χιονιά – Ακυρώνονται πτήσεις, “χάος” στους αυτοκινητόδρομους
Χιόνια στο Λονδίνο 2022 Kirsty Wigglesworth/AP Photo

Κύμα κακοκαιρίας με σφοδρές χιονοπτώσεις πλήττει τη Βρετανία, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα σε αεροδρόμια, σιδηρόδρομους και αυτοκινητόδρομους. Προειδοποιήσεις για χιόνι, πάγο και ομίχλη.

Ντόμινο ακυρώσεων στις πτήσεις από και προς τα αεροδρόμια του Λονδίνου σημειώθηκε την Κυριακή (11/12), λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης στην περιοχή.

Στο Στάνστεντ έκλεισε αναγκαστικά ο διάδρομος προσγείωσης και απογείωσης λόγω κακοκαιρίας, ενώ σε Χίθροου και Γκάτγουικ επίσης ακύρωσαν ή καθυστέρησαν πτήσεις μετά το χιόνι, τον πάγο και την ομίχλη που σάρωσαν το Ηνωμένο Βασίλειο.

Προειδοποίηση στο “κίτρινο” επίπεδο παραμένει σε ισχύ για τη Σκωτία, το Λονδίνο και τη νοτιοδυτική Αγγλία μέχρι το πρωί της Δευτέρας.

Τα τρένα έχουν επίσης καθυστερήσεις και αναστολές δρομολογίων, ενώ προειδοποιήσεις στέλνουν οι αρχές στους οδηγούς μετά από πολλά ατυχήματα σε αυτοκινητόδρομους.

Χιόνια στο Λονδίνο 2022 Kirsty Wigglesworth/AP Photo

“Πάγωσαν” οι πίστες των αεροδρομίων

Το Στάνστεντ δήλωσε το βράδυ της Κυριακής ότι ο μοναδικός του διάδρομος προσγείωσης έκλεισε για τον καθαρισμό του χιονιού λόγω των καιρικών συνθηκών και όλες οι πτήσεις ανεστάλησαν.

“Καθυστερήσεις στις πτήσεις σημειώθηκαν νωρίτερα λόγω της προσπάθειας αφαίρεσης πάγου στα αεροσκάφη, η οποία είναι ευθύνη του επίγειου χειριστή και η ασφάλεια του αεροσκάφους και των επιβατών είναι υψίστης σημασίας”, πρόσθεσε εκπρόσωπος.

“Συνιστάται στους επιβάτες να ενημερωθούν από την αεροπορική τους εταιρεία για την τρέχουσα κατάσταση των πτήσεών τους”.

Επιβάτης πτήσης δήλωσε στο BBC ότι είχε κολλήσει για αρκετές ώρες σε ένα αεροπλάνο της Loganair στο Στάνστεντ, το οποίο δεν μπορούσε να απογειωθεί.

Χιόνια στο Λονδίνο 2022 Alberto Pezzali/AP Photo

Ο κυβερνήτης ήθελε να βγάλει τον πάγο από το φτερό“, είπε. “Αλλά μέχρι να έρθει το πλήρωμα εδάφους για να το κάνει αυτό και το αεροπλάνο να είναι έτοιμο, ο διάδρομος έκλεισε και έπρεπε να επιστρέψουμε για να σταθούμε”.

Ωστόσο, είπε ότι το πλήρωμα ήταν εξαιρετικό και έκανε “ό,τι καλύτερο μπορεί για τέτοιου είδους καταστάσεις”.

Περισσότερες από 50 πτήσεις ακυρώθηκαν στο Χίθροου την Κυριακή, αφού η παγωμένη ομίχλη είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστεί από τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας ο αριθμός των αεροσκαφών που μπορούσαν να προσγειωθούν και να αναχωρήσουν ανά ώρα.

Το αεροδρόμιο δήλωσε ότι φροντίζει για την ασφάλεια των επιβατών και προσπαθεί να τους μεταφέρει στον προορισμό τους το συντομότερο δυνατό.

“Ενθαρρύνουμε τους επιβάτες να ελέγχουν την κατάσταση της πτήσης τους με την αεροπορική τους εταιρεία για τις πιο πρόσφατες πληροφορίες”, δήλωσε εκπρόσωπος.

Η British Airways, η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία του Χίθροου, ζήτησε συγγνώμη από τους πελάτες της και ότι επιστρέφει τα χρήματα ή κάνει νέα κράτηση σε όποιον η πτήση του είχε ακυρωθεί και παρέχει κουπόνια αναψυκτικών και ξενοδοχείων όπου χρειάζεται.

Χιόνια στο Λονδίνο 2022 Kirsty Wigglesworth/AP Photo

Είπε ότι το Χίθροου επρόκειτο να περιορίσει και πάλι τις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο τη Δευτέρα, πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη αναστάτωση.

Το αεροδρόμιο Γκάτγουικ έκλεισε προσωρινά έναν από τους διαδρόμους του στις 17:55 ώρα Ελλάδας την Κυριακή λόγω μη προβλεπόμενου χιονιού και τον άνοιξε ξανά στις 20:00 όταν οι συνθήκες ήταν ασφαλέστερες.

Ορισμένες πτήσεις καθυστέρησαν ή ακυρώθηκαν, ενώ άλλες 28 εκτράπηκαν επίσης σε άλλα αεροδρόμια κατά τη διάρκεια του κλεισίματος.

“Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιστρέψουν αυτές οι πτήσεις στο Γκάτγουικ απόψε”, δήλωσε εκπρόσωπος.

“Οι παγωμένες καιρικές συνθήκες αναμένεται να συνεχιστούν απόψε και ενδέχεται να προκαλέσουν περαιτέρω ζητήματα στο αεροδρόμιο.

“Συνιστάται στους επιβάτες που ταξιδεύουν απόψε και αύριο να ελέγξουν την κατάσταση της πτήσης τους με την αεροπορική εταιρεία – καθώς και τις τοπικές συνθήκες ταξιδιού – πριν αναχωρήσουν για το αεροδρόμιο”.

Εκπρόσωπος του αεροδρομίου Luton του Λονδίνου προειδοποίησε ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στις πτήσεις και συνέστησε επίσης στους επιβάτες να διαθέτουν επιπλέον χρόνο όταν ταξιδεύουν προς το αεροδρόμιο.

Το Σάββατο, το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ έκλεισε και τους δύο διαδρόμους λόγω “σφοδρής χιονόπτωσης”, με αποτέλεσμα να επηρεαστούν δεκάδες πτήσεις.

Επιβάτες διαμαρτυρήθηκαν την Κυριακή για την έλλειψη ενημέρωσης από τις αεροπορικές εταιρείες σχετικά με τις ακυρώσεις, ενώ άλλοι δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να κατέβουν από τα αεροπλάνα λόγω των παγωμένων συνθηκών.

Προβλήματα στα τρένα και το οδικό δίκτυο

Η σφοδρή χιονόπτωση προκάλεσε επίσης σειρά τροχαίων την Κυριακή, καθώς πολλοί οδηγοί βρέθηκαν ξαφνικά αντιμέτωποι με τον πάγο και το χιόνι.

Στο Shropshire, ο M54 μεταξύ των κόμβων 3 και 2 ήταν κλειστός, ενώ μεγάλη συμφόρηση αναφέρθηκε επίσης στον δρόμο πρόσβασης του M5 στον M6.

Χιόνια στο Λονδίνο 2022 Kirsty Wigglesworth/AP Photo

Ο νότιος δρόμος M5 στο Gloucestershire έκλεισε μετά από σύγκρουση πολλών οχημάτων μεταξύ των κόμβων 11A και 12 κοντά στο Quedgeley, ανέφερε η Highways England.

Οι οδηγοί στη βορειοδυτική Αγγλία καλούνται επίσης να είναι προσεκτικοί μετά από ατυχήματα σε άλλους αυτοκινητόδρομους, συμπεριλαμβανομένων των M58, M62, M61.

Η National Highways ζήτησε από τους χρήστες του οδικού δικτύου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη να μην ταξιδέψουν το βράδυ της Κυριακής λόγω της πυκνής χιονόπτωσης.

Χιόνια στο Λονδίνο 2022 Alberto Pezzali/AP Photo

Μια εγκλωβισμένη εργαζόμενη στον M25 δήλωσε στο BBC Radio 5 Live ότι είχε κολλήσει στην κίνηση για ώρες.

“Μετακινήθηκα περίπου 200 μέτρα σε τέσσερις ώρες”, είπε. “Παρόλο που λένε ότι ρίχνουν αλάτι, είμαι σίγουρη ότι δεν έχουν ρίξει σε αυτόν τον δρόμο, γιατί δεν μπορείς να δεις καμία διαγράμμιση, υπάρχουν αυτοκίνητα που γλιστρούν παντού, φορτηγά που γέρνουν. “Είναι απλά φρικτό.”

Χιόνια στο Λονδίνο 2022 Kirsty Wigglesworth/AP Photo


Η ΑΑ συμβούλευσε τους οδηγούς να προσαρμόσουν την οδήγησή τους στις παγωμένες συνθήκες το πρωί της Δευτέρας.

“Σε ένα παγωμένο πρωινό, κίνδυνοι όπως ο μαύρος πάγος μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόροι αν δεν προσαρμόσετε την ταχύτητα και τον τρόπο οδήγησής σας σε ψυχρότερες καιρικές συνθήκες”, δήλωσε ο Sean Sidley της AA.

Χιόνια στο Λονδίνο 2022 Kirsty Wigglesworth/AP Photo

Προέτρεψε τους οδηγούς να αφήνουν αρκετό χώρο πίσω από άλλα οχήματα, να δίνουν επιπλέον χρόνο για τις μετακινήσεις, να συσκευάζουν στο αυτοκίνητο τα απαραίτητα για το χειμώνα, όπως ζεστά, αδιάβροχα στρώματα, και να προσέχουν τις προειδοποιητικές λυχνίες στα οχήματα.

Καθυστερήσεις σημειώθηκαν και στα τρένα στα West Midland.

Χιόνια στο Λονδίνο 2022 Kirsty Wigglesworth/AP Photo

Το Μετεωρολογικό Γραφείο του Ηνωμένου Βασιλείου ανακοίνωσε ότι η προειδοποίηση για έντονα καιρικά φαινόμενα θα παραμείνει σε ισχύ έως τις 09:00 το πρωί της Δευτέρας, προειδοποιώντας για πιθανές καθυστερήσεις στις οδικές μεταφορές, μαζί με καθυστερήσεις ή ακυρώσεις σιδηροδρομικών και αεροπορικών ταξιδιών.

Οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν έως και στους -15C (5F) στη βορειοανατολική Σκωτία κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Ωστόσο, το Μετεωρολογικό Γραφείο έθεσε τέλος στην προειδοποίηση για τον καιρό στη Βόρεια Ιρλανδία, παρά το γεγονός ότι ο κρύος καιρός οδήγησε στην ακύρωση ορισμένων αθλητικών αγώνων.

Προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν γύρω από λίμνες μετά τη διάσωση τεσσάρων παιδιών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση μετά την πτώση τους από πάγο σε λίμνη κοντά στο Μπέρμιγχαμ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα