ΤΟ ΓΚΕΙ ΦΙΛΙ ΠΟΥ ΣΟΚΑΡΕ ΤΟΥΣ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥΣ
Ο Περικλής Ασημακόπουλος θυμάται όσα είχαν συμβεί το 2003 στη σειρά "Κλείσε τα μάτια" του Χριστόφορου Παπακαλιάτη
Αν υπήρχε Twitter εκείνη την εποχή, το hashtag #kleisetamatia θα γινόταν πρώτο trend μέσα σε δευτερόλεπτα. Και αν γενικότερα υπήρχαν social media, όλοι θα μιλούσαν για αυτό. Όχι ότι δεν μιλούσαν δηλαδή, αφού η ορθόδοξη, ελληνική, κίτρινη TV έκανε το θαύμα της.
Ο λόγος για το πρώτο γκέι φιλί της ελληνικής τηλεόρασης, το οποίο προβλήθηκε το 2003 στη σειρά «Κλείσε τα μάτια» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, μέσα από τη συχνότητα του MEGA.
Η κατακραυγή τεράστια και το θέμα παίζει παντού. Από πρωινές εκπομπές, μεσημεριανάδικα, μέχρι και σε δελτία ειδήσεων, όλοι μιλούσαν για το “απαγορευμένο” αυτό φιλί, όπως χαρακτηρίστηκε.
Η ελληνική κοινωνία “ξεσκίζει” τους συντελεστές της σειράς, και δη τους πρωταγωνιστές του φιλιού.
Περικλής Ασημακόπουλος και Κώστας Κάππας, βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα, και ορισμένοι καλοσυνάτοι συμπολίτες μας, θα τους κρέμαγαν με μεγάλη ευκολία στο Σύνταγμα για παραδειγματισμό των υπολοίπων.
Και σαν να μην έφτανε το ανελέητο “κράξιμο” των προσβεβλημένων τηλεθεατών, ήρθε το απαρχαιωμένο Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, για να μας πει ότι αυτή η τρυφερή στιγμή μεταξύ δύο ανδρών είναι προσβολή για την ελληνική οικογένεια, επιβάλλοντας πρόστιμο στον σταθμό.
Το γκέι αυτό φιλί σόκαρε τόσο, που είχε ως αποτέλεσμα το ΕΣΡ να επιβάλει ομοφοβική “καμπάνα” ύψους 100.000 ευρώ στη σειρά. Το περίφημο αυτό, μάλιστα, πρόστιμο έγινε μέχρι και ρεπορτάζ στο BBC.
Για την ιστορία, το πρόστιμο ακυρώθηκε τρία χρόνια αργότερα από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ο Περικλής Ασημακόπουλος, ένας εκ των δύο πρωταγωνιστών του φιλιού εκείνου, μιλά στο Magazine για τις αναμνήσεις του από την περίοδο της σειράς, αλλά και για το πώς βίωσαν ο ίδιος και οι συντελεστές, όσα συνέβησαν μετά την προβολή της θαρραλέας -για την εποχή- σκηνής.
«Μου έλεγαν “θα σε κρεμάσουν στα μανταλάκια”, αλλά δεν με φρέναραν»
Ήταν από τις πρώτες μου συμμετοχές στην τηλεόραση. Είχα συμμετάσχει στη σειρά “Η ζωή μας μια βόλτα” σε έναν μικρό ρόλο, οπότε έφυγα από εκείνη τη δουλειά. Είχε αισθανθεί άσχημα ο Χριστόφορος και μου είχε πει “σου χρωστάω”. Εγώ έπαιξα στη δεύτερη σεζόν της σειράς. Το βασικό ζευγάρι ήταν ο Χρήστος Λούλης (με τον οποίον όλοι με μπερδεύουν στη σειρά) με τον Κώστα Κάππα, αλλά επειδή κατά τη διάρκεια της δεύτερης σεζόν ο Λούλης είχε θεατρικές υποχρεώσεις, έπρεπε να καλυφθεί το κενό και μπήκε η δική μου ιστορία με τον Κάππα εμβόλιμα, για 6-7 επεισόδια και μετά επέστρεψε ο Λούλης.
Εγώ τρελάθηκα από τη χαρά μου όταν μου πρότειναν να παίξω στη σειρά. Ήταν η δεύτερη σεζόν και γνώριζα ήδη για την επιτυχία της. Με είχε, λοιπόν, προειδοποιήσει ο Χριστόφορος ότι θα υπάρχει ένα γκέι φιλί. Εγώ δεν είχα κανένα θέμα. Μου έλεγε μια φίλη “θα σε κρεμάσουν στα μανταλάκια, θα γίνει χαμός”, αλλά το είχα πάρει πιο αψήφιστα και δεν με φρέναραν οι “προειδοποιήσεις”. Το είχα πάρει πολύ κουλ και δεν φανταζόμουν αυτό που θα γινόταν…
«Ακολούθησε ένα “ξέσκισμα” από τα μεσημεριανά»
Η σκηνή του γκέι φιλιού ήταν από τα πρώτα γυρίσματά μου στη σειρά. Όλοι στο πλατό ήταν πολύ εντάξει. Ξέρεις, ο Χριστόφορος δημιουργεί πάντα ένα πολύ προστατευτικό κλίμα στο γύρισμα, οπότε όλα πήγαν πολύ καλά. Δεν με δυσκόλεψε τίποτα, όλα πήγαν εντάξει. Το φιλί μας διήρκησε λίγα δευτερόλεπτα, μαζί με τα φιλιά των άλλων ζευγαριών. Φυσικά και όλοι στάθηκαν στο δικό μας.
Την επόμενη ημέρα ακολούθησε ένα “ξέσκισμα” από τα μεσημεριανά. Τα τηλέφωνά μας και ιδιαιτέρως το δικό μου και του Κάππα δεν σταμάτησαν να χτυπούν για να μιλήσουμε στα Μέσα. Από την παραγωγή, αλλά και ο Χριστόφορος μας συμβούλεψαν να μην μιλήσουμε και να μείνουμε ψύχραιμοι, κάτι που με έβρισκε σύμφωνο.
Με τους συντελεστές της σειράς, θυμάμαι, γελούσαμε με την υποκρισία των μεσημεριανάδικων. Έδειχναν αμέτρητες φορές, σε λούπα, το πλησίασμα πριν το φιλί και το έκοβαν εκεί. Λέγανε από τη μία ότι δεν γίνεται να παίζεται κάτι τέτοιο, ούτε καν αργά το βράδυ και από την άλλη παίζανε τη σκηνή non stop. Μεγάλη υποκρισία… Με την παραγωγή και τους συντελεστές δεν υπήρχε καμία αναστάτωση, κύλησαν τα γυρίσματα κανονικότατα. Ίσως να ήταν και προετοιμασμένοι για όλο αυτό.
«Ήταν απλά ένα φιλί μεταξύ δύο ανδρών, κάτι τόσο αυτονόητο»
Θυμάμαι, είχα δώσει μόνο μια μίνι συνέντευξη σε δελτίο ειδήσεων, όπου είχα ερωτηθεί, μάλιστα, αν θα το ξαναέκανε, και φυσικά απάντησα πως δεν υπάρχει κάποιος λόγος για να το μετανιώσω. Ήθελαν να είμαι ζωντανά στο δελτίο, αλλά δεν βγήκα live. Τους μίλησα και τους είπα “σημειώστε τι θα πούμε και μεταδώστε το”.
Στον δρόμο έξω, από την άλλη, δεν υπήρχε καμία αντίδραση. Δεν υπήρχε κάτι αρνητικό, ούτε όμως και θετικό. Οι συγγενείς και οι φίλοι δεν μου είπαν κάτι αρνητικό, μπορεί να στεναχωρήθηκαν, δεν ξέρω, δεν εξέλαβα κάτι τέτοιο, αλλά ούτε και από εκεί δέχτηκα κάποια αρνητική αντίδραση.
Όταν διέγραψε το πρόστιμο το ΕΣΡ, με πήραν τηλέφωνο ξανά για μια συνέντευξη. Με ρώτησαν αν βλέπω τη διαγραφή αυτή ως δικαίωση. Τους είπα ότι για μένα δεν ήταν δικαίωση. Ήταν απλώς η μόνη σωστή και λογική απόφαση. Ήταν απλά ένα φιλί μεταξύ δύο ανδρών, κάτι τόσο αυτονόητο.