Πόλεμος στην Ουκρανία: Πόσο πιθανό είναι να δούμε τον Πούτιν να δικάζεται το 2023
Με τη Ρωσία να συνεχίζει τις πυραυλικές επιθέσεις στην Ουκρανία ακόμη και την Πρωτοχρονιά, οι νομικοί που στοιχειοθετούν μία δίκη για τον Βλάντιμιρ Πούτιν πληθαίνουν. Πόσο πιθανό είναι να δικαστεί για εγκλήματα πολέμου.
- 01 Ιανουαρίου 2023 17:55
Τη στιγμή ο πλανήτης ετοιμαζόταν να υποδεχτεί ή υποδεχόταν το 2023, οι σειρήνες και ο τρόμος σκέπαζαν και πάλι τον ουρανό του Κίεβου και άλλων ουκρανικών πόλεων, με ένα μπαράζ εκρήξεων και ρωσικών πυραυλικών επιδρομών να χτυπά και πάλι τη χώρα.
Το 2022 ήταν η χρονιά που σημαδεύτηκε από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, το μεγαλύτερο και πλέον τραγικό γεγονός, με νεκρούς και τραυματίες αλλά και εκατομμύρια εκτοπισμένους πολίτες.
Κι αν η χρονιά άλλαξε, αυτό που παραμένει ίδιο με την έλευση του 2023 είναι ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία, χωρίς να διαφαίνεται ειρηνικό φως στην άκρη του τούνελ όσο ο Πούτιν συνεχίζει να σφυροκοπά υποδομές, στρατιωτικές βάσεις αλλά και άμαχο πληθυσμό.
Το τελευταίο βέβαια είναι και το κυρίαρχο στοιχείο που θα μπορούσε να τον οδηγήσει σε μία δίκη για εγκλήματα πολέμου, σύμφωνα με την άποψη του ανθρώπου που είχε ηγηθεί της δίωξης του πρώην Σέρβου ηγέτη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.
Ο Geoffrey Nice, μιλώντας στο BBC, υποστήριξε ότι ο Πούτιν είναι “ένοχος” για επιθέσεις με στόχο άμαχους πολίτες κατά τη διάρκεια του πολέμου. Ο Βρετανός δικηγόρος μάλιστα, εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι εισαγγελείς και πολιτικοί δεν συμμερίστηκαν ούτε και διατύπωσαν τη συγκεκριμένη άποψη “όσο ανοιχτά και ελεύθερα θα έπρεπε”.
Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία αρνείται ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου, ο έμπειρος δικηγόρος χαρακτήρισε τις ενέργειες της Μόσχας ως “εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας” αφού επιτέθηκε εναντίον αμάχων. Να σημειωθεί πως τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας θεωρούνται από τα πιο σοβαρά αδικήματα σύμφωνα με το “Δίκαιο του πολέμου”.
Η σχετική νομολογία απαγορεύει τις επιθέσεις σε αμάχους ή και σε υποδομές ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους, ενώ οι κανόνες της ορίζονται από διεθνείς συνθήκες όπως οι Συμβάσεις της Γενεύης.
Για παράδειγμα, οι επαναλαμβανόμενες επιθέσεις της Ρωσίας στο ουκρανικό ενεργειακό δίκτυο κατά τη διάρκεια του χειμώνα έχουν περιγραφεί ως εγκλήματα πολέμου λόγω των επιπτώσεων που προκάλεσε στους πολίτες, κόντρα στους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι έπληξε μόνο στρατιωτικούς στόχους.
Όπως αναφέρει το BBC, τα στρατεύματα της Μόσχας έχουν κατηγορηθεί από τη διεθνή κοινότητα για χιλιάδες καταχρήσεις από την εισβολή τους στη γειτονική χώρα τον περασμένο Φεβρουάριο, ενώ, σύμφωνα με το γενικό εισαγγελέα του Κιέβου μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότερα από 62.000 εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων των θανάτων περισσότερων των 450 παιδιών.
Η περίπτωση Μιλόσεβιτς και το ενδεχόμενο να δικαστεί ο Πούτιν
Ο Sir Geoffrey είχε συνεργαστεί με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την Πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY) μεταξύ 1998 και 2006 όταν ηγήθηκε της υπόθεσης σε βάρος του πρώην Σέρβου ηγέτη Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος δικάστηκε στη Χάγη το 2002 για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στην Κροατία, τη Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο.
Σχολιάζοντας, λοιπόν, τον σημερινό πόλεμο στην Ουκρανία, ο Βρετανός δικηγόρος είπε ότι η υπόθεση “δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρη” κατά του Πούτιν και πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η διοικητική αλυσίδα οδηγεί στον ίδιο, πράγμα που όπως είπε είναι και “το πιο σημαντικό” για να δικαστεί ο Ρώσος πρόεδρος και όχι χαμηλόβαθμοι στρατιώτες.
Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι οποιαδήποτε δίκη “θα μπορούσε να γίνει ακόμη και αύριο το πρωί” αλλά και να διεξαχθεί από Ουκρανούς και μάλιστα στην ουκρανική γλώσσα. Σημειώσε, δε, πως ο ίδιος ο Πούτιν δεν θα ήταν απαραίτητο να είναι παρών στ δίκη.
Εν συνεχεία, ο τόνισε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, το οποίο έχει δικαιοδοσία για την Ουκρανία, “δεν έχει κάνει ακόμη κάποια δήλωση σχετικά με την ευθύνη του Πούτιν για τα εγκλήματα πολέμου”, γεγονός που δημιουργεί ερωτηματικά, προσθέτοντας ότι η ιδέα οποιασδήποτε ειρηνευτικής διευθέτησης που θα απέτρεπε τη δίκη του Ρώσου ηγέτη είναι μια “αποκρουστική προοπτική” αλλά και μία “πλήρης άρνηση δικαιοσύνης στον λαό της Ουκρανίας”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις