Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Πέμπτη 24/11

Δωρεάν στην πόλη: 5 εκδηλώσεις χωρίς είσοδο για την Πέμπτη 24/11
Tolyatti Adrift

Πέντε ευκαιρίες για να ψυχαγωγηθείτε με δωρεάν προβολές, συζητήσεις και εικαστικά δρώμενα την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου.

Πέντε τρόποι να περάσουμε όμορφα και δωρεάν. την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου. Ποικίλες εκδηλώσεις, κινηματογραφικές προβολές και εικαστικές εκθέσεις που πραγματοποιούνται στην πόλη από πολιτιστικούς οργανισμούς και φορείς, δίνουν την ευκαιρία στο κοινό που αγαπά τον πολιτισμό να ψυχαγωγηθεί με ελεύθερη είσοδο.

Pier Paolo Calzolari – Ο πρωτοπόρος της arte-Povera

Η γκαλερί Bernier/Eliades εγκαινιάζει την έκτη ατομική έκθεση του Pier Paolo Calzolari, την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου,18:00 – 21:00. Ο καλλιτέχνης θα παρευρίσκεται στα εγκαίνια.

Ο Pier Paolo Calzolari έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως ως μία από τις πρωτοπόρες μορφές του κινήματος της Arte Povera. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους σύγχρονους Ιταλούς καλλιτέχνες εν ζωή, του οποίου η πρακτική εκτείνεται μεταξύ άλλων στη ζωγραφική, τη γλυπτική, τον ήχο, την περφόρμανς, την αρχιτεκτονική και το βίντεο.

Ο Pier Paolo Calzolari γεννήθηκε στην Μπολόνια το 1943. Πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια στη Βενετία, της οποίας η βυζαντινή καλλιτεχνική παράδοση και η μοναδική ποιότητα του φωτός ενέπνευσαν και διαμόρφωσαν τις ευαισθησίες του μελλοντικού καλλιτέχνη. Το 1965 επιστρέφει στη Μπολόνια, όπου δημιουργεί το δικό του στούντιο και τα πρώτα ζωγραφικά του έργα και οργανώνει εκθέσεις άλλων καλλιτεχνών, όπως οι Άρης Μαρκόπουλος, Andy Warhol, Jonas Mekas και Mario Schifano.

Pier Paolo Calzolari Michele Alberto Sereni

Το 1966-1967 δημιουργεί την πρώτη του εγκατάσταση “Ιl filtro e benvenuto all’ angelo” – μία από τις πρώτες διαδραστικές εγκαταστάσεις της εποχής που συμπεριλαμβάνει φως, σκοτάδι, χορτάρι και πουλιά. Απαιτεί την ενεργή συμμετοχή των θεατών και τους καλεί να ντυθούν και να ξεντυθούν, να κινηθούν, να συγκεντρωθούν, να κάνουν βόλτες. Ο καλλιτέχνης αποκαλεί το έργο του “χώρο ενεργοποίησης”.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 ο Calzolari συνδέεται με την Arte Povera και το κείμενό του “La casa ideale” θεωρείται ένα από τα ορόσημα αυτού του κινήματος.

Στη νέα του έκθεση στην Bernier/Eliades o καλλιτέχνης θα παρουσιάσει 20 καινούργια έργα στα οποία συνεχίζει να ενσωματώνει γλυπτικά στοιχεία από οργανική ύλη, όπως αλάτι, φτερά, πέταλα τριφυλλιού και κοχύλια. Ένας “διαλογισμός” για την παροδικότητα και την ευαίσθητη ομορφιά της καθημερινής ζωής.

Ο καλλιτέχνης τα τελευταία χρόνια, ζει και εργάζεται στην Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

Info: Τρίτη έως Παρασκευή: 10:30 – 18:30 | Σάββατο: 12:00 – 16:00. Bernier/Eliades -Επταχάλκου 11, Αθήνα.

6ο Φεστιβάλ WIFT GR “50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο”

WIFT GR

Μετά την επιτυχία των προηγούμενων διοργανώσεων, το WIFT GR – Women in Film and Television Greece (Γυναίκες στον Κινηματογράφο και στην Τηλεόραση – Ελλάδα), σε συνδιοργάνωση με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος παρουσιάζουν το 6ο Φεστιβάλ Wift Gr 50/50 Iσότητα και στον Κινηματογράφο, το οποίο πραγματοποιείται φέτος 24-27 Νοεμβρίου 2022 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Το φεστιβάλ πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, της HF Productions και του Κέντρου Διοτίμα, υπό την αιγίδα και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, και της Περιφέρειας Αττικής.

Όπως κάθε χρόνο, το Φεστιβάλ επιλέγει να συμπίπτει ημερολογιακά με την Παγκόσμια Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών (25 Νοεμβρίου). Μετά από δύο διοργανώσεις που εστίασαν σε ταινίες ενάντια στην έμφυλη βία, η φετινή θεματική του στρέφει την προσοχή του κοινού σε ένα άλλο -δυστυχώς ξανά επίκαιρο- ζήτημα.

Το Wift Gr και η οργανωτική ομάδα του Φεστιβάλ, ασπαζόμενες το φεμινιστικό σύνθημα “My body my rights”, επιδιώκουν να προβάλουν ταινίες με θέμα την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος, εστιάζοντας στα σεξουαλικά και αναπαραγωγικά δικαιώματα, όπως το δικαίωμα στην άμβλωση, η αντισύλληψη, τα ζητήματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και παρένθετης μητρότητας.

Σε διάστημα τεσσάρων ημερών, περισσότερες από 12 ταινίες θα προβληθούν στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος με σκοπό την προβολή των αγώνων των γυναικών για τα αδιαμφισβήτητα αναπαραγωγικά τους δικαιώματα ανά την υφήλιο και ανά διαφορετικές ιστορικές περιόδους και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Ταινίες των τελευταίων χρόνων, αποκλειστικά από γυναίκες σκηνοθέτριες, που ξεχωρίζουν για την αιχμηρή τους ματιά και την πολιτική τους διάσταση.

  • Πέμπτη 24/11 – 20:00 – Ώρα Προσέλευσης | 20:30 – Ώρα Έναρξης Τελετής

Τελετή Έναρξης του 6ου WIFT GR με παρουσιάστριες τις: Ζέτα Δούκα και Δώρα Χρυσικού.

Θα προβληθεί απόσπασμα από την υπό-παραγωγή μικρού μήκους ταινία Μοmmies των Μαρία Σιδηροπούλου και Ελβίρα Κρίθαρη, με την παρουσία των σκηνοθέτιδων.

– 22.00 Πίσω από τις θημωνιές / Behind the Haystacks – Special Screening

Μυθοπλασία, Ελλάδα, Γερμανία, Βόρεια Μακεδονία, 2022, 118’ | DCP, Έγχρ., με ήχο | Σκηνοθεσία – Σενάριο: Ασημίνα Προέδρου | Παραγωγή: Αργοναύτες ΑΕ, FICTION PARK, Sektor | Διανομή: Tanweer

Ένα τραγικό συμβάν στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας φέρνει μια τριμελή ελληνική οικογένεια μπροστά σε προσωπικά αδιέξοδα, με τον καθένα να πρέπει να αναλογιστεί για πρώτη φορά στη ζωή του το κόστος των πράξεών του. Οι γυναικείοι χαρακτήρες ασφυκτιούν προσπαθώντας να βρουν τη θέση τους σε ένα δυσχερές για τη γυναίκα περιβάλλον. Η μητέρα της οικογένειας παρουσιάζεται ως μια άβουλη προσωπικότητα που πασχίζει να ισορροπήσει ανάμεσα στους ρόλους που τις έχουν δοθεί και την ίδια την πραγματικότητα. Η κόρη βιώνει επίσης καταπίεση, καθώς όσο ενηλικιώνεται διεκδικώντας την σεξουαλικότητά της και τη θέση της μακριά από τον μικρόκοσμο της επαρχίας, τόσο έρχεται σε σύγκρουση με αυτόν. Συνδεόμενη με την αφήγηση, η φυσικότητα με την οποία εκδηλώνεται στο δωμάτιο της κόρης, η σκηνή αυτοερωτισμού αποτελεί μια σύγχρονη κινηματογραφική εικόνα για το δικαίωμα στην ευχαρίστηση του γυναικείου σώματος.

Info: Χώρος: Ταινιοθήκη της Ελλάδος / Γκάζι – Βοτανικός – Κεραμεικός.

Δείτε εδώ το Πρόγραμμα: www.tainiothiki.gr.

“Αφιέρωμα στο Νέο Ισπανικό Ντοκιμαντέρ” στο Exile Room

Tolyatti Adrift

To Exile Room εγκαινιάζει τη νέα σεζόν προβολών με δύο από τα πιο δημιουργικά ντοκιμαντέρ που είδαμε τελευταία, το “Tolyatti Adrift” (συμμετοχή στα Φεστιβάλ Visions du Réel, Hot Docs, DOK Leipzig κ.α.) και το “Magaluf Ghost Town” (Χρυσός Αλέξανδρος στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης).

Στο πλαίσιο του αφιερώματος, η σκηνοθέτιδα Laura Sisteró (“Tolyatti Adrift”) μαζί με τον διευθυντή φωτογραφίας και σκηνοθέτη Carlos Muñoz Gómez-Quintero θα παρουσιάσει ένα εργαστήριο όπου η στατική φωτογραφία συναντά την κινηματογραφική φωτογραφία του ντοκιμαντέρ.

  • Πέμπτη 24/11 στις 21:00

Tolyatti Adrift (2022) / Σκηνοθεσία: Laura Sisteró / Διάρκεια: 70’

Το Τολιάτι, μια πόλη-ορόσημο για τη σοβιετική δόξα, έχει πλέον μετατραπεί σε ρωσικό Ντιτρόιτ, ένα μέρος δίχως μέλλον που μοιάζει να βρίσκεται στα πρόθυρα της κόλασης. Με το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας σε ολόκληρη τη χώρα, έχει αναγκάσει τους εφήβους να εφεύρουν νέους τρόπους διαφυγής από τη ζοφερή πραγματικότητα, με αποκορύφωμα την “Boyevaya Klassika”. Η σκηνοθέτιδα Laura Sisteró θα βρίσκεται στην προβολή για Q&A.

Info: Οι ταινίες θα προβληθούν με υπότιτλους στα ελληνικά, ενώ το εργαστήριο θα γίνει στα αγγλικά. Πληροφορίες στο exile.gr.

Παρουσίαση/Συζήτηση – ETHICAI=FORUM: HOW CAN AI BE RIGHT?

Η Tεχνητή Nοημοσύνη καθώς οι εφαρμογές και συσκευές που βασίζονται στη μηχανική μάθηση αποτελούν μέρος της καθημερινής μας ζωής, είτε το γνωρίζουμε είτε όχι. Η συζήτηση σχετικά με αυτή την τεχνολογική πρόοδο ποικίλλει από τον θαυμασμό και την ελπίδα για μια καλύτερη ζωή έως τον σκεπτικισμό και τον φόβο ότι η Tεχνητή Nοημοσύνη θα κατακτήσει τον κόσμο.

Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερες πτυχές αυτής της συζήτησης και μία από αυτές είναι το κατά πόσον η Tεχνητή Nοημοσύνη μπορεί να είναι αντικειμενική και αμερόληπτη, λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς της διαδικασίας μηχανικής μάθησης. Η εκπαίδευση των εργαλείων Tεχνητής Nοημοσύνης παραμένει αμφισβητήσιμη και συχνά αντικατοπτρίζει τους περιορισμούς των συνόλων δεδομένων με βάση το φύλο, την καταγωγή, την κοινωνική θέση και την πολιτιστική ένταξη.

Το EthicAI=FORUM 2022 που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Νοεμβρίου 2022 (17:00) στο Goethe-Institut Athen συμβάλλει σε αυτή τη συζήτηση παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της συνεργασίας 15 υποτρόφων.

Δεκαπέντε υπότροφοι από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη συμμετέχουν σε αυτό το περιφερειακό έργο και αποτελούν τέσσερις ομάδες. Οι δημιουργικές τους ιδέες αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια του έργου με την υποστήριξη τριών μεντόρων από την Ελλάδα, την Ρουμανία και την Τουρκία. Οι συμμετέχουσες ομάδες θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της εξάμηνης συνεργασίας τους σε μια ειδική αφιερωμένη δημόσια εκδήλωση στις 24 Νοεμβρίου.

Το EthicAI=FORUM θα παρουσιάσει το έργο των ομάδων, το οποίο περιλαμβάνει εγκαταστάσεις τέχνης, μια εφαρμογή υγειονομικής περίθαλψης καθώς και μια ερευνητική εργασία.

Info: Goethe-Institut Athen, Ομήρου 14-16, Τηλ. 210 36 61 000.

“ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ (δεν έχω στυλό)” στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης “Αγγελική Χατζημιχάλη” Δήμου Αθηναίων

"ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ (δεν έχω στυλό)" της Μ. Ξανθοπούλου ΟΠΑΝΔΑ

Για λίγες ημέρες ακόμα θα έχετε την ευκαιρία να δείτε τη νέα ατομική έκθεση της Μυρτώς Ξανθοπούλου με τίτλο ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ (δεν έχω στυλό). Την έκθεση διοργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ) στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη», στο πλαίσιο του Culture is Athens/Πολιτισμός είναι η Αθήνα* έως τις 27 Νοεμβρίου 2022.

Πρόκειται για μια site-specific εγκατάσταση με θέμα τη χειρωναξία, την ύλη και τον λόγο και το πώς αλληλοσυμπληρώνονται στην αναζήτηση νοήματος. Παρουσιάζεται στο σπίτι-μουσείο μιας εμβληματικής γυναίκας που ανέδειξε την αξία και τον πλούτο της χειρωνακτικής τέχνης στην Ελλάδα.

Στην πέμπτη ατομική της έκθεση, η Μυρτώ Ξανθοπούλου κατασκηνώνει προσωρινά στο σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη. Η έκθεση, που σχεδιάστηκε ειδικά για το μουσείο, περιλαμβάνει μια σειρά γλυπτά και ένα βίντεο, τα οποία απλώνονται σε τρεις συνεχόμενες αίθουσες.

Info: Ώρες λειτουργίας: Τρίτη-Παρασκευή: 11:00-16:00, Σάββατο-Κυριακή 10:00-15:00, Δευτέρα κλειστά. Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» Δήμου Αθηναίων: Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα, Πληροφορίες: 210 3243987, 210 3243972, www.opanda.gr.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα