Εισαγγελία Εφετών: Νέα έρευνα για τις καταγγελίες παραβίασης του δικαστικού απορρήτου στην υπόθεση των Funds

Εισαγγελία Εφετών: Νέα έρευνα για τις καταγγελίες παραβίασης του δικαστικού απορρήτου στην υπόθεση των Funds
Τράπεζα της Ελλάδος (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI)

Νέα έρευνα ζητά η Εισαγγελία Εφετών για τις καταγγελίες δικηγόρων ότι παραβιάστηκε το δικαστικό απόρρητο στην υπόθεση των Funds που έκρινε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου.

Νέα έρευνα για το αδίκημα της παραβίασης δικαστικού απορρήτου ζητά να διενεργηθεί για ενδεχόμενη παραβίαση δικαστικού απορρήτου η αρμόδια Αντεισαγγελέας Εφετών που παρέλαβε την δικογραφία που σχηματίστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για την καταγγελία δικηγόρων ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είχε προαναγγείλει την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου για τα funds και τα νομικά σχήματα που διαχειρίζονται “κόκκινα” δάνεια.

Μετά από καταγγελία του Συντονιστικού των δικηγόρων ότι σε έκθεσή της η Τράπεζα της Ελλάδος προανήγγειλε την απόφαση που εκδόθηκε υπέρ των funds, ξεκίνησε προκαταρκτική εξέταση από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών ο οποίος αφού εξέτασε κάποιους μάρτυρες , αποφάνθηκε ότι δεν προκύπτει αυτεπαγγέλτως διωκόμενο αδίκημα και ως εκ τούτου ζήτησε την αρχειοθέτηση της δικογραφίας.

Στην κρίση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών περί αρχειοθέτησης όμως, εναντιώθηκε η αρμόδια Αντεισαγγελέας Εφετών η οποία διατάσσει την διενέργεια περαιτέρω έρευνας για την υπόθεση με ερευνώμενο αδίκημα την παραβίαση δικαστικού απορρήτου (πλημμέλημα).

Να σημειωθεί πως η υπόθεση για τα funds και την δυνατότητα ή μη συγκεκριμένων νομικών σχημάτων διαχείρισης δανείων να μπορούν να προβαίνουν σε δικαστικές ενέργειες , τέθηκε σε συζήτηση στον Άρειο Πάγο στις 26 Ιανουαρίου, στις 9 Φεβρουαρίου έγινε η διάσκεψη της Ολομέλειας και στις 16 Φεβρουαρίου δημοσιεύθηκε η σχετική απόφαση που δικαίωνε τα εν λόγω σχήματα.

Η καταγγελία των δικηγόρων αφορούσε την αναφορά της Τράπεζας της Ελλάδος στις Εταιρείες Διαχείρισης Απαιτήσεων, στην Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας της Τράπεζας, μηνός Νοεμβρίου 2022. Σύμφωνα με τους δικηγόρους στην σελίδα 91 της Έκθεσης αυτής, η Τράπεζα της Ελλάδος, στην οποία προανήγγειλε την άρση περιορισμών που έθεταν δικαστικές αποφάσεις, εξαιτίας της αντιφατικότητας των οποίων έφθασε το θέμα στον Άρειο Πάγο, είτε με σχετική νομοθετική πρωτοβουλία είτε με ανατροπή της απόφασης του Αρείου Πάγου, από την Ολομέλεια όπου και εκκρεμούσε η συγκεκριμένη ένδικη διαφορά.

“Τις αποφάσεις τις εκδίδουν δικαστές και όχι Τραπεζίτες και Funds” ανέφεραν οι δικηγόροι.

Ο Εισαγγελέας που ερεύνησε την καταγγελία αποφάνθηκε ότι από τα στοιχεία που συνέλεξε εμμάρτυρο υλικό, δεν προκύπτει πιθανολόγηση για την διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενου αδικήματος και έτσι ζήτησε την άδεια να τεθεί στο αρχείο η υπόθεση.

Με την αξιολόγηση του Εισαγγελέα διαφώνησε η Αντεισαγγελέας Εφετών η οποία επιστρέφει τον φάκελο στην Ευελπίδων δίνοντας εντολή να ερευνηθεί το αδίκημα της παραβίασης δικαστικού απορρήτου με στόχευση επιτελικά στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Να σημειωθεί ότι η υπόθεση των ενδεχόμενων ευθυνών δεν επηρεάζει την απόφαση του Αρείου Πάγου για την διαχείριση των κόκκινων δανείων και τις διαδικασίες πλειστηριασμών.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα