Καλιφόρνια Ντρίμιν ή αλλιώς κυνηγώντας την ενηλικίωση

Καλιφόρνια Ντρίμιν ή αλλιώς κυνηγώντας την ενηλικίωση
Χριστίνα Φυλακτοπούλου

Ο Βασίλης Κατσικονούρης, ο Δημήτρης Μυλωνάς και η Άννα Ελεφάντη μιλούν στο NEWS 24/7 για το "Καλιφόρνια Ντρίμιν 2, 20 χρόνια μετά", το πρώτο θεατρικό σίκουελ που παρουσιάζεται στο Από Μηχανής Θέατρο.

Ο Βασίλης Κατσικονούρης, είκοσι χρόνια μετά το θρυλικό Καλιφόρνια Ντρίμιν, επιστρέφει με τη συνέχειά του, το Καλιφόρνια Ντρίμιν 2, 20 χρόνια μετά, στο «Από Μηχανής» Θέατρο. Τη σκηνοθεσία έχει αναλάβει ο Δημήτρης Μυλωνάς – παλιοί γνώριμοι με τον Β. Κατσικονούρη από το Καγκουρό που παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο το 2015- και πρωταγωνιστούν ο Γιάννης Στόλλας, ο Σταύρος Καραγιάννης, η Άννα Ελεφάντη και η Στέλλα Ράπτη.

2002. Γράφεται το πρώτο, προφητικό για τον τόπο και τους ανθρώπους του, “Καλιφόρνια Ντρίμιν”.
2022. Γράφεται το “Καλιφόρνια Ντρίμιν 2, 20 χρόνια μετά”.
Οι τέσσερις αγαπημένοι εικοσάρηδες του πρώτου Καλιφόρνια έχουν πλέον σαρανταρίσει. Για το κοινό που τους έχει ήδη γνωρίσει αλλά και για όσους κι όσες τους γνωρίσουν για πρώτη φορά, ο Ντίνος, ο Άρης, η Βουβού και η Κική είναι ξανά εδώ όμως…μυαλό δεν βάζουν. Πόσο προχώρησαν στη ζωή τους τα 20 χρόνια που μεσολάβησαν; Έχουν πετύχει ή έχουν αποτύχει; Δουλεύουν ή είναι άνεργοι; Είναι ινφλουέσερς ή δεν τους ξέρει η μάνα τους; Έχουν λεφτά ή δεν έχουν στον ήλιο μοίρα; Πόσους φίλους έχουν στα σόσιαλ; Πόσα like παίρνουν; Και τελικά, κατάφεραν να πάνε στην Καλιφόρνια για να ζήσουν επιτέλους το «αμέρικαν ντριμ» ή έφτασαν ως τη Λούτσα, ανεκδιήγητοι και ονειροπόλοι;

Το αΐδιο της ουσίας

“Το πρώτο Καλιφόρνια άφηνε τους ήρωές του μπροστά στο κατώφλι της ενηλικίωσης να χαζεύουν. Ήθελα να ξέρω αν το διαβήκαν. Γράφοντας το “Καλιφόρνια Ντρίμιν 2, 20 χρόνια μετά”, πάλι εκεί απ` έξω τους βρήκα να το διαπραγματεύονται ακόμα, παρότι σαραντάρηδες τώρα πια. Αυτή η μετ` εμποδίων πορεία προς την ενηλικίωση μου έδινε, επιπροσθέτως, την ευκαιρία να μιλήσω και για τα 20 χρόνια που περάσανε από τότε μέχρι τώρα. Μία εξίσου δύσκολη πορεία μιας ολόκληρης χώρας προς τη δική της ενηλικίωση, που την διαπραγματεύεται εδώ και, όχι 20 χρόνια, αλλά 200» αναφέρει ο Βασίλης Κατσικονούρης στο NEWS 24/7 εξηγώντας γιατί επέστρεψε εκ νέου στο έργο που έγραψε 20 χρόνια πριν…

«Όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν» τελικά στην ουσία τους; Χαραμάδα ελπίδας βλέπουμε στο έργο;
Ακριβώς όπως το λέτε, “τα ίδια μένουν στην ουσία τους”. Αυτό το αΐδιο της ουσίας βρίσκουνε και τα πρόσωπα του έργου, έστω από σπόντα, έστω από καραμπόλα. Όταν η θολούρα του “dreaming” διαλύεται και κατακάθεται, τότε ξεπροβάλλει αυτό το αΐδιον των πραγμάτων, τα βασικά δηλαδή και ουσιώδη θέματα στη ζωή: Κάτι σαν “αυτοί είμαστε και δεν έχουμε τίποτα”. Παρά μόνον ο ένας τον άλλον”.

Χριστίνα Φυλακτοπούλου


Ένα ταξίδι στην ουσιαστική ενηλικίωση

Τι έχει αλλάξει, όμως, μέσα σε αυτά τα χρόνια για τους ήρωες του πρώτου θεατρικού;
Ο Δημήτρης Μυλωνάς αναφέρει: Είκοσι χρόνια πριν, πολλά έδειχναν διαφορετικά. Αρχές του μιλλένιουμ, η νομισματική ενοποίηση του ευρώ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες προσεχώς, μια αίσθηση ότι τα πράγματα και μπορούν και θα πάνε καλά. Σε εκείνη λοιπόν την εποχή της «υπόσχεσης» τέσσερις καθημερινοί ήρωες προσπαθούν να ανταπεξέλθουν και να κυνηγήσουν το όνειρο έτσι όπως τους το υπόσχεται η πραγμάτωση ενός ταξιδιού στην Καλιφόρνια. Είκοσι χρόνια μετά, από τους τέσσερις ήρωες, η μία καταφέρνει να φτάσει στον πολυπόθητο προορισμό ενώ οι υπόλοιποι 3 παραμένουν στην Ελλάδα της κρίσης που θα ακολουθήσει. Οικονομική κρίση, μνημόνια, πλέον και πανδημία κι εκείνοι, σαραντάρηδες πια, ακόμα κυνηγάνε το ίδιο όνειρο, να πάνε στην Καλιφόρνια, να σμίξουν με την τέταρτη της παρέας, να πιάσουν επιτέλους την καλή.

Γεννήματα ενός τόπου εγκλωβισμένου στις παθογένειες του, ενός τόπου δύσκαμπτου στην ουσιαστική αναθεώρηση και εξέλιξη, ελάχιστα έχουν αλλάξει στα είκοσι χρόνια που μεσολάβησαν: ίδια δουλειά, ίδιο σπίτι, ίδιοι φίλοι, ίδιες σχέσεις, ίδια νοοτροπία. Αυτήν ακριβώς την απουσία ουσιαστικής μετατόπισης, την έλλειψη ρίσκου κι ευθύνης που απαιτεί μια απόφαση αλλαγής, πολύ εύστοχα ο Κατσικονούρης την παρουσιάζει μέσω της αδυναμίας τους να φέρουν εις πέρας ένα ταξίδι. Το ταξίδι των ηρώων στην Καλιφόρνια είναι το ταξίδι προς την ουσιαστική ενηλικίωση τους και την απόφαση να πάρουν επί τέλους τη ζωή στα χέρια τους”.

Και συνεχίζει μιλώντας για το πώς κινήθηκε σκηνοθετικά: Το Καλιφόρνια Ντρίμιν 2 πράγματι είναι ένα σίκουελ στο οποίο συναντιόμαστε ξανά με τους χαρακτήρες που γνωρίσαμε στο πρώτο Καλιφόρνια Ντρίμιν, την ίδια όμως στιγμή δεν απαιτείται από το κοινό να έχει δει το πρώτο έργο ώστε να μπορεί να κατανοήσει το δεύτερο.

Ο Κατσικονούρης από γραφής παραδίδει ένα αυτόνομο κείμενο το οποίο μπορεί να σταθεί από μόνο του ενώ ταυτόχρονα σε εμένα ως σκηνοθέτη, προσέφερε την απόλυτη ελευθερία να το προσεγγίσω μέσα από τη δική μου ματιά και αισθητική. Αυτό νομίζω άλλωστε είναι και το ενδιαφέρον με την παράσταση που ετοιμάσαμε, ότι δηλαδή ναι μεν βρίσκεται σε «διάλογο» με το Καλιφόρνια Ντρίμιν, όμως επουδενί δεν επιθυμεί να σταθεί επί σκηνής ως συνέχεια αυτού αλλά μέσω της σκηνοθεσίας αλλά και της υποκριτικής προσέγγισης των υπέροχων ηθοποιών που υποδύονται τους τέσσερις χαρακτήρες, να χαράξει τη δική του πορεία”.

Χριστίνα Φυλακτοπούλου


Ήρωες που μας “κουβαλούν” όλους

Η Άννα Ελεφάντη σκιαγραφεί τους 4 ήρωες του έργου : “Ο Ντίνος – ο εγκέφαλος της παρέας. Ο άνθρωπος της θεωρίας, εκείνος που καταστρώνει τα σχέδια αλλά βάζει τους άλλους να τα εκτελούν και που τελικά στα είκοσι χρόνια που έχουν μεσολαβήσει, με την επίφαση ότι ο ίδιος είναι πλασμένος μόνο για τα «μεγάλα», αποφεύγει την τριβή με τα «μικρά», τα καθημερινά (μια σχέση, μια δουλειά, λίγα λεφτά στην άκρη) και τελικά δεν έχει καταφέρει τίποτα. Στη μίζερη ζωή του αντιτάσσει μια εικονική φαντασίωση φτιάχνοντας στο Facebook το προφίλ ενός επιτυχημένου, πλούσιου, golden boy. Με αυτό το προφίλ προσεγγίζει ξανά τον νεανικό του έρωτα, την Κική δίνοντας της την υπόσχεση ότι θα τα παρατήσει «όλα», δουλειά, καριέρα, υπερπολυτελές σπίτι, πανάκριβο αυτοκίνητο για να τη βρει στην Καλιφόρνια.

Ο Άρης – ντελιβεράς στην ίδια συνοικιακή πιτσαρία εδώ και 20 χρόνια. Καλόκαρδος, αγαθός, ένα αιώνιο παιδί, την ίδια όμως ώρα, στήριγμα του Ντίνου τον οποίο ουσιαστικά και συντηρεί. Προσπαθεί να βρει τρόπους να βάλει τα σχέδια του κολλητού του σε εφαρμογή ενώ τα έχει από είκοσι χρονών με τη Βουβού που αγαπά βαθιά.

Η Βουβού – από τα είκοσι της δουλεύει μανικιουρίστ στο ίδιο συνοικιακό κομμωτήριο και τα έχει με τον Άρη ενώ εναγωνίως προσπαθεί να αποκτήσει μαζί του ένα παιδί μιας και πλέον όπως λέει και η ίδια «τα περιθώρια στενεύουν». Εξωστρεφής, διαχυτική, ζωντανή, αγαπάει αλλά και θυμώνει σε υπερθετικό βαθμό κι ακόμα κι αν πολλές φορές δεν αντέχει τους δύο άντρες της παρέας, την ίδια στιγμή τους νοιάζεται και τους αγαπά απόλυτα.

Η Κική – ο νεανικός έρωτας του Ντίνου η οποία αφού στα είκοσι τα χαλάει μαζί του και τα φτιάχνει με έναν κοινό τους γνωστό, φεύγει μαζί του για την Καλιφόρνια. Ένα πρόσωπο μυστηριώδες το οποία γίνεται για τους υπόλοιπούς της παρέας το σημείο αναφοράς της εκπλήρωσης του ονείρου”.

Πόσο στους ήρωες αυτούς βρίσκουμε τον ίδιο μας τον εαυτό; Το υπέροχο στου τέσσερις αυτούς ήρωες είναι ότι πράγματι κουβαλούν κάτι από τον καθένα και την καθεμία μας. Χωρίς κάποιο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό, άνθρωποι τρωτοί, συνηθισμένοι, που παλεύουν για τα καθημερινά, δεν σταματούν όμως να κυνηγούν το όνειρο. Για τον Ντίνο, τον Άρη, τη Βουβού και την Κική, η Καλιφόρνια είναι όπως η Μόσχα για στις Τρεις Αδελφές του Τσέχωφ: o τόπος της επαγγελίας, της εκπλήρωσης και της πραγμάτωσής τους, ο τόπος όπου το όνειρο είναι εφικτόεξηγεί η Άννα Ελεφάντη.

Συντελεστές:

  • Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μυλωνάς
  • Φωτισμοί: Βλάσσης Θεοδωρίδης
  • Μουσική: Αλέξης Πορφυριάδης
  • Βοηθός μουσικού: Δημήτρης Παπαβασιλείου
  • Επιμέλεια κίνησης – χορογραφίες: Ειρήνη Κυρμιζάκη
  • Σκηνικά: Νάντια Κασσάρα
  • Κατασκευή σκηνικού: Γκέντι Κούση
  • Φωτογραφίες: Χριστίνα Φυλακτοπούλου
  • Trailer: Στέφανος Κοσμίδης
  • Γραφιστικά: beelieve.gr
  • Βοηθός σκηνοθέτη: Στέλλα Κυριακίδη
  • Παραγωγή: Από Μηχανής Θέατρο
  • Παίζουν: Γιάννης Στόλλας, Σταύρος Καραγιάννης, Άννα Ελεφάντη, Στέλλα Ράπτη

Ιnfo

Ανακάλυψε την απαράμιλλη γεύση του. Ένας πραγματικά αυθεντικός ιταλικός espresso. O espresso που θα επιλέξεις.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα