Τι σημαίνει να έχουμε εκλογές σε συνθήκες έκτακτης κρίσης;

Διαβάζεται σε 2'
Τι σημαίνει να έχουμε εκλογές σε συνθήκες έκτακτης κρίσης;
Πώς αλλάζει το εκλογικό σώμα μετά από μια εθνική τραγωδία; Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Ο Πέτρος Ιωαννίδης εξηγεί στον Σταύρο Διοσκουρίδη πώς επηρεάζει τις εκλογές μια κρίση όπως αυτή του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Αν γινόντουσαν οι εκλογές στις 9 Απριλίου, θα είχαμε μπει ήδη και επίσημα σε προεκλογική εκστρατεία.

Η τραγωδία στα Τέμπη άλλαξε τον προγραμματισμό με τις εκλογές να μεταφέρονται στα τέλη Μαΐου, χωρίς κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Είναι εκλογές σε συνθήκες κρίσης και αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε σημαντικές αλλαγές στην συμπεριοφορά των πολιτών.

Ποιες θα είναι αυτές;

Ο πολιτικός αναλυτής της About People, Πέτρος Ιωαννίδης ανατρέχει πίσω στην ιστορία και εξηγεί

ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΥΒΕΝΤΑ

Απρόβλεπτα γεγονότα που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια λίγο πριν της προεκλογικής περιόδου, συνήθως ανατρέπουν αρνητικές προβλέψεις υπέρ του ενός ή του άλλου κόμματος και δημιουργούν τάσεις αποσυσπείρωση του εκλογικού σώματος. Μάλιστα το πού θα πάει το πράγμα, δηλαδή πως θα εξελιχθεί αυτό το φαινόμενο και πως θα καταλήξει στις εκλογές όταν γίνουν εκλογές, λογικά θα γίνουν τον Μάιο. Είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός στο να κάνουμε οποιαδήποτε πρόβλεψη για το τι θα συμβεί.

Τι μας λέει η ιστορία; Ναι, παρόμοια φαινόμενα τέτοιων εκλογικών αναμετρήσεων έχουμε το 2002 στη Γερμανία, όπου με τις πλημμύρες που έπληξαν τη χώρα ο Σρέντερ, ο τότε κυβερνήτης, κατάφερε να διαχειριστεί καλά την κρίση και να ξανακερδίσει τις εκλογές, σε αντίθεση με το τι προέβλεπαν τότε οι δημοσκοπήσεις.

Δεύτερο παράδειγμα είναι οι εκλογές της Ισπανίας του 2004. Αθνάρ, οι Συντηρητικοί, το Λαϊκό Κόμμα, φαβορί φαβορί. Έχουν περάσει πολλές κρίσεις μέσα στη διάρκεια της θητείας τους. Αλλά παρόλα αυτά πάνε πολύ καλά και όλες οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα κερδίσουν τις εκλογές. Ώσπου τρεις μέρες πριν από τις εκλογές, αν θυμάμαι καλά, γίνεται ένα τεράστιο τρομοκρατικό χτύπημα.

Στην Ηλεία το 2007 έχουμε 74 νεκρούς από τις πυρκαγίες. Τελικά, όμως το πράγμα πάει όπως πήγαινε και πριν τις πυρκαγιές. Δεν χάνει Νέα Δημοκρατία, αποσυσπειρώνονται περισσότερο στο ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ χρεώνεται περισσότερο από τη Νέα Δημοκρατία, τα κακώς κείμενα της χώρας, γιατί έχει κυβερνήσει πάρα πάρα πολλά χρόνια και τελικά η Νέα Δημοκρατία καταφέρνει να κερδίσει ξανά τις εκλογές 2007.”

Explainer Podcasts

Ακούστε και κάντε εγγραφή στα News 24/7 Podcasts σε Spotify, Apple & Google podcasts. Νέο επεισόδιο κάθε Τρίτη & Παρασκευή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα