Ιταλία: Κατηγορεί τη Wagner πως “χρησιμοποιεί” μετανάστες για να τιμωρήσει όσους υποστηρίζουν την Ουκρανία

Ιταλία: Κατηγορεί τη Wagner πως “χρησιμοποιεί” μετανάστες για να τιμωρήσει όσους υποστηρίζουν την Ουκρανία
Πρόσφυγες (φωτογραφία αρχείου) AP Photo/Emilio Morenatti, File

Μέλη της ιταλικής κυβέρνησης κατηγόρησαν τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner για αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη με στόχο την "τιμωρία" των χωρών που υποστηρίζουν την Ουκρανία.

Ο υπουργός Άμυνας της Ιταλίας, Γκουίντο Κροσέτο, κατηγόρησε τη ρωσική εταιρεία μισθοφόρων Wagner πως διαδραματίζει ρόλο στην αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη “για να τιμωρήσει κράτη μέλη της ΕΕ που υποστηρίζουν την Ουκρανία”.

“Η εκθετική μεγέθυνση του μεταναστευτικού φαινομένου από τις αφρικανικές ακτές οφείλεται εν μέρει, όχι σε αμελητέο βαθμό, σε σαφή στρατηγική υβριδικού πολέμου του ομίλου Βάγκνερ (…) που χρησιμοποιεί το σημαντικό βάρος του σε χώρες της Αφρικής”, υποστήριξε ο κ. Κροσέτο, ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησης συμμαχίας άκρας δεξιάς-δεξιάς της Ιταλίας, σε ανακοίνωσή του.

“Όπως η ΕΕ, το NATO και η Δύση συνειδητοποίησαν ότι οι κυβερνοεπιθέσεις είναι μέρος της παγκόσμιας σύγκρουσης που άνοιξε ο πόλεμος στην Ουκρανία, πρέπει τώρα να γίνει αντιληπτό ότι στο μέτωπο της νότιας Ευρώπης, η κατάσταση γίνεται ολοένα πιο επικίνδυνη καθημερινά”, συνέχισε. Προειδοποίησε πως η “ανεξέλεγκτη και συνεχής μετανάστευση (…) έχει μετατραπεί σε μέσο για να χτυπηθούν οι πιο εκτεθειμένες χώρες, πρωτίστως η Ιταλία” για τις “γεωστρατηγικές επιλογές τους”.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι, φάνηκε να υιοθετεί με τη σειρά του τη θέση αυτή, επισημαίνοντας πως “πολλοί μετανάστες φθάνουν στις ιταλικές ακτές από ζώνες που ελέγχει ο όμιλος Βάγκνερ”.

Η συμμαχία άκρας δεξιάς-δεξιάς επικράτησε στις εκλογές που διεξήχθησαν τον Σεπτέμβριο στην Ιταλία με γραμμή αποφασιστικά αντιμεταναστευτική. Η επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας (FdI), Τζόρτζια Μελόνι, είναι πλέονη πρωθυπουργός της χώρας.

Η Ιταλία, μέλος της ΕΕ και του NATO, παρέχει από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην ουκρανική επικράτεια, τον Φεβρουάριο του 2022, υποστήριξη στο Κίεβο, συμπεριλαμβανομένης στρατιωτικής βοήθειας.

Από την αρχή της χρονιάς, έχουν αποβιβαστεί στην Ιταλία πάνω από 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, έναντι περίπου 6.000 τις αντίστοιχες χρονικές περιόδυς του 2022 και του 2021, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Εσωτερικών στη Ρώμη. Οι περισσότεροι αναχωρούν από τις ακτές χωρών της βόρειας Αφρικής, επιβιβάζονται σε συχνά κάθε άλλο παρά αξιόπλοα σκάφη, με κίνδυνο της ζωής τους.

Η ρωσική ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία Βάγκνερ, ο ιδρυτής της οποίας Γεβγκένι Πριγκόζιν φέρεται να έχει στενές σχέσεις με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου στην Ουκρανία, ενώ δρα επίσης σε χώρες της Αφρικής, όπως ιδίως η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μαλί. Μισθοφόροι της έχουν δράσει και στη Λιβύη.

Αντιδρώντας στις δηλώσεις του ιταλού υπουργού Άμυνας, ο κ. Πριγκόζιν, σε μήνυμά του —διανθισμένο με ύβρεις— μέσω της πλατφόρμας Telegram, αντέτεινε ότι «δεν έχουμε ιδέα τι γίνεται με τη μεταναστευτική κρίση, δεν ασχολούμαστε μ’ αυτήν», και κάλεσε τον κ. Κροσέτο να ασχοληθεί με τα της χώρας του.

Η ιταλική κυβέρνηση βρέθηκε σε δύσκολη θέση μετά το ναυάγιο σκάφους με μετανάστες στην Καλαβρία τον περασμένο μήνα, όταν έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 79 άνθρωποι, ιδίως αφού καταγγέλθηκε πως η αντίδραση των ιταλικών αρχών στην τραγωδία ήταν υπερβολικά αργή.

Την Κυριακή, έπειτα από νέο ναυάγιο πλεούμενου που αναχώρησε από τη Λιβύη, η μη κυβερνητική οργάνωση Alarm Phone κατήγγειλε πως η ιταλική ακτοφυλακή δεν κινητοποιήθηκε έγκαιρα, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις και εκκλήσεις να διασωθούν άνθρωποι που κινδύνευαν.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα