Ουκρανία: Η αναποφάσιστη Γερμανία για την αποστολή Leopard και το “τίμημα του δισταγμού”

Ουκρανία: Η αναποφάσιστη Γερμανία για την αποστολή Leopard και το “τίμημα του δισταγμού”
Άρμα Leopard 2A6 της Γερμανίας σε άσκηση 2023 Mindaugas Kulbis/AP

"Στο ψυγείο" παραμένει η αποστολή αρμάτων Leopard στην Ουκρανία, αφού η κατασκευάστριά τους Γερμανία παραμένει αναποφάσιστη, όπως δήλωσε στη σύνοδο των συμμάχων. Η αντίδραση Κιέβου, ΝΑΤΟ και Πολωνίας.

Αν κάτι έγινε σαφές από τη σύνοδο των συμμάχων στην Αεροπορική Βάση του Ραμστάιν είναι ότι η Γερμανία παρουσιάζεται, προσώρας, διστακτική ώστε να στείλει και άλλον οπλισμό στην Ουκρανία η οποία συνεχίζεται να μάχεται την επιτιθέμενη Ρωσία.

Απόφαση τελική δεν υπάρχει και προς αυτό συνέκλιναν όλες οι δηλώσεις των παρόντων με πρώτο τον Υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν ο οποίος τόνισε χαρακτηριστικά ότι η Γερμανία δεν έχει καταλήξει σε οριστικές αποφάσεις αναφορικά με το ζήτημα.

Με τη Γερμανία αναποφάσιστη, μέχρι τώρα, αφού δεν έχει ανάψει το πράσινο φως ούτε για την επανεξαγωγή των Leopard που ανήκουν στις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα η οποία, σύμφωνα με πίνακα που δημοσίευσε ο Guardian έχει τα περισσότερα (353) τα χέρια των υπόλοιπων είναι δεμένα.

Guardian


Υπάρχουν, μάλιστα, πληροφορίες που αναφέρουν ότι η Πολωνία προτίθεται να παραδώσει στους Ουκρανούς Leopard χωρίς τη γερμανική έγκριση.

“Αυτό που πραγματικά μάς ενδιαφέρει” τόνισε επίσης ο Οστιν “είναι να διασφαλίσουμε τη δυνατότητα στην Ουκρανία να συνεχίζεται να μάχεται επιτυχημένα. Είτε τώρα, είτε την άνοιξη, οπότε η Ρωσία αποφασίσει να εξαπολύσει τη νέα επίθεσή της”.

ΥΠΕΞ Πολωνίας: “Χύνεται ουκρανικό αίμα. Αυτό είναι το τίμημα του δισταγμού”

Μετά την αδυναμία της Γερμανίας να αποφασίσει για την αποστολή Leopard στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ζμπίγκνιου Ράου υποστήριξε ότι το ουκρανικό αίμα είναι το “τίμημα του δισταγμού”.

Ο οπλισμός της Ουκρανίας για την απόκρουση της ρωσικής επιθετικότητας δεν είναι κάποιο είδος άσκησης λήψης αποφάσεων. Ουκρανικό αίμα χύνεται πραγματικά. Αυτό είναι το τίμημα του δισταγμού για τις παραδόσεις Leopard. Χρειαζόμαστε δράση τώρα” έγραψε σε ανάρτησή του.

ΝΑΤΟ: “Η κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει ξεχωριστά αν θα δώσει άρματα στην Ουκρανία”

Η Γερμανία και οι άλλες χώρες που στηρίζουν την Ουκρανία στην προσπάθειά της να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή θα πρέπει να αποφασίσουν η κάθε μια ξεχωριστά αν θα εφοδιάσουν το Κίεβο με βαρέα άρματα μάχης, υποστήριξε ο Ολλανδός πρόεδρος του Στρατιωτικού Συμβουλίου του ΝΑΤΟ, ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ.

Νωρίτερα σήμερα, στη σύνοδο των Δυτικών συμμάχων της Ουκρανίας στην Αεροπορική Βάση του Ράμσταϊν δεν επιτεύχθηκε συμφωνία για την παράδοση γερμανικών αρμάτων Leopard 2 στην Ουκρανία. Ωστόσο ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι οι προσπάθειες των χωρών τελικά θα καρποφορήσουν.

«Πρόκειται για μια κυρίαρχη απόφαση από ένα κυρίαρχο κράτος, όπως είναι η Γερμανία», είπε ο Μπάουερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Λισαβόνα. Πρόσθεσε ότι είναι εξίσου σημαντικό να συζητηθεί η παράδοση και άλλων οπλικών συστημάτων που ζητά η Ουκρανία. «Το να δωρίσουμε τώρα πυρομαχικά κοστίζει χρήματα αλλά το κόστος για όλους μας θα είναι υψηλότερο αν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία… Πρέπει να δούμε σοβαρά τι ζητά η Ουκρανία και, αν είναι εφικτό, να τους δώσουμε αυτά που ζητούν», συνέχισε, προσθέτοντας ότι αυτό θα πρέπει να γίνει «εγκαίρως».

Ο Μπάουερ είπε επίσης στους δημοσιογράφους ότι ο πόλεμος δεν πηγαίνει καλά για τη Μόσχα καθώς «δεν έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής κανένας από τους στρατηγικούς στόχους της».

Αισιοδοξεί, πάντως, το Κίεβο

Ο προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας διαβεβαίωσε, τέλος, την Παρασκευή ότι το Κίεβο θα λάβει τελικά από τη Δύση τη στρατιωτική βοήθεια που χρειάζεται για να νικήσει τη Ρωσία.

«Ισχυροποιούμαστε. Και ό,τι δεν έχουμε ακόμη λάβει, θα το λάβουμε», έγραψε στην υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram ο Άντρι Γέρμακ, ο επικεφαλής του γραφείου του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Γέρμακ έκανε αυτό το σχόλιο αφού ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας ανέφερε ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τον εξοπλισμό των ουκρανικών δυνάμεων με γερμανικά άρματα μάχης.

Οι Ουκρανοί προσδιορίζουν τις ανάγκες τους σε τεθωρακισμένα περίπου στα 300 άρματα. Διεθνείς αναλυτές πιστεύουν ότι ακόμη και 100 σ’ αυτή τη φάση του πολέμου θα ήταν αρκετά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα