Γερμανία: Δεν είναι τώρα η στιγμή να συζητηθεί η ένταξη της Ουκρανίας στο NATO

Γερμανία: Δεν είναι τώρα η στιγμή να συζητηθεί η ένταξη της Ουκρανίας στο NATO
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι Oficina Presidencial de Prensa de Ucrania vía AP

Δεν είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή να συζητηθεί η ένταξη του Κιέβου στο NATO, δηλώνει ο υπουργός Άμυνας της Γερμανίας Μπόρις Πιστόριους.

Ο γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης πως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή οι σύμμαχοι στο NATO να αποφασίσουν για την ένταξη της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία.

«Η πόρτα είναι ανοικτή (…), αλλά δεν είναι τώρα η στιγμή να αποφασίσουμε», δήλωσε ο κ. Πιστόριους στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, εξηγώντας πως δεν μπορεί να γίνει σοβαρή συζήτηση εν μέσω του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία πριν από σχεδόν 14 μήνες.

Οι σύμμαχοι πρέπει να ζυγίσουν, πολύ «προσεκτικά», τι ακριβώς θα προσφέρουν επίσημα στο Κίεβο, συνέχισε. «Πρέπει να παίρνει κανείς αποφάσεις ψύχραιμα, όχι εν θερμώ», επέμεινε.

Ο ΓΓ του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ υποσχέθηκε στην Ουκρανία περαιτέρω υποστήριξη στην προσπάθειά της να ενταχθεί στη συμμαχία στην επίσκεψή του χθες στο Κίεβο, την πρώτη μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

Ωστόσο υπάρχουν διαφωνίες στη συμμαχία για το εάν πρέπει να προσφερθεί άμεσα ένταξη στη συμμαχία, ιδίως στην προσεχή σύνοδο κορυφής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού τον Ιούλιο στο Βίλνιους, όπως ζήτησε χθες ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Κρεμλίνο: Ένας από τους σκοπούς της “ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης” είναι η αποτροπή της ένταξης του Κιέβου στο NATO

Αντιδρώντας στην επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του NATO Γενς Στόλτενμπεργκ στην Ουκρανία χθες Πέμπτη, η προεδρία της Ρωσίας επανέλαβε πως ανάμεσα στους σκοπούς του πολέμου που εξαπέλυσε τον Φεβρουάριο του 2022 εναντίον της γειτονικής χώρας είναι να αποτραπεί η ένταξή της στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, πέρα από την «αποστρατιωτικοποίησή της».

Ο Νορβηγός δήλωσε χθες ότι «το μέλλον» και «η θέση» της Ουκρανίας «βρίσκεται στο NATO», ή αλλιώς «εντός της ευρωατλαντικής οικογένειας». Ο οικοδεσπότης του, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε από την πλευρά του ότι η Ουκρανία θέλει να της δοθεί πρόσκληση ένταξης στον Οργανισμό του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού ήδη τον Ιούλιο, στη σύνοδο στο Βίλνιους.

Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ επανέλαβε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, πως η Μόσχα θεωρεί πάντα απειλή την ένταξη της Ουκρανίας στο NATO, που θα έφερνε «σοβαρό, μεγάλο κίνδυνο για τη χώρα μας, για την ασφάλεια της» στα σύνορά της.

Η επίσκεψη του κ. Στόλτενμπεργκ στο Κίεβο χθες ήταν η πρώτη μετά το ξέσπασμα του πολέμου, πριν από σχεδόν 14 μήνες. Η Δύση προμηθεύει με όπλα και πυρομαχικά την Ουκρανία. Η Ρωσία, που κατηγορεί τη Δύση πως κινεί τα νήματα της σύγκρουσης, ερίζει πως τα κράτη του NATO εμπλέκονται ολοένα πιο βαθιά στη σύρραξη.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου απέρριψε δηλώσεις ουκρανού αξιωματούχου πως δεν ήταν ο ρώσος πρόεδρος αλλά σωσίας του αυτός που πήγε πρόσφατα σε τομείς της Ουκρανίας ελεγχόμενους από τα ρωσικά στρατεύματα, στις περιφέρειες Χερσώνα και Λουγκάνσκ –η Μόσχα λέει πως τις προσάρτησε, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει– πριν από μερικές ημέρες. Για τον κ. Πεσκόφ, η θεωρία αυτή είναι «μάλλον παράξενη».

Δεν είναι αποδεδειγμένο πως χρησιμοποιείται πράγματι κάποιος «σωσίας» του κ. Πούτιν. Ο ρώσος πρόεδρος έχει δηλώσει μάλιστα στο παρελθόν πως του είχε προταθεί η ιδέα για λόγους ασφαλείας, αλλά την απέρριψε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα