Κένυα: Παράνομο εμπόριο οργάνων εξετάζουν οι Αρχές πίσω από τη σφαγή του δάσους Σακαχόλα

Κένυα: Παράνομο εμπόριο οργάνων εξετάζουν οι Αρχές πίσω από τη σφαγή του δάσους Σακαχόλα
Στρατιωτικές και αστυνομικές αρχές πραγματοποιούν έρευνες στο δάσος Σακαχόλα AP Photo

Νέες εξελιξεις στην φρικιαστική υπόθεση θανάτου πιστών αίρεσης εξετάζουν οι Αρχές, καθώς οι αυτοψίες των σορών - εκ των οποίων οι περισσότερες ανήκουν σε παιδιά- αποκάλυψαν ότι λείπουν πολλά όργανα από αυτές.

Οι αυτοψίες που πραγματοποίηθηκαν σε σορούς που εντοπίστηκαν σε ομαδικούς τάφους στην Κένυα και φέρονται να συνδέονται με θρησκευτική αίρεση, αποκάλυψαν ότι λείπουν αρκετά ανθρώπινα όργανα από αυτές, γεγονός που γεννά υποψίες για παράνομο εμπόριο οργάνων. Νέος γύρος εκταφών αναμένεται να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας The Guardian, τα δικαστικά έγγραφα της υπόθεσης ανέφεραν ότι σε ορισμένα πτώματα είχαν αφαιρεθεί τα όργανα, με τις αστυνομικές αρχές να ισχυρίζονται ότι, οι ύποπτοι ως δράστες πιθανότατα προέβησαν σε “βίαιη συλλογή ανθρώπινων οργάνων”.

“Πιστεύεται ότι το εμπόριο οργάνων ανθρώπινου σώματος ήταν καλά συντονισμένο με τη συμμετοχή πολλών” ανέφερε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής επιθεωρητής, Martin Munene, σε ένορκη βεβαίωση που κατατέθηκε σε δικαστήριο του Ναϊρόμπι, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο Munene δήλωσε ακόμη ότι ο τηλευαγγελιστής Ezekiel Odero, ο οποίος συνελήφθη τον περασμένο μήνα για την υπόθεση και αποφυλακίστηκε με εγγύηση την Πέμπτη (5/5), είχε λάβει “τεράστιες συναλλαγές σε μετρητά”, οι οποίες φέρονται να έγιναν από τους οπαδούς του πάστορα Πολ Μακένζι Νθένγκε, οι οποίοι πούλησαν την περιουσία τους, με εντολή του ηγέτη της αίρεσης. Σημειώνεται ότι ο Μακένζι θεωρείται ο “εγκέφαλος” τις φρικιαστικής υπόθεσης-,

Όπως έγινε γνωστό, το δικαστήριο του Ναϊρόμπι διέταξε τις αρχές να παγώσουν περισσότερους από 20 τραπεζικούς λογαριασμούς που ανήκουν στον τηλευαγγελιστή Οντέρο για 30 ημέρες.

Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, έχουν επιβεβαιωθεί συνολικά 112 άνθρωποι ως νεκροί, όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Κιθούρε Κιντίκι, αφού έφτασε στο Μαλίντι για να επιβλέψει την επανέναρξη των εκταφών, οι οποίες είχαν ανασταλεί την περασμένη εβδομάδα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. “Συνεχίζονται οι προσπάθειες έρευνας και διάσωσης για άτομα τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι κρύβονται στις συστάδες και τους θάμνους”, δήλωσε ο Κιντίκι.

Όπως τόνισε ο επικεφαλής κυβερνητικός παθολόγος, Dr Johansen Oduor, η πείνα φαίνεται πως είναι η κύρια αιτία θανάτου των θυμάτων, ωστόσο, μερικοί -συμπεριλαμβανομένων των παιδιών- στραγγαλίστηκαν, ξυλοκοπήθηκαν ή πνίγηκαν.

Η αποκάλυψη της “σφαγής του δάσους Σακαχόλα”, όπως ονομάστηκε η φρικιαστική αυτή υπόθεση από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, προκάλεσε αποτροπιασμό στην Κένυα. Πολλοί ζητούν να ληφθούν μέτρα για να παταχθούν οι αιρέσεις σε αυτήν τη χώρα, όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι χριστιανοί.

Ο Πολ Μακένζι Νθένγκε, ο επικεφαλής της Διεθνούς Εκκλησίας της Χαρμόσυνης Είδησης, κρατείται αφού παραδόθηκε στην αστυνομία στις 14 Απριλίου, όταν ξεκίνησαν οι έρευνες. Οι εισαγγελείς ζητούν να κρατηθεί ο Μακένζι, ο οποίος ίδρυσε την εκκλησία Good News International το 2003, για άλλες 90 ημέρες μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Η αστυνομία πιστεύει ότι τα περισσότερα πτώματα ανήκουν σε οπαδούς του αυτοαποκαλούμενου πάστορα Μακένζι ο οποίος κατηγορείται ότι τους διέταξε να πεθάνουν από την πείνα “για να συναντήσουν τον Ιησού”.

Ο ανώτερος επικεφαλής δικαστής, Γιουσούφ Σικάντα, δήλωσε ότι θα αποφανθεί επί του αιτήματος την Τετάρτη (10/5).

Οι συγγενείς περιμένουν εξηγήσεις

Συγγενείς μελών της αίρεσης συρρέουν καθημερινά στο νεκροτομείο της Μαλίντι για να μάθουν την τύχη των δικών τους ανθρώπων. Μεταξύ αυτών, ο έφηβος Ίσα Άλι ζητά να μάθει αν η μητέρα του είναι μεταξύ των θυμάτων. Η γυναίκα είχε ασπαστεί την αίρεση και τον πήρε μαζί της στη Σακαχόλα το 2020, απ’ όπου τον έβγαλε ο πατέρας του πέρσι. «Η τελευταία φορά που την είδα ήταν τον Φεβρουάριο. Ήταν τόσο αδύναμη», εξήγησε ο 16χρονος.

Ο Χασάν Μούσα, ένας υπεύθυνος του Ερυθρού Σταυρού της Κένυας, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι έχουν καταγγελθεί 311 «εξαφανίσεις» μελών της αίρεσης. Από αυτούς τους αγνοούμενους, οι 150 είναι ανήλικοι.

«Πρόκειται για άτομα που κατάγονται κατά κύριο λόγο από την Κένυα, όμως υπάρχουν και κάποιοι από την Τανζανία και τη Νιγηρία. Ορισμένοι αγνοούνται εδώ και χρόνια», είπε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα