ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚ: Το ΕΛΚ υπερψήφισε την καταδίκη της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις
Για πρώτη φορά σε επίσημη Ευρωπαϊκή έκθεση συνδέονται η ΕΥΠ με το Predator, καθώς και πρόσωπα και εταιρείες με το γραφείο του πρωθυπουργού.
- 09 Μαΐου 2023 16:54
Με την υπογραφή και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η κυβέρνηση Μητσοτάκη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι υπόλογοι απέναντι στην Ευρώπη και στην κοινή γνώμη για την υπόθεση των παράνομων παρακολουθήσεων.
Χθες, η εξεταστική επιτροπή PEGA του Ε.Κ. ψήφισε, με συντριπτική πλειοψηφία, την έκθεση της Ολλανδής ευρωβουλεύτριας του Renew Europe, Σοφί Ιν’τ Βελντ, αλλά και το συνοδευτικό κείμενο με αυστηρές συστάσεις στη χώρα μας.
Η έκθεση πήρε 30 ψήφους υπέρ, 2 κατά και υπήρξαν 4 αποχές, ενώ οι συστάσεις, 30 ψήφους υπέρ, 5 κατά και υπήρξαν 2 αποχές. Ουσιαστικά, όλες οι προοδευτικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αποφάσισαν να θέσουν την κυβέρνηση και τον Κ. Μητσοτάκη ενώπιον των ευθυνών τους για το σκάνδαλο των υποκλοπών, με μόνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, πολιτική οικογένεια της ΝΔ, να ψηφίζει κατά και την ακροδεξιά να απέχει.
Για πρώτη φορά οι παρακολουθήσεις στην Ελλάδα από την ΕΥΠ συνδέονται με τη χρήση του Predator και σύμφωνα με την έκθεση της PEGA, πρόσωπα και εταιρείες παραπέμπουν ευθέως στο γραφείο του πρωθυπουργού.
Στο κείμενο της έκθεσης, περιγράφονται λεπτομερώς και με ονόματα οι εμπλεκόμενοι στην υπόθεση, Δημητριάδης, Κοντολέων, Λαβράνος, Μπίτζιος κλπ., ο ρόλος του καθενός, αλλά και οι σχέσεις και οι διασυνδέσεις μεταξύ τους. Παράλληλα, καταγράφονται οι περιπτώσεις των θυμάτων των παράνομων υποκλοπών και παρακολουθήσεων, όπως οι Ανδρουλάκης, Σπίρτζης, Κύρτσος, οι δημοσιογράφοι Κουκάκης, Τέλλογλου,Μαλιχούδης, Τριανταφύλλου κ.α.
Η έκθεση αποκλείει την περίπτωση οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις να είναι δράση μόνο ιδιωτών, με την εξής χαρακτηριστική επισήμανση: «Η υπόθεση ότι πίσω από τις επιθέσεις με Predator κρύβονται ιδιωτικοί φορείς είναιεξαιρετικά απίθανη, καθώς δεν εξηγεί την επιλογή των στόχων».
Σε ό,τι αφορά στην ευθεία εμπλοκή της κυβέρνησης στην υπόθεση, η έκθεση αναφέρει ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν στενές διασυνδέσεις και αλληλεξαρτήσεις μεταξύ ορισμένων προσώπων και συμβάντων που σχετίζονται με τηνκυβέρνηση, την ΕΥΠ και τους παρόχους κατασκοπευτικού λογισμικού».
Ιδιαίτερο κεφάλαιο της έκθεσης αποτελούν οι παρεμβάσεις εναντίον θεσμών και προσώπων που ερευνούσαν τη μεγάλη αυτή υπόθεση, με σκοπό τη συγκάλυψη του σκανδάλου.Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «το κατασκοπευτικό λογισμικό, ενδεχομένως σε συνδυασμό μετη νόμιμη παρακολούθηση, χρησιμοποιείται ως εργαλείο πολιτικής εξουσίας καιελέγχου στα χέρια της ανώτατης πολιτικής ηγεσίας της χώρας». Επισημαίνεται επίσης ότι «δημοσιογράφοι που ασκούν κριτική ή υπάλληλοι που καταπολεμούν τη διαφθορά και την απάτη αντιμετωπίζουν εκφοβισμό και εμπόδια», ενώ «δεν υπάρχει προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος».
Δώδεκα αυστηρές συστάσεις απευθύνονται στη χώρα μας, η οποία καλείται να αποκαταστήσει επειγόντως την ανεξαρτησία των μηχανισμών εποπτείας, να ανακαλέσει τις άδειες εξαγωγής των μηχανισμών υποκλοπών, να διασφαλίσει τον ελεύθερο έλεγχο των Ανεξαρτήτων Αρχών για τις καταγγελίες χρήσης κατασκοπευτικού λογισμικού.
Η Επιτροπή απευθύνει επίσης στην κυβέρνηση σκληρή σύσταση να καταργήσει τον νόμο που απαγορεύει στην ΑΑΔΕ την ενημέρωση των πολιτών για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών τους, αλλά και να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και των αρμοδίων εποπτικών οργάνων στην κατεύθυνση της πλήρους ενημέρωσης των θυμάτων. Καλείται επίσης να αντιστρέψει τη νομοθετική πρωτοβουλία του 2019 που έθεσε την ΕΥΠ υπό τονάμεσο έλεγχο του πρωθυπουργού.
Καταπέλτης για την έκθεση της PEGA είναι και η δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέλιου Κούλογλου (αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής), ο οποίος χαρακτηρίζει τον Κ. Μητσοτάκη ως «Όρμπαν των Βαλκανίων που εκθέτει τη χώρα διεθνώς».
Ο Στ. Κούλογλου αναφέρει ότι η έκθεση «καταγράφει με απόλυτη σαφήνεια και με κάθε λεπτομέρεια, την ταύτιση των παρακολουθήσεων μεταξύ ΕΥΠ και Predator και τους στενούς δεσμούς μεταξύ Κυβέρνησης-ΕΥΠ-Ιδιωτών που εμπορεύονται τα παράνομα λογισμικά και οδηγούν απευθείας στο στενό πυρήνα του πρωθυπουργικού γραφείου». Επισημαίνει επίσης ότι η έκθεση με πολύ καυστικό αναφέρεται «στην απόπειρα συγκάλυψης της κυβέρνησης μέσω της τροπολογίας “Πικραμένου” και του νέου νόμου που αποκλείει τα θύματα από την ενημέρωσή τους και καλεί σε επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς».
Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπογραμμίζει επίσης ότι «όσο και αν στο εσωτερικό της χώρας ο Κ.Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι δεν γνώριζε τι συνέβαινε στο γραφείο του, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, λειτουργούν»και καταλήγει: «Το πόρισμα σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η κυνική προσπάθεια συγκάλυψης και άρνησης συνεργασίας, έφερε τον Μητσοτάκη και την Ελλάδα, στην ίδια κατηγορία με τις ακροδεξιές κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας. Ένας Όρμπαν των Βαλκανίων που εκθέτει τη χώρα διεθνώς».
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις