Γιάννης Παρασκευόπουλος: Η ανάρμοστη σχέση με τους ανταγωνιστές του σιδηροδρόμου
Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Πράσινο & Μωβ, γράφει στο NEWS 24/7 για το πώς η έμφαση στις οδικές και αεροπορικές μεταφορές οδήγησε στην απαξίωση του σιδηροδρόμου.
- 21 Απριλίου 2023 06:23
Πίσω από τη μονόπλευρη έμφαση στις οδικές και αεροπορικές μεταφορές, κρύβεται ολόκληρο πλέγμα κοινωνικών και οικονομικών συμφερόντων.
Απαξίωση του σιδηροδρόμου, σημαίνει αυτόματα διασφάλιση αυξημένου μεταφορικού έργου για:
- Αεροπορικές εταιρίες που θα έχαναν το φιλέτο Αθήνας-Θεσσαλονίκης, αν η διαδρομή του τρένου έπεφτε στις προβλεπόμενες 3,5 ώρες.
- Κατασκευαστικές σε κοινοπραξίες διοδίων, που θα έβλεπαν την κίνηση τους να πέφτει κατακόρυφα, αλλά και τράπεζες που τις έχουν χρηματοδοτήσει.
- Εταιρίες οδικών μεταφορών, που ανησυχούν ότι το τρένο και οι συνδυασμένες μεταφορές θα αποτελούσαν επικίνδυνο ανταγωνισμό για τα φορτηγά τους.
- Λεωφορειούχους των ΚΤΕΛ, που εγκατέλειψαν την κάλυψη των μικρότερων οικισμών, εστιάζοντας στις κερδοφόρες γραμμές προς Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Μόνο στη γραμμή Πάτρα-Πύργος, τα εισιτήρια του ΚΤΕΛ αυξήθηκαν κατά 30%, μόλις έκλεισε το τρένο το 2011.
Τα συμφέροντα αυτά υποστηρίζονται και διαπλέκονται με ένα πολιτικό σύστημα, που δεν θέλησε ποτέ να δει τον σιδηρόδρομο ως κάτι παραπάνω από βάρος, ή ως περιθωριακό συγγενή. Νέα έργα για τον σιδηρόδρομο δεν παύουν να ενδιαφέρουν κατασκευαστικές και γραφεία μελετών, ως πρόσθετος τζίρος, αλλά με όρους που «διασφαλίζουν» και τους ανταγωνιστές του σιδηροδρόμου:
- Κατασκευαστικές με κύρια συμφέροντα στους αυτοκινητοδρόμους, κυριαρχούν και στα έργα για το τρένο: καθυστερήσεις, προσφυγές ή άλλες εμπλοκές, μπορούν έτσι να επηρεάζονται και από τέτοιες σκοπιμότητες.
- Αναβαθμίσεις γραμμών συνδυάστηκαν συστηματικά με πολύχρονη διακοπή λειτουργίας, χάνοντας έτσι την επαφή με το κοινό τους: ο άξονας Αθήνα-Θεσσαλονίκη είναι ίσως ο μόνος που δεν έμεινε κλειστός για χρόνια.
- Ακραία περίπτωση το αιφνιδιαστικό κλείσιμο της παλιάς γραμμής Κιάτο-Πάτρα το 2009, παρά τον σχεδιασμό για πλήρη διατήρηση λειτουργίας της κατά τα έργα για τη νέα χάραξη. Για να ξαναφτάσει τελικά τρένο, έστω μέχρι το Αίγιο, πέρασαν 11 χρόνια.
- Η νέα διπλή γραμμή προς Πάτρα με κόστος 2-2,5 δις ευρώ, σχεδιάστηκε για χρόνο κάπου 2 ωρών, που αφήνει ανταγωνιστικό και τον αυτοκινητόδρομο. Ο Ν. 3621/2007 για την παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού επέτρεπε εργοτάξιά της και πάνω στη νέα χάραξη του τρένου, αποκλείοντας στην πράξη την ολοκλήρωσή του πριν τον αυτοκινητόδρομο.
- Η υπογειοποίηση του τρένου στα Σεπόλια, στην έξοδο του Σταθμού Λαρίσης, κατασκευάζεται με όριο τα 50 χλμ/ώρα παρά τον σχεδιασμό για 80 χλμ/ώρα. Τα έργα φαίνεται ότι θα καθυστερήσουν για χρόνια: όσο διαρκούν, τα τρένα όλων των γραμμών από και προς Αθήνα κινούνται σε μονή γραμμή που δεν επιτρέπει πάνω από 3 συρμούς την ώρα ανά κατεύθυνση. Γραμμές προς Θεσσαλονίκη και Χαλκίδα, δεν μπορούν έτσι να έχουν δρομολόγια συχνότερα από κάθε δύο ώρες.
*Ο Γιάννης Παρασκευόπουλος είναι μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Πράσινο & Μωβ
Ακολουθούν:
Μέρος 3ο: η μαγική εικόνα με τα ελλείμματα, και ο οικονομικός στραγγαλισμός
Μέρος 4ο: η διαχρονική αλυσίδα των κυβερνητικών ευθυνών
Μέρος 5ο: υπάρχει εναλλακτική λύση; Τα δείγματα γραφής από τον Πράσινο χώρο, και η συμμαχία ΠΡΑΣΙΝΟ & ΜΩΒ
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις