Εκπτώσεις και προσφορές από τους Έλληνες ξενοδόχους παρά τα “καλά νούμερα” σε αεροπορικές θέσεις

Εκπτώσεις και προσφορές από τους Έλληνες ξενοδόχους παρά τα “καλά νούμερα” σε αεροπορικές θέσεις
Ξενοδοχείο στη Σαντορίνη Getty Images/iStockphoto

"Φορτώνει" η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα, με τις προγραμματισμένες θέσεις να διορθώνουν τις μειώσεις που υπήρχαν, όμως συνεχίζεται η γκρίνια από ξενοδόχους, εστιάτορες και εμπόριο.

Καλύτερη εικόνα παρουσιάζουν οι προορισμοί στη χώρα μας, καθώς προστίθενται περισσότερες αεροπορικές θέσεις από το εξωτερικό σε σχέση με τα στοιχεία του προηγούμενου μήνα.

Η μεγάλη μείωση που στις προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις που υπήρχε κυρίως από τη Γερμανία και ξεπερνούσε το 14% για το σύνολο της σεζόν, έχει πέσει σημαντικά και κυμαίνεται στο -6,7%, από Γαλλία στο -8,2% και από Ιταλία στο -1,9%. Αύξηση σημειώνεται από τη Βρετανία με 4,6% περισσότερες θέσεις και από ΗΠΑ στο +1,5%. Ο Ιούνιος κινείται ανοδικά σε θέσεις όλες τις εβδομάδες, όμως υπάρχουν διαφορές από προορισμό σε προορισμό, ενώ όλοι οι μήνες, πλην του Οκτώβρη εμφανίζουν πλέον αύξηση διεθνών προγραμματισμένων θέσεων σε σχέση με πέρυσι.

Οι προσδοκίες όμως του τουριστικού κόσμου για μια εκρηκτική τουριστική σεζόν φέτος, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνονται, καθώς οι αυξήσεις αυτές δεν αποτυπώνονται σε πληρότητες στα ξενοδοχεία και σε κίνηση στην εστίαση και το εμπόριο.

Ξεκίνησαν εκπτώσεις οι ξενοδόχοι

Μιλώντας στο NEWS 24/7 ο κ. Δημήτρης Χαριτίδης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός του tour operator TEZ TOUR Greece, λέει ότι το τελευταίο διάστημα τα ξενοδοχεία όλων των κατηγοριών, και τα πολυτελείας των πέντε αστέρων, ξεκινούν και πάλι εκπτώσεις και προσφορές, καθώς δεν είναι ικανοποιημένοι από τις πληρότητες μέχρι σήμερα.

«Αυτό που συνέβη, είναι ότι στις αρχές του έτους, που δίδονται πάντα οι εκπτώσεις του early booking και η ζήτηση ήταν πολύ υψηλή, πολλά ξενοδοχεία σταμάτησαν τις πωλήσεις, προκειμένου να μην δώσουν δωμάτια με έκπτωση και να τα διαθέσουν μετά το τέλος αυτής της περιόδου, σε κανονική τιμή. Όταν όμως τελείωση η εκπτωτική περίοδος, η ανταπόκριση του κόσμου δεν ήταν τόσο καλή και τώρα οι ξενοδόχοι αναγκάζονται να δώσουν και πάλι εκπτώσεις και προσφορές στα επίπεδα του early booking, ή και χαμηλότερα», λέει ο κ. Χαριτίδης.

Όπως εξηγεί, στην TEZ Tour έχουν επικεντρωθεί από πέρυσι στις αγορές της Βαλτικής και της Ρουμανίας, «εφόσον χάσαμε τη Ρωσία και την Ουκρανία και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι, καθώς όλες αυτές οι αγορές κινούνται ανοδικά, όπως σε απόλυτα νούμερα στο σύνολο των αφίξεων είναι μικρά».

Στην Κύπρο αντί το Ηράκλειο Ρώσοι τουρίστες

Η Ρωσική αγορά παραμένει «παγωμένη», όπως λέει ο κ. Χαριτίδης. «Όσοι Ρώσοι θέλουν να έρθουν Ελλάδα, πρέπει να το κάνουν μέσω τρίτων χωρών, γεγονός που ανεβάζει πολύ το κόστος, ενώ και οι διαδικασίες για την έκδοση της βίζα, δεν είναι τόσο εύκολες όπως παλιά και μάλιστα εκδίδονται μόνο για την περίοδο του ταξιδιού. Πέρυσι η Ελλάδα είχε 36.000 αφίξεις Ρώσων τουριστών και φέτος φοβάμαι ότι θα είναι λιγότερες».

Ο ίδιος λέει ότι η εταιρεία του προσπάθησε να φέρει Ρώσους τουρίστες στο Ηράκλειο μέσω Κουβέιτ, σε μια συμφωνία με αεροπορική εταιρεία της χώρας, που θα πραγματοποιούσε δύο πτήσεις την εβδομάδα, Μόσχα-Κουβέιτ-Ηράκλειο, με μικρή ανταπόκριση, όμως αυτό δεν επετεύχθη. Ο λόγος όπως εξηγεί ο κ. Χαριτίδης είναι ότι όλα αυτά έγιναν τελευταία στιγμή και το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, δεν είχε πια θέσεις (slots) για να εξυπηρετήσει αυτές τις πτήσεις.

«Αυτή η πτήση τελικά κατέληξε στην Κύπρο και μάλιστα με τέσσερις πτήσεις την εβδομάδα. Γίνεται ακόμη μια προσπάθεια, από Τούρκο tour operator, να έρχονται Ρώσοι μέσω Τουρκίας, αλλά ο χρόνος αναμονής στο αεροδρόμιο είναι μεγάλος και ίσως απαγορευτικός», σημειώνει ο κ. Χαριτίδης.

Ο πρόεδρος της ΤΕΖ Tour λέει ότι η κλιμάκωση που παρατηρείται στον πόλεμο της Ουκρανίας, αναμένεται να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα στην οικονομία της Ευρώπης, κάτι που θα προκαλέσει προβλήματα στις κρατήσεις για την επόμενη τουριστική σεζόν του 2024.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα