Politico για Ερντογάν: “Σχεδιάζει πολέμους για το τομάρι του” – Στο “στόχαστρο” και η Ελλάδα

Politico για Ερντογάν: “Σχεδιάζει πολέμους για το τομάρι του” – Στο “στόχαστρο” και η Ελλάδα
AP Photo/Firdia Lisnawati

Η γνωστή ιστοσελίδα κατακεραυνώνει τον Τούρκο πρόεδρο ενόψει εκλογών και εύχεται να μην επανεκλεγεί. "Αδίστακτη προσπάθεια να γαντζωθεί στην εξουσία. Ας ελπίσουμε ότι θα αποτύχει".

Μία μακροσκελή ανάλυση της -προεκλογικής- κατάστασης της Τουρκίας δημοσιεύει σήμερα, Δευτέρα το Politico, βάζοντας στο στόχαστρο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη διακυβέρνησή του και τις μεθόδους που ακολουθεί προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία ενόψει των επερχόμενων εκλογών, το καλοκαίρι του 2023.

Έχοντας συνθλίψει την τουρκική οικονομία αλλά και εξαθλιώσει τη μεσαία τάξη που ο ίδιος στήριξε σέρνει τώρα τη χώρα του σε έναν περιττό πόλεμο και χειραγωγεί τα δικαστήρια εναντίον των αντιπάλων του”, αναφέρει αρχικά το δημοσίευμα που κάνει λόγο για μία “αδίστακτη προσπάθεια” του Τούρκου προέδρου να “γαντζωθεί στην εξουσία” και τονίζει: “Ας ελπίσουμε ότι θα αποτύχει”.

Αναφορικά με τις εκλογές στην Τουρκία, το άρθρο κάνει λόγο για την πιο σημαντική αλλά όχι και πιο δίκαιη ψηφοφορία, αφού θα καθορίσει αν το έθνος των 85 εκατομμυρίων πολιτών στη διασταύρωση Ευρώπης, Ασίας και Μέσης Ανατολής θα συνεχίσει τον δρόμο για μια αυταρχική, επεκτατική δύναμη ή θα επιλέξει έναν πιο φιλελεύθερο, πλουραλιστικό δρόμο”.

Και προσθέτει: “Για πρώτη φορά από τότε που το συντηρητικό κόμμα του Ερντογάν (AKP) ανέλαβε την εξουσία το 2002, υπάρχει σοβαρή προοπτική πολιτικής αλλαγής. Ο πληθωρισμός είναι πάνω από 80 %, η τουρκική λίρα έχει πέσει κατακόρυφα έναντι του δολαρίου και η δημοτικότητα έχει βυθιστεί καθώς οι οικονομικές δυσκολίες έχουν αυξηθεί”.

Το Politico αναφέρεται και στις δημοσκοπήσεις, λέγοντας πως ο Ερντογάν αντιμετωπίζει σοβαρά πολιτικά προβλήματα και πως το κόμμα του λαμβάνει υποστήριξη της τάξεως “μόλις του 30%”.

Η Ελλάδα στο στόχαστρο, η Ευρώπη θεατής

Εν συνεχεία, το άρθρο αναφέρεται στις απειλές του Ερντογάν στη Συρία και στην προσπάθειά του “να απομακρύνει τις κουρδικές πολιτοφυλακές που συμμάχησαν με τη Δύση στον αγώνα κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους”.

Ειδική αναφορά, όμως, γίνεται και στη “σύμμαχό του στο NATO, Ελλάδα”, την οποία “ο Τούρκος πρόεδρος απειλεί επίσης να χτυπήσει, εν μέσω βιομηχανικών διαφωνιών για τις έρευνες φυσικού αερίου. Το ίδιο και την Κύπρο με την “υποτιθέμενη «στρατιωτικοποίηση» των ελληνικών νησιών στο Αιγαίο”.

Συνεχίζοντας, αναφέρεται στον ρόλο “διαμεσολαβητή” που επιχειρεί να διαδραματίσει η Τουρκία από τότε που ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, διατηρώντας όμως παράλληλα εμπορικούς και ενεργειακούς δεσμούς με τη Ρωσία και χωρίς ο ίδιος ο Ερντογάν “να ρισκάρει την προσωπική του σχέση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν”.

Το δημοσίευμα αναφέρεται και στη χειραγώγηση της δικαιοσύνης από τον Τούρκο πρόεδρο, αλλά και στην υπόθεση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου, τον οποίο χαρακτηρίζει “δημοφιλή προσωπικότητα του κοσμικού κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), που θα μπορούσε να είναι ενοποιητικός υποψήφιος για την προεδρία της αντιπολίτευσης”.

Πάντως το Politico ασκεί κριτική και στην Ε.Ε., λέγοντας πως “δυστυχώς, ενδέχεται να είναι απλώς θεατής και όχι μία δύναμη αλλαγής”. Η επιχειρηματολογία του; “Το μπλοκ είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Τουρκίας, αλλά έχει χάσει την επιρροή του στην Άγκυρα, καθώς η διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΕ είναι ετοιμοθάνατη και οι Βρυξέλλες πρέπει να εξαγοράζουν τακτικά την Τουρκία για να κρατήσουν σχεδόν 4 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες στο έδαφός της.

Καταλήγοντας, το άρθρο “σταυρώνει τα δάχτυλά του”, όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται, τονίζοντας πως η Δύση “αναμφίβολα θα ανακουφιζόταν βλέποντας την πλάτη του Ερντογάν” και πως “προσεύχονται σιωπηλά για μια πιο μετριοπαθή, φιλοδυτική Τουρκία τον Ιούνιο”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα