Αναπτύχθηκε υλικό για ρούχα που “κλείνει” μόνο του τις τρύπες

Αναπτύχθηκε υλικό για ρούχα που “κλείνει” μόνο του τις τρύπες
Λεπτά νήματα που μοιάζουν με ρίζες που παράγονται από πολλούς μύκητες μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βιοδιασπώμενο υλικό που θα φοράμε. Advanced Functional Materials

Στη Μεγάλη Βρετανία αναπτύχθηκε ένα νέο φορετό υλικό, κατασκευασμένο από νήματα μυκήτων που μοιάζουν με ρίζα. Έχει τη δυνατότητα να αυτοεπιδιορθώσει τυχόν φθορές και να χρησιμοποιηθεί ως εναλλακτική λύση για το δέρμα.

Το μέλλον της μόδας φαίνεται να είναι ένα ας πούμε, ύφασμα που μπορεί να αντικαταστήσει το δέρμα (και να σώσει αμέτρητα ζώα), με τη δυνατότητα να ‘κλείνει’ μόνο του τις τρύπες που προκαλούνται από φυσική ή ανθρώπινη φθορά.

Όπως αναφέρει δημοσίευση της μελέτης, ομάδα ερευνητών από το Newcastle University και το Northumbria University της Μεγάλης Βρετανίας, ανακάλυψε ότι τα λεπτά νήματα που μοιάζουν με ρίζες που παράγονται από πολλούς μύκητες μπορούν ενδεχομένως να χρησιμοποιηθούν ως βιοδιασπώμενο υλικό που θα μπορούμε να φοράμε και θα έχει τη δυνατότητα να επισκευάζεται μόνο του.

Στις δοκιμές τους, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι εστίασαν στον μύκητα Ganoderma lucidum και παρήγαγαν ένα δέρμα από διακλαδιζόμενα νημάτια γνωστά ως υφές. Αυτά μαζί υφαίνουν μια δομή που ονομάζεται μυκήλιο.

Πιο απλά, το μυκήλιο είναι το φυτικό μέρος ενός μύκητα που αποτελείται από διακλαδωτή μάζα, με νηματώδη υφή. Υλικά με βάση το μυκήλιο χρησιμοποιούνται ήδη σε διάφορους τομείς, από τις κατασκευές μέχρι την κλωστοϋφαντουργία.

Η διαδικασία όμως, που ακολουθείται έως τώρα για την παραγωγή αυτών των υλικών τείνει να σκοτώνει τα χλαμυδοσπόρια, δηλαδή τα μυκητιακά σπόρια που βοηθούν τον οργανισμό να αναγεννηθεί.

To υλικό αυτοεπιδιορθώθηκε σε επτά ημέρες. Advanced Functional Materials

 

Η νέα προσέγγιση περιλαμβάνει ένα μείγμα μυκηλίων, χλαμυδοσπορίων, υδατανθράκων, πρωτεϊνών και άλλων θρεπτικών συστατικών σε ένα υγρό ‘περιβάλλον’ που επιτρέπει την ανάπτυξη δέρματος, το οποίο στεγνώνει μετά την αφαίρεση.

Τα ‘προϊόντα’ αυτά είναι προς το παρόν πολύ λεπτά και ευαίσθητα, ώστε να μετατραπούν σε ρούχα.

Ωστόσο, οι ερευνητές είπαν πως είναι βέβαιοι ότι οι μελλοντικές καινοτομίες θα το μετατρέψουν σε πιο σκληρό δέρμα που θα μπορούμε να φοράμε.

Το σημαντικό είναι ότι η διαδικασία παραγωγής δεν σκότωσε τα χλαμυδοσπόρια, τα οποία θα μπορούν να αναζωογονηθούν, για να αναπτυχθούν φρέσκες υφές πάνω από ρωγμές στο δέρμα. Άρα τα μελλοντικά ρούχα από vegan θα ‘κλείνουν’ μόνα τρύπες που προκαλούνται “εάν τοποθετούνται σε παρόμοιες συνθήκες, με αυτές της καλλιέργειας τους, καθώς η αυτοθεραπεία είναι δυνατή με ελάχιστη παρέμβαση μετά από μια περίοδο ανάρρωσης δύο ημερών”, όπως αναφέρθηκε στην εργασία.

Η ικανότητα αυτού του αναγεννητικού υλικού μυκηλίου να θεραπεύει μικρά και μεγάλα ελαττώματα, ανοίγει ενδιαφέρουσες μελλοντικές προοπτικές για μοναδικές εφαρμογές προϊόντων σε αντικαταστάσεις δερμάτινων ειδών όπως έπιπλα, καθίσματα αυτοκινήτου και ρούχα μόδας”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα