Εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο μετά τις εκλογές

Εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο μετά τις εκλογές
Τράπεζα istock

"Φούντωσαν" τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες που θέλουν να επισπεύδονται οι διαδικασίες για την πώληση των ποσοστών του Ελληνικού Δημοσίου στην Εθνική Τράπεζα και στην Τράπεζα Πειραιώς. Το ενδιαφέρον από εγχώριους ομίλους και τα ερωτηματικά.

Πληθαίνουν τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες από την τραπεζική αγορά που αναφέρουν ότι οι επιταχύνονται οι παρασκηνιακές διαδικασίες για την επανιδιωτικοποίηση των τραπεζών μέσω της διάθεσης μέχρι τέλος του χρόνου των ποσοστών που κατέχει το ΤΧΣ, την ώρα που και στις λεγόμενες μικρές τράπεζες δρομολογούνται σημαντικές εξελίξεις.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι στην περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου παγιώσει κλίμα πολιτικής σταθερότητας στη χώρα και ανάψει το πράσινο φως για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας μέσα στο ερχόμενο φθινόπωρο, τότε η αποεπένδυση του Δημοσίου από τον τραπεζικό κλάδο θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Σε αυτή την κατεύθυνση, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, ήδη οι σχετικές συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και στόχος είναι η επανιδιωτικοποίηση των εγχώριων τραπεζών και η αναμενόμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία να τρέξουν ουσιαστικά σε παράλληλους χρόνους.

Στο επίκεντρο των εξελίξεων αναμένεται να βρεθεί η επανιδιωτικοποίηση των μεριδίων που κατέχει το Ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΧΣ στην Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς (40,39% και 27% αντίστοιχα). Είναι προφανές ότι στην περίπτωση που οι παραπάνω πληροφορίες ισχύουν τότε βρισκόμαστε προ των πυλών σημαντικών τραπεζικών deals που αναμένονται να τεθούν σε εφαρμογή και να τρέξουν αμέσως μετά της εκλογές.

Ράλι των τραπεζικών μετοχών

Είναι χαρακτηριστικό ότι καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας οι τραπεζικές μετοχές κινήθηκαν έντονα ανοδικά (+5,85% σε εβδομαδιαία βάση ο Τραπεζικός Δείκτης) συμπαρασύροντας και τον Γενικό Δείκτη και μάλιστα κόντρα στο ρεύμα των διεθνών αγορών.

Όπως εξηγούν τραπεζικοί αναλυτές μετά από μια δεκαετία οι ελληνικές τράπεζες γίνονται εκ νέου ελκυστικές για τους επενδυτές – εγχώριους και διεθνείς – γεγονός που το αποδίδουν τόσο στα εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης αλλά και τους αναθεωρημένους στόχους για την τριετία 2023 – 2025 όσο και στο κλίμα επενδυτικής ευφορίας που προκαλεί το αποτέλεσμα των εκλογών της 21ης Μαΐου.

Οι πληροφορίες για τον σχεδιασμό της επανιδιωτικοποίησης των μεριδίων του Δημοσίου στις δύο συστημικές τράπεζες συμπίπτουν με την πρόσφατη έκθεση της Goldman Sachs για τον τραπεζικό κλάδο στην Ελλάδα. Σημειωτέον, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα έχει οριστεί ως σύμβουλος για την ιδιωτικοποίηση του μεριδίου της Εθνικής Τράπεζας. Στην έκθεση της Goldman Sachs γίνονται αναφορές σε περιθώρια ανόδου της αξίας των χαρτοφυλακίων των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών, τα οποία ξεκινούν από το 16% για την περίπτωση της Eurobank, φτάνουν οτο 21% για την Εθνική και την Πειραιώς και ανεβαίνουν οτο 42% για την Alpha Bank. Κατά την ίδια αξιολόγηση, καθοριστική παράμετρος για την επιβεβαίωση της θετικής προοπτικής των τραπεζών είναι η πιθανολογούμενη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την ελληνική οικονομία εντός του β’ εξαμήνου του 2023.

Οι ενδιαφερόμενοι και τα ερωτηματικά

Εκτός από τις πληροφορίες που κάνουν λόγο τις τελευταίες ημέρες για επιτάχυνση των εξελίξεων στις τράπεζες, αυτό όμως που αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον τις τελευταίες ώρες είναι και οι εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων που θέλουν τα πακέτα μετοχών να καταλήγουν σε εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι τα μερίδια του Δημοσίου σε Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς αναμένεται να περιέλθουν στον έλεγχο μεγάλων επενδστικών σχημάτων ή funds, όπου καθοριστική συμμετοχή θα έχουν και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας.

Και εδώ προκύπτουν μια σειρά από ερωτηματικά όπως η στάση η ΤτΕ που έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι οι μετοχές πρέπει να περάσουν σε ξένους τραπεζικούς ομίλους για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός αλλά και ζητήματα αποτιμήσεων καθώς ακόμη και σήμερα, ύστερα από το χρηματιστηριακό ράλι των τελευταίων εβδομάδων οι αποτιμήσεις των τραπεζών εξακολουθούν να υπολοίπονται σημαντικά σε σχέση με τα ποσά που έχει δαπανήσει για την διάσωσή τους το ελληνικό δημόσιο.

Η Eurobank την αρχή

Τον χορό πάντως των ιδιοτικοποιήσεων θα ανοίξει πιθανότατα πρώτη η Eurobank, στην οποία, άλλωστε, το Δημόσιο κατέχει και το μικρότερο ποσοστό (1,4%). Σύμφωνα με τα όσα αποκάλυψε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας, η τράπεζα έχει ήδη λάβει το πράσινο φως από τον SSM για την επαναγορά του επίμαχου ποσοστού, δαπανώντας γι’ αυτό τον σκοπό τα χρήματα που είχε προϋπολογίσει για τη διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η Eurobank θα είναι σε θέση να ανακοινώσει το deal το αργότερο έως τον προσεχή Νοέμβριο.

Ο 5ος τραπεζικός πόλος

Εξελίξεις, πάντως, αναμένονται και στο μέτωπο των μικρών τραπεζών και τη δημιουργία του 5ου ισχυρότερου πόλου. Από τη μία, η Attica Bank, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 490 εκατ. ευρώ, εισέρχεται σε τροχιά εξυγίανσης οδεύοντας σε συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα σε περίπου ενάμιση χρόνο από σήμερα. Προηγουμένως, ωστόσο, θα έχει προηγηθεί τον Ιούλιο η απορρόφηση του ελληνικού βραχίονα της HSBC και εν συνεχεία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας.

Στόχος της Thrivest είναι μετά τη νέα ΑΜΚ, που οπωσδήποτε θα χρειαστεί η Τράπεζα Αττικής σε δεύτερο χρόνο και στην οποία θα συμμετάσχουν ισότιμα όλοι οι υφιστάμενοι μέτοχοί της, να ακολουθήσει η είσοδος της νέας τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Μέχρι τότε όμως η Optima Bank φιλοδοξεί να γίνει η πρώτη –μετά από 17 χρόνια– τράπεζα που θα εισαχθεί στο Χ.Α. καθώς ήδη το διοικητικό της συμβούλιο έλαβε πρόσφατα το πράσινο φως προκειμένου να εκκινήσει τις διαδικασίες για την εισαγωγή των μετοχών της στην Κύρια Αγορά, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα