Θα κάνουν “Ιφιγένεια” τον Καραμανλή;

Θα κάνουν “Ιφιγένεια” τον Καραμανλή;
Ο Κώστας Καραμανλής intime

Οσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθυστερεί να πάρει τις αποφάσεις του στο θέμα της υποψηφιότητας του Κώστα Καραμανλή, τόσο τα πράγματα θα δυσκολεύουν περαιτέρω για τη Νέα Δημοκρατία.

Τις τελευταίες μέρες στην Ελλάδα έχουν μιλήσει οι πάντες για το έγκλημα στα Τέμπη. Οι πάντες εκτός του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, του ανθρώπου που κατεξοχήν φέρει την πολιτική ευθύνη για τους σιδηροδρόμους.

Ο κ. Καραμανλής εμφανίστηκε δακρυσμένος στις κάμερες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον τόπο της τραγωδίας και αμέσως μετά δήλωσε την παραίτησή του. Ωστόσο, δεν έδειξε καμία διάθεση να μην είναι υποψήφιος στις Σέρρες στις προσεχείς εκλογές.

Η κυβερνητική κάλυψη

Αρχικά η κυβέρνηση στήριξε την απόφαση του Κώστα Καραμανλή να είναι κανονικά υποψήφιος παρά την τραγωδία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, είχε δηλώσει στις 6 Μαρτίου ότι «από την πλευρά της ΝΔ και του κ. Καραμανλή δεν υπάρχει πρόθεση να μην είναι υποψήφιος στις βουλευτικές εκλογές».

Επιπλέον, τόσο η ΝΔ όσο και το σύστημα Μαξίμου στα ΜΜΕ έδιναν πλήρη κάλυψη στην εξαφάνιση του κ. Καραμανλή από το πολιτικό προσκήνιο, καθώς και στην άρνησή του να δώσει οποιαδήποτε εξήγηση για τους 57 νεκρούς. Είναι χαρακτηριστικό η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε να καλέσει μόνο τον κ. Γεραπετρίτη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η οποία θα συνεδριάσει την Τετάρτη.

Το άδειασμα

Ωστόσο, τα τελευταία εικοσιτετράωρα και υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής, η κυβέρνηση σταδιακά αδειάζει τον κ. Καραμανλή. Ο κ. Οικονόμου δήλωσε τη Δευτέρα: «Θεωρώ ότι στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου θα γίνει μια εκτεταμένη συζήτηση και ο ίδιος (ΣτΣ ο Κώστας Καραμανλής) πρέπει να προσέλθει και να καταθέσει τη δική του άποψη».

Την Τρίτη το άδειασμα έγινε πιο εμφανές, με τον Οικονόμου να δηλώνει στον Σκάι ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε για την κατάσταση χάους στον ΟΣΕ -δήλωση που θυμίζει το παλιό «ο πρωθυπουργός απλώς προεδρεύει». Επιπλέον, άφησε για πρώτη φορά αν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην είναι υποψήφιος ο κ. Καραμανλής, λέγοντάς ότι το ζήτημα της υποψηφιότητάς του «θα τεθεί όταν έρθει η ώρα, τώρα δεν είναι του παρόντος».

Τον κάλεσε μάλιστα να μιλήσει, επισημαίνοντας πως «θεωρούμε αυτονόητο ότι όλοι οι άνθρωποι, και πρωτίστως οι πολιτικοί, που έχουν οποιοδήποτε ρόλο στην υπόθεση, οφείλουν να είναι στη διάθεση αυτών που κάνουν τις έρευνες».

Κάτω από τη μεγάλη πίεση της αντιπολίτευσης η οποία είχε σηκώσει το θέμα της κλήτευσης του κ. Καραμανλή στη Βουλή, η κυβερνητική πλειοψηφία ζήτησε να προσέλθει ο πρώην υπουργός στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμων και Διαφάνειας. Προκειμένου να χρυσωθεί το χάπι ανακοινώθηκε ότι ήταν ο ίδιος ο κ. Καραμανλής που επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, για να προσέλθει στην επιτροπή.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της διάχυσης των ευθυνών, θα κληθούν επίσης να καταθέσουν οι πρώην υπουργοί Χρήστος Σπίρτζης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Μπρος γκρεμός…

Για το Μαξίμου στο ζήτημα της υποψηφιότητας του κ. Καραμανλή ισχύει απόλυτα το μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Από τη μια μεριά, στο πρόσωπο του κ. Καραμανλή στρέφεται η κοινωνική κατακραυγή για το έγκλημα στα Τέμπη. Ήταν αυτός που όχι μόνο δεν έπραξε τα δεόντα ενώ τα συνδικάτα είχαν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο, αλλά διαβεβαίωνε ψευδώς τη Βουλή ότι δεν υπάρχει θέμα ασφάλειας. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες θεωρούν πρόκληση μια ενδεχόμενη υποψηφιότητά του.

Ωστόσο, δεν είναι καθόλου απλό γίνει «Ιφιγένεια» ο τελευταίος απόγονος της δυναστείας Καραμανλή, των ιδρυτών της Νέας Δημοκρατίας. Οι καραμανλικοί έχουν κινητοποιηθεί για να προστατεύσουν τον πρώην υπουργό Υποδομών και Μεταφορών. Είναι ενδεικτικό ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έσπευσε να διαρρεύσει ότι δεν γνώριζε τη δήλωση του Θοδωρή Ρουσόπουλου, ο οποίος τάχθηκε εναντίον της υποψηφιότητας.

Ένα ενδεχόμενο κόψιμο από τις λίστες του κ. Καραμανλή ενδέχεται να δημιουργήσει σημαντικές αρρυθμίες στη Νέα Δημοκρατία στη Βόρεια Ελλάδα, σε μια στιγμή μάλιστα που το κυβερνών κόμμα γνωρίζει μεγάλη δημοσκοπική υποχώρηση.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα λοιπόν για τον κ. Μητσοτάκη. Κι όσο καθυστερεί να πάρει τις αποφάσεις του, τόσο θα συρρικνώνονται τα όποια θετικά της τελικής επιλογής του.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα