Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών με 2 παραστάσεις γροθιά στο στομάχι

Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών με 2 παραστάσεις γροθιά στο στομάχι
Η Φανή Παναγιωτίδου Δομνίκη Μητροπούλου

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών προτείνουμε δύο παραστάσεις που προσεγγίζουν θεατρικά την αγριότητα ενός φαινομένου που αφορά όλους μας.

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών η 25η Νοεμβρίου και άλλη μια χρονιά μας βρίσκει με απανωτές ειδήσεις για γυναικοκτονίες, περιστατικά βίας, κακοποίησης και προσβλητικής μεταχείρισης των γυναικών, ενώ ακόμα δίνονται μάχες σε όλο τον κόσμο για το δικαίωμα πάνω στο σώμα, την ελευθερία και την αυτοδιάθεση.

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με απόφασή της στις 17 Δεκεμβρίου 1999, ανακήρυξε την 25η Νοεμβρίου ως Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών για να αναδείξει ένα σημαντικό πρόβλημα με παγκόσμια διάσταση.

Η Ημέρα αυτή είχε καθιερωθεί ήδη από το 1981 από γυναικείες οργανώσεις, σε ανάμνηση της φρικτής δολοφονίας των τριών αδελφών Μιραμπάλ, πολιτικών αγωνιστριών από την Δομινικανή Δημοκρατία, με διαταγή του δικτάτορα Τρουχίλο.

Μάθετε περισσότερα στο: Πού μπορεί να απευθυνθεί μια γυναίκα που βιώνει έμφυλη βία;

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών σας προτείνουμε δύο παραστάσεις που προσεγγίζουν θεατρικά την αγριότητα του φαινομένου, που μας αφορά όλους.

Ο “Συνεργός” του Γιώργου Χριστοδούλου

Ο Συνεργός σε σκηνοθεσία Γιώργου Χριστοδούλου Δομνίκη Μητροπούλου

Όλοι συνεργοί το ίδιο έγκλημα; Με αυτή την τόσο ευαίσθητη έννοια του συνεργού καταπιάνεται με τρόπο ευφυή ο Γιώργος Χριστοδούλου στον Συνεργό”, μια παράσταση που είδαμε στο Επί Κολωνώ.. Εμπνεόμενος από ένα αληθινό γεγονός που έλαβε χώρα το 2005 και συγκλόνισε το πανελλήνιο, γράφει ένα νέο ελληνικό έργο και “χτυπά” πραγματικά τη φλέβα των προβληματισμών μας.

Στις αρχές του 2000 μια νεαρή κοπέλα από την Βέροια εξαφανίζεται μυστηριωδώς. Ο σύντροφός της, δηλώνοντας συντετριμμένος πως δε γνωρίζει τίποτα, την αναζητεί. Η υπόθεση απασχολεί έντονα την ελληνική κοινή γνώμη και δεν αργεί να αποκαλυφθεί πως ο θύτης δεν είναι άλλος από τον ίδιο τον άνθρωπο που την ψάχνει, ο οποίος αφού τη σκότωσε στη συνέχεια, με τη βοήθεια του ξαδέρφου του την εξαφάνισε.

Η Μαρία Προϊστάκη Δομνίκη Μητροπούλου

Αυτή η πραγματική ιστορία, ενός από τα πιο γνωστά εγκλήματα που συγκλόνισαν την ελληνική κοινωνία, αποτέλεσε την έμπνευση για τη συγγραφή και το ανέβασμα ενός νέου θεατρικού έργου, με μια διαφορά όμως: Το έργο αυτό δεν επικεντρώνεται στο θύτη, ούτε στο θύμα.

Ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης Δομνίκη Μητροπούλου

Σε μια εποχή που τα όρια του καλού και του κακού διερευνώνται καθημερινά εκ νέου και με μία ρεαλιστική σκηνοθετική ματιά ξεδιπλώνει επί σκηνής ανθρώπινα διλήμματα και κοινωνικούς προβληματισμούς που μας καλούν να επαναδιαπρατευτούμε τα όρια και την έννοια της κοινωνικής ευθύνη, έχοντας συμμάχους τέσσερις πολύ καλούς ηθοποιούς (Φανή Παναγιωτίδου, Μαρία Προϊστάκη, Μαρία Προϊστάκη, Γιώργος Τριανταφυλλίδης, Χρήστος Κοντογεώργης).

Εισιτήρια: viva.

“Ο Γάμος” του Μάριου Ποντίκα

"Ο Γάμος" του Μάριου Ποντίκα Γιώργος Χατζηνικολάου, Μαρία Αναματερού

Η Ελένη Σκότη σκηνοθετεί με τη γνωστή της ρεαλιστική ματιά στο θέατρο Επί Κολωνώ το έργο του Μάριου Ποντίκα “Ο Γάμος” που πραγματεύεται με συγκλονιστικό τρόπο τη γυναικείο κακοποίηση.

Μια νεαρή κοπέλα βιάζεται και ό,τι ακολουθεί είναι οι αλλεπάλληλοι “βιασμοί” της από την οικογένεια, την κοινωνία, τους εκπροσώπους της δικαιοσύνης. Η ίδια βρίσκεται “καθηλωμένη” σε όλη τη διάρκεια του έργου, αμέτοχη και ανυπεράσπιστη, ενώ παρακολουθούμε όλους τους ανθρώπους γύρω της να έχουν λόγο και άποψη για αυτό που της συνέβη και δικαιώματα πάνω στο σώμα της που γίνεται ένα πεδίο συγκρούσεων.

Η υποκρισία οδηγεί στη συμβιβαστική λύση του γάμου της με τον βιαστή της και την ίδια στην αυτοπυρπόληση. Τυλιγμένη ολόκληρη σε επιδέσμους λόγω των καθολικών εγκαυμάτων, παραμένει βουβή μέχρι τέλους στην αίθουσα δικαστηρίου, αρνούμενη να ενδώσει σε οποιαδήποτε συναινετική συμμετοχή της και γίνεται το τραγικό σύμβολο της αξιοπρέπειας απέναντι σε κάθε είδους βιασμό.

Πέντε εξαιρετικοί ηθοποιοί (Ηλίας Βαλάσης, Στέλιος Δημόπουλος, Μαρία Κάτσενου, Αθανασία Κουρκάκη, Μέγκυ Σούλι) δίνουν επί σκηνής τον καλύτερό τους ευατό, ξεσκεπάζουν τους υποκριτικούς κώδικες της κοινωνίας μας και αποδεικνύουν πως σε κάθε έγκλημα δεν υπάρχει μόνο η ατομική ευθύνη, αλλά και συλλογική.

Εισιτήρια: viva.gr

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα